Breaking News

Alex Flinn: Csók, pont jókor


Cuki kis mesefeldolgozás

Alex Flinn: Csók, pont jókor

A blogturnéról




A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából jelentek meg Alex Flinn romantikus könyvei, melyek klasszikus meséket dolgoznak át és ültetnek a mai modern világunkba.
Beastly - Szörnyszívű a klasszikus Szépség és a szörnyeteg átdolgozása, míg a Csók pont jókor a sokak számára ismert Csipkerózsika újra gondolt története.
Ezen a turnén utazzatok velünk ezekbe a mesés világokba, összesen hét állomáson keresztül, ha pedig velünk játszotok, tiétek lehet az egyik könyv példánya!



Eredeti cím: A Kiss in Time
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 376
Fordító: Balogh Eszter
ISBN: 9789632454627
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,8)
Megrendelési link
Taliát egy átok sújtja…
Jack megtöri az átkot.
Mondták, hogy óvakodjak az átkozott orsótól, de ez annyira elbűvölő volt, hipnotikus…
Csak egy kis kalandra vágytam aznap, mikor megléptem a turistacsoporttól. De találni egy kómában lévő várost, egy állati dögösen kinéző, alvó kiscsajjal… na ez nem éppen az volt, amire számítottam.
Ugyanott ébredtem, de egy egészen más időben – egy idegen lágy csókja ébresztett fel.
Én nem azért csókoltam meg, hogy segítsek rajta. Néha csak úgy muszáj megcsókolnod valakit. Nem tudtam, hogy ez fog történni.
Most aztán bajban vagyok, hiszen apám, a király szerint romlásba döntöttem az országunkat. Nincs más választásom, mint megszökniezzel a közemberrel!
Most aztán jól megszívtam ezzel a gügye királykisasszonnyal meg az ékszerekkel tömött bőröndjével… A jó hír: a szüleim totál ki lesznek akadva!
Randigondjaid vannak? Próbáld ki, zárd az ajkad egy szunyókáló bombázó ajkaihoz, aki aztán 316 évesnek bizonyul.
Vajon egy csók átsegíthet mindenen – akár az időn is?

Az első mondat:


"Ha még egy szót hallok az orsókról, biztosan belehalok!"

Véleményem


Az A Kiss in Time-mal már egész szép kis történetünk van. Még ezer éve szerettem bele a történetbe, még jóval a magyar megjelenés előtt, és már akkoriban foglalkoztam a könyvvel az akkori blogomon. (Az extraként szolgáló könyvjelzőt is akkor készítettem - azóta remélhetőleg sokat fejlődtem, ugyanis akkor még a Photoshopot sem tudtam használni.) Úgyhogy a mostani nem az első olvasásom volt, mégis, az értékelésem egészen a mai napig elmaradt - pedig azóta több, magyarul még meg nem jelent Alex Flinn kötetet olvastam.

Ahogy azt írónőtől már megszokhattuk, a Csók, pont jókor is egy mesefeldolgozás - ezúttal a Csipkerózsikáé. És ezzel engem rögtön meg is vett - A szépség és a szörnyeteg ugyan nagyobb kedvencem, de azért ezt a mesét is nagyon szeretem. 


Egyrészt nagyon tradicionálisan nyúlt a szerző a meséhez: az eleje a történetnek stimmel. Királykisasszony, orsó, álom... Csakhogy ezúttal a herceg némileg lassabb, és valójában nem is herceg, hanem egy tizenhét éves gimis srác, mobillal a kezében. 

Bevallom őszintén, én nagyon vevő vagyok Alex Flinn feldolgozásaira. Mindegyik nagyon mese, arra az egy-két órára kellemesen kikapcsolnak. Nem ráznak meg túlságosan, de kellemesen lekötnek, amíg olvasom őket. A Beastlyben persze voltak olyan eredeti ötletek (pl. a chatbeszélgetések), amiket itt kicsit hiányoltam, ettől függetlenül a Csók, pont jókort is nagyon szerettem. 

