Breaking News

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma


Sokkoló egy történet - jó értelemben

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

A blogturnéról



4 kamaszlány, egy osztályközösség és az osztályfőnök. Mai regény, mai szereplőkkel, mai stílusban. Mészöly Ágnes húsbavágóan valódi és meglepően őszinte regényt írt, ami játszódhatna bármelyik szakközépiskolában, vagy gimnáziumban. A Blogturné 4 bloggere vállalkozott arra, hogy megismeri a regény főszereplőit.

Patrícia, Lídia, Zsófi és Kata története rengeteg titokban bővelkedik, és ahhoz, hogy rájöjjünk mik is ezek, ahhoz egyre mélyebb és mélyebbre ásunk Kata visszaemlékezéseiben, hogy megismerjük a Darwin-játszmát és magát a lányokat is. A turné végén, ahogy az lenni szokott meg is nyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyvet is. Tarts velünk, lépd át az iskola kapuit, és kövesd a kamaszokat egy olyan helyre, ahonnan nincs visszaút.  




Kiadó: Móra
Oldalszám: 304
ISBN: 9789631197990
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Minden olyan bonyolult…
Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?
Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.
Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény…

Véleményem


Amikor szóba került ez a könyv, meg hogy turnézzunk ezzel a könyvvel, féltem. El is merem ismerni, hogy féltem. A fülszöveg alapján ez a történet lehetett izgalmas és elgondolkoztató... Vagy átcsúszhatott abba a kategóriába, amitől a hajam tépem, és sok elkényeztetett kislány bántja a szerintük gonosz, valójában azonban teljesen normális tanárt. A fülszöveg, meg a baseballütős borító mellett nagyon féltem ettől.
Hogy miért vállaltam akkor? Nos, szeretek kockáztatni, mert ha jól sül, az fantasztikus érzés. És azt kell mondanom, szerencsére most megérte kockáztatnom, jól sült el. 

A könyv elején két dolgot kellett elrendeznem, hogy el tudjak merülni a történetben. Egyrészt furcsa a mesélés módja, amit kapunk. Két idősíkban adagolva kapjuk meg ugyanis a történetet: egyrészt abban az időben mozgunk, amit a fülszövegből is megismerünk. Másrészt viszont a történetet maga a a főszereplő, a négy lány egyike meséli el. Papírra veti, hogy mi történt pontosan, majd az is kiderül, miért írja le a sztorit. Kata tehát mesél - ez adja a könyv velejét, a fő cselekményt. Viszont ahogy mesél, közben időnként megáll, és hozzáfűz dolgokat ahhoz, amit éppen olvasunk. Vagy egyszerűen csak épp történik vele valami, miközben ír. Tehát amellett, hogy szépen lassan bontakozik ki a szemünk előtt a konfliktus, valójában a kiegészítő szálon már pontosan tudjuk a könyv elejétől kezdve, hogy itt valami nagy gáz fog történni, ami mindent megváltoztat. Ismerjük a következmények egy részét. De hogy hogyan jutottunk pontosan odáig, azt nem. 

Ez a döntés már csak azért is szuper, mert a fülszövegtől függetlenül is rögtön kiderül, hogy ez nem egy egyszerű tinisztorit lesz. Tiniproblémák, némi love story, aztán viszlát. Nem, itt valami súlyos történt. Pont emiatt a tudás miatt kapunk egy plusz motivációt az olvasásra, mert minél előbb tudni akarjuk, mi történhetett, amiért Kata az isten háta mögött "nyaral", és megírja a sztoriját, miközben a nagy négyesből az egyik kiköltözött az országból, a másik beteg, a harmadik meg fesztiválról fesztiválra jár és züllik. Már ez a jó sok kérdőjel is elég lenne, de ráadásul két idősíkon is izgulhatunk a "mi lesz vajon a vége" kérdésen, hiszen a mesélő jelenében is folytatódik a történet. Egy ideig. 

