Breaking News

Marie Lu: Legend - Legenda {Nyereményjáték}


Egy könnyed kis disztópia

Marie Lu: Legend - Legenda

A blogturnéról




A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A nehéz helyzetben kell helyt állnia a különböző társadalmi osztályokból származó June-nak és Day-nek, akikben nem csak az a közös, hogy különös érzéseket táplálnak egymás iránt...

A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg Marie Lu sikeres Legenda trilógiájának az első kötetét, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet.



Eredeti cím:  Legend
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Fordító: AncsaT
ISBN: 9789632457031
Sorozat: Legenda 1.
Függővég: 
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,19)
Megrendelési link
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Az első mondat:


"Anyám halottnak hisz."

Véleményem


A Legenda is egy olyan könyv, amit szégyenszemre régóta tologatok. Megvan már jó ideje, és valahogy még a legkeményebb disztópiás korszakomban sem jutottam el az olvasásig. Mindenki mondta, hogy szuper, az írónő is nagyon szimpinek tűnik, és valahogy mégis... Most azonban eljött az időnk! 

Két főszereplőnk ugyanabban a világban él, mégis teljesen más az életük. Day a munkások közé született, a szegényebb negyedekbe, ahol a mindennapi betevőért és küzdeni kell, és ahol mindennapos a félelem a betegségektől, az éhségtől, és emberek tűnnek el nyomtalanul, mintha soha nem is éltek volna. Amióta pedig megbukott a központi vizsgán, mindenki halottnak hiszi, még saját édesanyja is. Azóta csak egy célja van: mindenhol keresztbe tenni Köztársaságnak, ahol lehet. Az egyik legjobban keresett bűnözővé vált, és erre büszke is. 


June mindig is jól élt, és miután elsőként a történelemben hibátlan tesztet írt, valóságos csodagyerekként kezelik. Senkinek sincsenek kétségei arról, hogy fényes sors vár rá. Minden gondja az életben, hogy egyre tökéletesebbé fejlessze képességeit, és csont nélkül haladjon a céljai felé. 

Egyikük sem sejti, hogy valójában sokkal hasonlóbbak, mint elsőre gondolnák. Vág az eszük, mint a borotva, és minden helyzetben feltalálják magukat - rettentően hasonló a logikájuk is. Ráadásul mindketten tudják, milyen a veszteség, hiszen elvesztették a szeretteiket, még ha nem is pont ugyanolyan körülmények között. 
Ráadásul a sors miatt az útjaik is keresztezik egymást: June bátyját megölik, és Dayt tartják a bűnösnek érte. Innentől kezdve, miután már semmije nem maradt, June számára egyetlen cél marad az életben: elfogni a régóta körözött bűnözőt, aki elvette tőle szeretett bátyját. 

És pontosan ez az, ami a történet első felében rettentő frusztráló. Kedveled June-t is (bár őt azért számomra eleinte sokkal nehezebb volt), kedveled Dayt is, és érzed olvasás közben, hogy ebből nem lehet jól kijönni. Csak akkor, ha valahogy kiderül az igazság - na de ez nem is olyan egyszerű kérés. A helyzet csak tovább romlik, amikor Day és June valóban találkoznak is, mert a közös jeleneteik kifejezetten jók, egyből egymásra hangolódnak, ami nem is meglepő. 


A legjobban talán azt szerettem, hogy hogyan nyílik fel June szeme a világra. Nem akarok spoilerezni, isten őrizzen, mindenesetre nagyon sok dolgot át kell értékelnie, miután elmerül a szegények világában és megismeri Dayt. És ez azért is tetszett nagyon, mert a disztópiák nagy többségében alapból olyan főszereplővel vágunk neki a történetnek, aki a társadalom nehezebbik oldalán ragadt. Itt viszont June-nal nem ez a helyzet, és a nevelése és az általa ismertnek hitt tények ellenére kell eldönteni, mi igaz és mi nem. És ez még csak nem is harccal, vagy nem csak azzal zajlik - ez is extra szimpatikus volt. 

A másik dolog, amit nagyon szerettem, a rengeteg elejtett kis titokzatos információ a világról. Olyan tárgyak válnak fontossá, amikről nem is gondoltuk volna - ezért hatalmas pirospont jár. 

Már csak azért is, mert egyébként maga a fő szál, a fő rejtély, a nagy csavar szerintem elég könnyen kitalálható. Nem ütött nagyot, mert körülbelül erre számítottam, és nagyjából 20 oldal után megmondtam, mi lesz. 

Egy dolog azért történt, amire nem számítottam, és kicsit összetört a szívem, de így volt reális, szóval... kellett. Kellett az a sok fájdalom a kötet végére. 

Összességében tetszett a történet, minden nyerssége ellenére meglepően könnyen fogyasztható disztópia volt, gyorsan olvastam, és bár elgondolkoztatott olvasás közben, mély depresszióba azért nem rántott. Kíváncsi vagyok, innen hogyan tovább, már csak azért is, már gondolom, kicsit ki fog tágulni a világ.

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Honnan jött az ötlet?


Nagyon érdekes annak története, honnan jött az ötlet a regényhez. Ahogy az írónő írta:

"A Legenda egyik főszereplője, a bűnöző srác, Day, már 15 éves korom óta fogva tartja a fantáziámat. Eredetileg egy tini lázadó volt egy fantasyregényben, amit a középiskolában írtam. De mindig is nehézséget okozott, hogy jó riválist találjak Day számára. Olyasvalakit akartam, aki méltó ellenfele lehet.

Aztán egy nap 2009-ben a szobámban feküdtem a szőnyegen (itt szoktam álmodozni), és épp A nyomorultak filmverziója ment. A Jean Valjean vs. Javert vonal elgondolkoztatott, és ez adta a Legenda alapötletét, innen pedig már minden ment magától: Day és egy vele egyformán éleseszű detektív ügynök. Örültem, hogy visszahoztam Dayt az életbe, mert a szívemhez nagyon közel álló szereplő volt."
Viszont pont ezért Day riválisa eredetileg maga is fiú volt. Aztán Marie megmutatta az ötletet a pasijának, akinek az volt az első reakciója, hogy sokkal izgalmasabb lenne, ha June lány lenne. Az írónő elgondolkozott, és imádta az ötletet. Ez vezetett egy a romantikus szálhoz, és arra is rádöbbent, hogy pontosan ez hiányzott az eredeti ötletből: egy erős női szereplő.

Nyereményjáték


A regény Los Angelesben játszódik, ám a város képe korántsem olyan, mint napjainkban. Mindenesetre mi most foglalkozzunk a mával, így a játékunk során Los Angeles híres helyeiről találtok képeket, amit fel kell ismernetek és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ne feledjétek, a Google jó barát :)

A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08/30 Deszy könyvajánlója
09/01 CBooks

Nincsenek megjegyzések