Breaking News

Hogwarts Legacy - Első benyomások





Hosszú és rögös út vezetett számomra a Hogwarts Legacy-ig. 

A Harry Potter rajongásom régre nyúlik vissza - akkor mégis mi volt a rögös út? Nos, gamernek valószínűleg utoljára általános iskola alsóban vallottam volna magam, és még akkor is nagyon más szót használtam volna. Akkor nagyon szerettem a számítógépes játékokat, már amit a gépünk bírt - ami nem volt túl sok. 

Azóta viszont egy gamer a párom, szóval a háztartásunkban megtalálható mindenféle kütyü a VR-tól a Nintendo Switchen keresztül a legutóbbi szerzeményig, a PS5-ig. És kétségetek se legyen, nem csak a gépek beszerzésén, hanem azon is keményen dolgozott, hogy engem is bevonjon valahogy ebbe a világba. Többé-kevésbé sikerrel járt, mert bár játszani nem kezdtem aktívan, azért egy gamer párral nehéz úgy létezni, hogy ne kússzon be az ember tudatába egy sor gamer kifejezés és mindenféle random infó a játékokról.

Aztán jött a Hogwarts Legacy híre, és hát... tulajdonképpen ez volt a végső löket, hogy rálépjek az útra. Az ugyanis nem volt kérdés, hogy a játékot PS5-re szerezzük be, viszont hát... az én nem sokkal ezelőtt videójátékos tapasztalatom nullához konvergált. Jól hangzó motiváció volt a Hogwarts Legacy - hiszen gyakorolni kell, mire az kijön!

Nem mondhatom, hogy szorgalmas diák voltam. De legalább már fogtam kontrollert a kezemben, mire megérkezett, és ha mással nem is, az Astroval és LEGO Harry Potterrel már játszottam. Óriási tapasztalat, nem igaz?


Na de örömmel jelentem: a Hogwarts Legacyt elkezdtem, és bár a legkönnyebb szinten játszom, és még így is tanulom útközben, mikor mit kéne nyomnom, mert totál amatőr vagyok - azt kell mondjam, így is nagyon élvezetes a játék. 

Eddig nagyjából 4 órám van a játékban, ami soknak tűnik, de csak hogy érezzétek: eddig a játék 2%-át játszottam ki. 


Ami egészen nyilvánvaló volt már jó ideje, és be is bizonyosodott, hogy ez a játék egyszerűen lélegzetelállító. Be lehet járni az 1800-as évek végi Roxfortot! Hihetetlen kaland, még ha nem is teljesen az a Roxfort, amihez szokva vagyunk. (Egyébként belül még stílusában is kicsit másnak érzem.) Mindenesetre az életérzést abszolút megadja, és nagyon jó érzés az ismeretlen és ismerős roxforti folyosókon járni.

Biztos vagyok benne, hogy még fog durvulni a játék, de azért a story módban egyáltalán nem olyan nehéz beleszokni, ráadásul maga a karakter is relatíve az alapokról indul, így nem kell félni: ha valaki Harry Potter rajongó és szeretne játszani a játékkal, csak az ne tartsa vissza, hogy profi. Ha van olyan a környezetetekben, akinek van megfelelő eszköze, és az alapokkal segíteni tud, akkor hajrá! 

De hogy ne csak dicsérjek: a történet regényes oldalról azért nem mondható hibátlannak. Tudjátok, milyen dolgokért szokták lehúzni állandóan a YA könyveket: Mary Sue karakter, aki tapasztalatlan, de természetesen mindenben tehetséges stb. Na, pont ezt tapasztalom a főszereplő kapcsán. Lehet, hogy ez fog még finomodni, mindenesetre egyelőre úgy érzem, lehet, hogy a rejtély erős lesz és életben tartja majd a sztorit, de a karakterrel kapcsolatos cselekmény nem a legerősebb ebből a szempontból. 

Persze mit számít ez, mindannyian tudjuk, hogy nem a karakter miatt vagyunk ott, hanem a világ és a Roxfort miatt. 

A történet szerint egyébként a főhős egy olyan varázsló vagy boszorkány, aki ötödévesként kezd a Roxfortban. Éppen úton van az iskolába, ami a repülő kocsijukat megtámadja egy sárkány, és kiderül, hogy rég elveszett, ősi varázslatok megszerzése áll a háttérben. És valamilyen okból a főszereplőnk az egyetlen, aki látja a rejtély kulcsához vezető első (meg nyilván majd a későbbi) nyomokat. De persze van egy főgonoszunk is, aki - újdonság - nem egy varázsló, hanem egy kobold. Mindenesetre a főszereplő elkezdi a Roxfortot (ötödévesként), szóval egy csomó bepótolnivalója van varázslatok terén, plusz még ezt a bizonyos rejtélyt is fel kell majd deríteni.

És ha már Roxfort és varázsvilág: a fő szálon kívül van egy sor mellékküldetés is, mindenféle nehézségben.







Később majd fogok még nyilatkozni a játékról, ha már többet haladtam előre. Addig is követhetitek az élő gameplay streamjeimet Twitch-en, a videókat pedig utólag áttöltöm Youtube-ra. Tartsatok velem a kalandban! 




Az első két videó:






Nincsenek megjegyzések