Breaking News

Megan Logan: Szeresd ​magad! {Értékelés + Nyereményjáték}

Megan Logan: Szeresd ​magad!

A blogturnéról




A Jaffa kiadó legújabb önsegítő könyve kifejezetten a nőket célozza meg, őket indítja el az önelfogadáshoz vezető úton ezzel a foglalkoztatókönyvvel. Megtanítja olvasóit, hogy szeressék önmagukat egy sor, a tudatosság és a pozitív pszichológia eszköztárába tartozó gyakorlat alkalmazásával! Tartsatok velünk a blogturnén, és ne feledjetek el játszani se, hiszen a kiadó jóvoltából olvasóinknak lehetősége lesz megnyerni a kiadvány egy példányát.


Kiadó: Jaffa
Oldalszám: 176
ISBN: 9789634755562
Moly link
Goodreads link (4,06)
Megrendelési link
Indulj ​el az önelfogadáshoz vezető úton!
Nőként manapság mindannyian küzdünk azzal, hogy egyensúlyt teremtsünk a különböző szerepeink között. Egyszerre akarunk helytállni otthon és a munkahelyünkön, ápolni a kapcsolatainkat és megoldani a feladatainkat. De mikor gondolunk önmagunkra? Ráébredünk-e arra, hogy először saját magunkkal kell törődnünk, mert anélkül másokon sem tudunk segíteni? Hogy ha nem szeretjük önmagunkat, másokat sem tudunk jól szeretni?
Vedd a kezedbe ezt a hasznos tanácsadót, és fedezd fel, mennyi szeretnivaló van rajtad! A Szeresd magad foglalkoztatókönyvnek a segítségével megtanulhatod, mit jelent megismerni és megszeretni önmagadat, és olyan gyakorlatokat próbálhatsz ki, amelyeknek köszönhetően fejlődésnek indul az önbizalmad, és jobbá válnak az emberi kapcsolataid. Akár a testképeddel harcolsz, akár egy egészségtelen kapcsolatból akarsz kilépni, akár egyszerűen azzal küzdesz, hogy elfogadd önmagad, ez a könyv hasznos eszközöket és feladatokat kínál a kiteljesedéshez és a lelked táplálásához.
Kíváncsi vagy, mi emeli ki ezt a könyvet a nőknek szóló önsegítő kiadványok közül?
A bevált technikák. Szeresd meg önmagadat egy sor, a tudatosság és a pozitív pszichológia eszköztárába tartozó gyakorlat alkalmazásával!
Az inspiráló ötletek és motivációt adó feladatok. Fedezd fel változatos képességeidet rejtvények és naplóbejegyzések révén! Értsd meg az érzelmeidet és engedd el azokat a meggyőződéseidet, amelyek csak gúzsba kötnek! Gondolkozz, tűnődj, és világosodj meg!
A megerősítő állítások. A könyvben folyamatosan találkozol olyan kijelentésekkel, amelyek segítségével pozitívabbá teheted a hozzáállásodat, és támogató gondolatokból töltekezhetsz!
Teremts célokkal és az önmagad iránt érzett szeretettel teli életet!


 


Véleményem


Emlékeztek még azokra az időkre, amikor nem számított, jól áll-e a hajatok, van-e hurka a derekatokon, görbe-e a lábatok, az orrotok? Meg arra, amikor nem volt mindig valami aggodalom és kétség, ami teljesen random időpontokban bukkant fel az agyatokban? Ja, én is csak alig. 

Nem tudom, ez az élet természetes velejárója-e. Vagy csak a női lét természetes velejárója-e. Csak azt tudom, hogy amióta elkezdtem a tinikor felé menetelni, vannak önbizalomproblémáim. És ha azokból az interjúkból indulok ki, amit a világ leggyönyörűbb női - modellek, színésznők - szájából hallottam, nos... azt hiszem, bármilyen gyönyörű lehetnék, mindig találnék magamon olyasmit, ami nem tökéletes, ami idegesít. Ebből rögtön egyértelmű is, hogy igazából nem a fizikai tulajdonságaink ezeknek a bizonytalanságoknak a gyökerei - legalább részben fejben dől el, mennyire tudjuk elfogadni. Ezzel pedig rögtön el is jutottunk a nem fizikai jellegű bizonytalanságokig, amik talán még ennél is hosszabb távon fejtik ki a hatásukat, és az egész életünket befolyásolják.

Így nem különösebben lepett meg, hogy ezeknek az "önsegítő" könyveknek egyre nagyobb a piaca, egyre többen keresnek segítséget ilyen könyvekben. Az önsegítő szót egyébként a magam részéről nem is szeretem, mert szerintem a szó nem fejezi ki teljesen azt, ami ezeknek a könyveknek a célja lenne. Nincs is szükség arra, hogy valami problémád legyen - az teljesen természetes törekvés, hogy mindig többet-jobbat akarunk, boldogabbak akarunk lenni, elégedettebbek akarunk lenni, ennek pedig szerves része az is, hogy "dolgozunk magunkon". Így volt ez régen is, csak hol a filozófiában, hol a Bibliában, hol egyéb forrásokban keresték a nagy megoldásokat. Biztos választ semmi sem tud nyújtani, de sokszor az is elég, ha felteszik a megfelelő kérdéseket.
 
Kérdésből pedig rengeteg van a Szeresd magad! könyvben. 