A másik dolog, amit fel kellett dolgoznom magamban a könyv elején, ennél sokkal triviálisabb. Ugyanis nagyon nehezen tudtam megjegyezni eleinte, hogy melyik lány melyik. Aztán ahogy haladt előre a sztori, persze ezen túllendültem, de azoknak üzenem, akiknek ez még esetleg problémás lesz a könyv elején: nehogy elijesszen titeket, olvassatok csak tovább. 

Ha eltekintünk a baljós utalásokat csöpögtető közbevetett mesélői kommentektől és jelenetektől, a történet teljesen normális tinisztorinak indul. Kata és három barátnője sülve-főve együtt vannak, igazi, elválaszthatatlan jóbarátok. Tipikus sulis gondokkal küzdenek: idegesítő tanárokkal, idegesítő szülőkkel, idegesítő osztálytársakkal, idegesítő házikkal... Meg persze pasikkal. Minden teljesen hétköznapi. A kedvenc példám a hétköznapiságra (persze egy fokig) az osztálykirándulás, amikor is a tinik teljes természetességgel csempésznek alkoholos mindenféléket a sporttáskákban - ez annyira igazi. (Igen, mi is csináltuk - bevallottam!) Annyira könnyű azonosulni ezekkel a lányokkal: utálják bizonyos tanáraikat, bizonyos tanárokat meg szeretnek. Úgy ismerik az iskolát, mint a tenyerüket. Tudják, hol a helyük az iskolai életben, és más normális dolgokkal foglalkoznak, például chatelnek egymással suli után... esetleg közben. 

Pontosan annyi ideig tart ez az átlagosság, amíg kellően megismerjük a szereplőket, amíg azonosulunk velük. Nem tudnám azt mondani, hogy a könyv elején olvasható tiniszereplők idegesítőek lennének. Vannak hülye dolgaik, persze, meg eltúlzott reakcióik is, de nem kifejezetten idegesítőek, átlagos, forrófejű tinédzserek. Az ember elkezd hozzájuk kötődni, azonosulni velük. És pont ez a cél: hogy elfogadjuk, hogy tulajdonképpen ezek a lányok nem gonoszak. Teljesen normális tizenévesek, akik szép lassan valami olyasmibe sodródnak, ami túlnő rajtuk. Hogy hibásak-e? Ó, hát persze, nagyon is. De attól még nem tudjuk őket gonoszként elkönyvelni. 

És pontosan ettől válik a könyv vége annyira... nyomasztóvá. (Ne aggódjatok, nem fogok spoilerezni.) Nagyon sokáig a hatása alatt voltam, próbáltam magamban feldolgozni, ami a könyvben történt, és még mindig nem sikerült igazán mit kezdeni vele, annyira nehéz helyzet. 

Szóval egyrészt ott a regényben a normálfaktor: a viháncoló és önmegvalósítani akaró tinilányokkal, meg a szerelmi szállal, amit nem mellesleg nagyon szerettem. (Még akkor is, ha azért kicsit idegesítő volt az a huzavona.) Másrészt viszont szép lassan, a szereplőkkel együtt zuhanunk bele egy egyre sötétebb verembe, míg a végén már nincs kiút. Aztán jön egy utolsó kapaszkodó, amikor bátornak és erősnek kellene lenni - és... 

Nehéz nem spoilerezni, de nem fogok. Annyi mindent tudnék még írni spoilerekkel! Viszont mindenkinek szüksége van rá, hogy ne tudja, még véletlenül sem, hogy mi a csavar, és hogy mik a válaszok... 

Az a nagyon érdekes ebben a könyvben, hogy bár túl könnyű is lett volna fekete és fehér, jó vagy gonosz szereplőket létrehozni, nem így lett - hála a jó égnek! Senki sem fekete vagy fehér. Minden rossz döntés ellenére Kata nem gonosz. Ez nyilvánvaló. Ahogy az osztályfőnök sem. De ártatlannak sem vagyunk képesek elkönyvelni egyiküket sem - Kata átgondolatlan döntéseket hozott, ahogy a többi lány is, melyekkel ártott. Nem mérlegelte a döntései következményeit, és ez vezetett arra a bizonyos isten háta mögötti helyre. Az osztályfőnök viszont sokszor megtett olyasmit, ami miatt a felháborodást is jogosnak érezzük - még ha a válaszreakciót eltúlzottnak is. Talán még a mellékszereplők között találunk olyat, akit ha nagyon akarunk, elkönyvelhetünk "jónak" meg "rossznak", meg is tehetjük könnyen. (Itt most leginkább a két srácra gondolok...) De még ott sincs 100%-ban igazunk. Hozhatnánk Kata anyukáját, de nem... Az apukáját, aki elhanyagolja a családot? Ugyan már!