Jackben pont az a jó, hogy nem egy herceg, és nem is a tipikus karakter, akibe pikk-pakk belezúgunk olvasás közben. Végig megmarad egy átlagos fiúnak, aki sokszor nem tudja, mi a helyes, de ha a szívére hallgat, az általában jól sül el. Nem tökéletes, hibázik, megvannak a maga félelmei, de nagyon igazi. 

Talia eleinte nem kifejezetten szimpatikus. Elkényeztett királykisasszony - szó szerint. Viszont mióta először olvastam ezt a könyvet, volt szerencsém a The Heirhez is, és most nagyon jól egymás mellé tudom tenni a két hercegnőt, és így még jobban megértettem, miért irritál az egyik, és miért nem a másik. Talia a maga módján persze elkényeztetett, de soha nem látott mást, ráadásul egész életében börtönben élt - egy olyan elkerülhetetlen átok árnyékában élt, amit mégis próbáltak megakadályozni. Így gyakorlatilag burokban nevelkedett, és egykeként nem is kellett osztoznia senkivel, még a palotában sem - még a szülei szeretetében sem. Viszont már a kezdetektől lehetett látni benne azért a jót is, és ahogy haladt előre a történet, igazán sokat fejlődött. Amint kikerült a burokból, és kicsit magára volt ítélve, változott. A jó tulajdonságait megtanulta kihasználni, míg a rosszaktól végre lehetősége volt megszabadulni, legalább részben. Ez nekem nagyon tetszett. 


Központi szerepet játszik a történetben a mesékben oly gyakran emlegetett igaz szerelem csókja. Ez mindig érdekes elem a mesékben, hiszen ha modern fejjel belegondolunk: hogy a fenében tudhatnák a felek egyetlen csókból, hogy egymásnak vannak teremtve? Oké, varázslat, de ha mögé látunk... Mi van, ha nem olyan nagy a bizonyosság? Érdekes gondolat, tetszett, még úgy is, hogy nekünk teljesen nyilvánvaló volt a végkifejlet. 

Szerettem a mellékszereplőket is, különösen Malvoliát, az átok hozóját, illetve Jack húgát emelném ki. Előbbinek végre kibontották az előzménytörténetét, még ha azért ennél lehetett volna jobb és részletesebb is, ahhoz épp elég volt, hogy ne csak egyszerű gonoszként tekintsek rá. Utóbbiról pedig szívesen olvasnék akár egy külön történetet is - szépen behozta az írónő ezt a szálat, aztán végül valahogy lógva maradt a levegőben. Hú, mondjuk egy sztori Travisszel és vele? Nagyon vicces lenne.

A mesei alap mellett kicsit olyan is, mint egy időutazós regény, hiszen valóban ez is történik - a főszereplőnk háromszáz évvel később ébred, ez szüli a sztori fő vázát. Vagyis az ebből fakadó nehézségek és meglepetések, és az, hogy Talia és Jack hogyan egészítik ki egymást és csiszolódnak össze. A Csók, pont jókor egy aranyos kis mesefeldolgozás - semmi elsöprő, semmi igazán forradalmi, de kellemes szórakozást nyújt. Én legalábbis nagyon szerettem elsőre is, és most is. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/Kiss_in_time.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Könyvjelző


Teljes méretért katt!


Nyereményjáték


Ezúttal egy mesés turnéra kalauzolunk titeket, hiszen a Szörnyszívű és a Csók pont jókor gyökerei mesékhez vezetnek vissza. Mind a két történetből készült méltán híres Disney feldolgozás, ezért nektek a feladatotok szorosan kapcsolódik a Disney mesékhez.
Minden állomáson egy Diseny szereplőt láthattok, a megfejtéshez pedig kérjük a rajzfilm pontos címét valamint a szereplő nevét is írjátok oda. Külön címet vagy csak nevet nem fogadunk el.
(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.01 Deszy könyvajánlója
08.03 CBooks
08.05 Media Addict
08.07 Insane Life
08.09 CBooks
08.11 Media Addict
08.13 Insane Life

Nincsenek megjegyzések