A 6-os pont én vagyok



Amikor ez a könyv szembejött velem, kíváncsi lettem. Egyrészt volt régebben egy elhatározásom, hogy több ilyen "fejlesztő" könyvet olvasok. (Nem állítom, hogy töretlen volt a sikerem a területen, de ezt most hagyjuk.) Másrészt sokszor elhatároztam már, hogy több feminista könyvnek állok neki, ennek a könyvnek az esetében pedig kifejezetten tetszett, hogy nőkre szabták. Harmadrészt pedig... nos, kifejtette fentebb, hogy elég sok önbizalomproblémával küzdök, így abszolút megszólítva éreztem magam. 

A könyv felvezetése rögtön leszögezi, most nem a "tutit" adja a kezünkbe. Ezt szerintem minden ilyen jellegű könyvnél fontos tisztázni, mert komoly csalódás lehet a vége, ha egy könyv elolvasásától várjuk a megoldást az életünk minden problémájára - és még inkább igaz ez, ha valami komolyabb mentális probléma húzódik a háttérben, egy könyv ugyanis sohasem helyettesíthet egy komplett terápiát. 

A kötet fejezetekre osztották: minden fejezethez tartozik egy kis felvezetés arról, hogy miről lesz szó, majd egy sor feladat következik, végül pedig egy amolyan levezető, összefoglaló rész zárja az egészet. Foglalkoztatókönyv lévén a hangsúly leginkább a feladatokon van. Igazi elméletet nem igazán akar közvetíteni, ezek a kiegészítő részek is sokkal inkább a motivációról szóltak - például rengeteg motivációs idézetet olvashatunk. A motiváló hatásukkal nincs is probléma, simizik is helyenként az ember lelkét rendesen. Ezzel együtt viszont helyenként nekem már túl felszínes volt a leíró rész, tényleg inkább hatott motivációs beszédnek, mint tényleges elméleti összefoglalónak vagy tanácsadásnak. 

A feladatok elég változatosak. Vannak olyan kérdések, ahol csak pontozni kell dolgokat, és mint a régi magazinos teszteknél, kapsz valamilyen nyúlfarknyi értékelést a végén. Más feladatok esetében konkrét dolgokat kell kiválasztani-kiegészíteni, a megadott lehetőségek pedig inkább csak amolyan gondolatébresztők. És megint másoknál egészen konkrét, nagyobb energiát igénylő "házikat" ad a könyv - komplett levelet írat és hasonlók. 

Ez például aranyos feladat



Ez a változatosság abszolút pozitívuma a könyvnek, már csak azért is, mert nyilván mindenkihez más passzol. Én például szeretem a teszteket, de ilyen szinten nem érzem őket átverhetetlennek, ugyanis akaratlanul is tudom, "mi a helyes válasz". Ráadásul ezeknél a teszteknél időnként voltak is olyan kérdések, amiknél azt éreztem, nem az átlagembert szólítják meg a hétköznapi önbizalomhiánnyal, hanem súlyosabb szinteket - például amikor pontozni kellett, megérdemlem-e mások szeretét, akkor azért megtorpantam, mert azt éreztem, hogy akiben ez egyáltalán felmerül kérdésként, annak ez a könyv már kevés lesz.

Pl. az ilyenekre gondolok:

 
 
Na ki tudja majdnem az összeset kipipálni?




A hosszabb, kifejtősebb, "melósabb" feladatok mindenképp sokkal nagyobb önreflexiót várnak, és így sokkal több időt és energiát is várnak el a kitöltő részéről. Cserébe viszont egyébként érdekes lehet többször elővenni őket, mert szinte biztos vagyok benne, hogy kortól-élethelyzettől függően újra meg újra más válaszok születnek.

Ennek pedig pontosan az lehet az oka, hogy ez a könyv nem nagyon ad válaszokat - ahogy már írtam, igazából "csak" kérdéseket tesz fel, minden más pedig az olvasón múlik. Az pedig szerintem nagyon változó, kiben mit indít be és beindít-e egyáltalán valamit. Szinte biztos, hogy emberről emberre változó, melyik kérdések tapintanak rá valamire benne - és hogy melyek azok, amikre csak legyint, mert nem találja őket hasznosnak. 

Kétségtelenül megvannak az előnyei ennek a megközelítésnek, és ezekből is lehet magunkkal vinni dolgokat hosszú távon is - kifejezetten tetszett például az a rész, ahol amolyan motivációs dalokat kellett összegyűjteni. A könyv tippeket is adott, amik között jó pár olyan akadt, aminek örültem - és már el is határoztam, hogy tovább viszem a dolgot, készítek magamnak egy ilyen motivációs GirlPower listát Spotifyon. 

Másrészt azért örültem volna, ha a kérdések után kicsit gyakorlati tanácsot-tippet adott volna a szerző. Itt-ott ezt megtette, de hasznosnak találtam volna hosszabb, több "kész választ" is, ami mintegy még jobban lezárta volna a saját agyalásos-gondolkozós részeket. 

Összességében kiindulópontnak jó lehet ez a könyv, de legyetek vele tisztában, hogy ez valóban foglalkoztatókönyv, és nem a megalapozó elmélet átadása a célja, és nem is az, hogy kész tippeket adjon bizonyos helyzetekre - sokkal inkább arra játszik, hogy a kérdések-feladatok lelkiismeretes végigcsinálása után mi magunk találjunk rá a válaszainkra.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Jaffa kiadó könyvei között szép számmal akadnak önsegítő és önismeret címkéjű könyvek. Nos, mi kiválogattunk egy-egy szerzőt, és minden állomáson összekevertük a nevük betűit. Segítségképpen odaírtuk zárójelbe a nevük mögé a születési évszámukat vagy a korukat, hogy biztos jó szerzőt találhatok meg. A megfejtett neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


cirrus nemes (1966)


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


  • 30 - Deszy könyvajánlója
  • 3 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések