Breaking News

Problémás tartalomra vonatkozó figyelmeztetést és a fehér felsőbbrendűség tematikáját magyarázó előszót kap az Elfújta a szél





Tavalyelőtt nagy port kavart, hogy az HBO Max eltávolította az Elfújta a szél filmet a kínálatból a rasszista téma miatt, aztán végül mégis visszatették, a film előtt egy kis tájékoztató videóval kiegészítve. 

Most pedig, a jó pár cenzúrás-könyves balhét követve - legutóbb Agatha Christie könyvéről érkezett a hír, hogy módosítgatnak rajta itt-ott a PC jegyében - a könyvet is megtalálták.

A The Daily Telegraph értesülése szerint a Pan Macmillan úgy döntött, az olvasók a korszak bemutatását "fájdalmasnak és kétségtelenül ártalmasnak" találhatják a könyvben. Ezért úgy döntöttek, Margaret Mitchell klasszikusának újabb kiadásban elhelyeznek a regény elején egy amolyan "trigger warning"-ot, amiben figyelmeztetnek, hogy "sokkoló elemek" és "a történelmünk sokkoló korszakának romanticizálása találhatóak a könyvben. A figyelmeztetésben szerepel az is, hogy "a regény elfogadhatatlan gyakorlatokat, rasszizmust ábrázol, és sztereotipikus és problémás nyelvet és képeket használ, illetve ilyen stílusban mutat be témákat, karaktereket."

Lesz továbbá egy előszó az ismert történelmi fikciós szerző, Philippa Gregory tollából, aki elmagyarázza a történet "fehér felsőbbrendűség"-et mutató aspektusait.

De legalább át nem írják, ez is valami.


Nincsenek megjegyzések