Nehéz történet ez, közben meg egészen a legvégéig nagyon is szórakoztató. És még akkor is, csak máshogy. Hiszen a sokk is felejthetetlen, nem igaz? 

Kapunk hétköznapi tinilétet, humort, szerelmi szálat, rengeteg csavart, sötétséget, bűnt, fájdalmat... Rengeteg rizikós téma kerül elő a könyvben, némelyikre kicsit talán mondhatjuk, hogy eltúlzott vagy elnagyolt, de összességében egy nagyon jó egyveleg. Sodródunk az elkerülhetetlenül rossz végkifejlethez, és csak remélni tudjuk, hogy a mesélő jelenében valami boldog lekerítést kapunk.

Mivel eldöntöttem, hogy nem fogok spoilerezni, ezért én most ennél többet nem is írok. Nem akarok belemenni abba, hogy melyik karakterről mit gondoltam, hogy mit érzek jogosnak vagy nem jogosnak, nem. Legyen elég annyi, hogy óriási kellemes meglepetés volt a könyv, gyorsan elolvastam, mert képtelen voltam letenni. Tetszik ez a furcsa elmesélési mód, örültem a cuki chat beszélgetésnek (pirospont: benne hagytak gépelési hibákat, ez nagyon jó, sokkal természetesebbnek hatott így, mert az életben is ez van), a cselekmények árja szépen lassan húzott egyre mélyebbre, nem éreztem semmit hirtelennek (na jó, csak a nagy csavart), minden szépen folyt a maga medrében, megfontoltan, aztán kicsit gyorsabban, és végül jött a vízesés.
Nagyon szívesen olvasnék még ehhez hasonló történeteket, még ha én a magam részéről a sima magyar, rózsaszín tinirománcot is szeretem. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Creation


A könyvben a lányok Darwinról nevezik el a kis csapatukat. Hogy pontosan, miért, ez kiderül a regényből, nem árulom el. 

Mindenesetre nekem azért beugrott róla egy isteni film, amit Darwinról láttam, így messziről összeszedve az extraanyagot, én most ezt a filmet ajánlanám nektek. 
Sírtam rajta, ezt előrevetítem - nem azért, mert tragikus a vége (senkit sem akarok elijeszteni), hanem mert annyira érzelmes, és annyira hatott rám. A zenéje is csodálatos, érdemes akár külön is meghallgatni.


Nyereményjáték


A Darwin-játszma 4 főszereplőjének különböző feladatai vannak, amikor megfogadják, hogy kis csapatuk a Darwin Daughters célját végrehajtják. A te feladatod nem lesz ennyire gonosz, de szükséged lesz hozzá némi keresgélésére. Minden blogban találsz egy linket, amin egy kép lapul, rajta betűkkel. A betűk segítségével egy Darwinhoz kapcsolódó “dolog” nevét keressük.

Keresd a turnéban résztvevő blogokon, és a Blogturné hivatalos oldalán lévő összefoglaló posztnál a linket, amik elvezetnek a betűkhöz. A 13 betűből rakja ki egy 3 szavas Darwinhoz kapcsolódó dolgot, majd írd be a Rafflecopter dobozba a megfejtést. Ha ügyes vagy és minden betűt felhasználsz és a megfejtés is jó akkor neked is esélyed lesz megnyerni a Móra Kiadó által felajánlott Darwin-játszma egyikét. Jó keresgélést!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


05.02. Zakkant olvas
05.03. Deszy Könyvajánlója
05.05. Insane Life
05.07. Dreamword

Nincsenek megjegyzések