Breaking News

Az író, aki akár napi 50 kávét is megivott

A kávé világnapja alkalmából gondoltam, igazán dukál mára is egy bejegyzés, a tavalyi megosztásokon túl is.

Bejegyzésajánló




És ki mással is ünnepelhetnénk a mai napit, mint azzal a szerző, aki a legenda szerint akár 50 kávét is megivott egy nap!


Honoré de Balzac híres volt arról, hogy igen kemény munkanapokat vállalt: korán kelt és sokat dolgozott. A feljegyzések szerint minden nap hajnali egykor felkelt, majd hét órát írt. 8 órától aludt másfél órát, majd fél 10-től délutánig 4-ig megint alkotott. 

Így talán nem is olyan csoda, hogy nem vetette meg a kávét!

"A beteg kellő időben megivott egy csésze feketekávét, és talpra állt."
(Honoré de Balzac: César Birotteau nagysága és bukása)

Balzac imádta a kávét, és az sem érdekelte, hogy a folyamatos kávéivás rossz hatással lehet az egészségére. Úgy gondolta, azokon a napokon, amikor kávét ivott, egyszerűen jobban írt. Így végül arra jutott, hogy az a legbiztosabb, hogy az ébredés percétől folyamatosan kávét iszik - hiszen így képes lehet rá, hogy nagyszerű műveket írjon. A legenda szerint így 25 éven keresztül napi 50 kávét ivott! Persze hozzá kell tenni, igazából nincs bizonyíték rá, hogy a napi csészék száma valóban ilyen extrém magas volt-e, azt viszont biztosan tudjuk, hogy határozottan sok kávét ivott.




Egyébként ennek a furcsa szokásának és a hihetetlen munkamoráljának meg is lett az eredménye. Élete során 8 színdarabot, 12 kisregényt, 18 novellát és 47 regényt írt! 

Viszonylag fiatalon, 51 éves korában hunyt el. A rendkívül erőltetett életmód és munkatempó következtében rohamos gyorsasággal leépült. Az év augusztusában meghalt egy igen súlyos hashártyagyulladás következtében - amiben nem kizárt, hogy szerepet játszott a sok éhgyomorra ivott kávé is, igaz, erre nincs bizonyíték.




Felhasznált irodalom
(x) (x) (x) (x)

Nincsenek megjegyzések