Breaking News

Salla Simukka: Ébenfekete {Nyereményjáték}

Kellett ez, hogy kerek legyen végre

Salla Simukka: Ébenfekete

A blogturnéról



Hol volt, hol nem volt egy lány, aki fiatal kora ellenére rengeteg titkot megtudott már a világról és a magáról is. Ez a lány nem volt hercegkisasszony, de sok mesés és izgalmas dologban volt már része az életében. Ha nyomon követtétek Salla Simukka krimisorozatát, akkor a trilógia befejező kötetével is tarts a Blogturné Klub 5 bloggerével, mert végre minden titokra fény derül és megtudhatod, hogy mi lesz Lumikkivel.

A turné végén, ahogy az lenni szokott meg is nyerhetitek a magatoknak a Hófehér trilógia befejező részét, ehhez nincs más dolgotok, mint Lumikki utolsó kalandjának elszórt morzsáit követni.

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Musta kuin Eebenpuu
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 208
Fordító: Panka Zsóka
ISBN: 9789632932828
Sorozat: Hófehér-trilógia 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,57)
Megrendelési link
Az utolsó kaland mindig hátborzongatóbb a többinél. Egy krimisorozat utolsó részében viszont mindig fény derül a sokáig rejtegetett nagy titokra is.
Hiába oldja meg két köteten át a legkomplikáltabb bűnügyeket alkalom szülte ifjú nyomozónk, Lumikki, a fő rejtély, a legvéresebb rémálom végig ott lappang a mélyben, nyugtalanítva a vadóc gimnazista lányt, na meg természetesen az olvasót…
Ezúttal végre kiderül a súlyos családi titok. Nem is akárhogy: Lumikkit üldözőbe veszi egy nyomasztó Árnyék, egy rejtélyes zaklató, aki a lány múltjának legapróbb részleteit is ismeri. Nyugodt párkapcsolatát ugyancsak megzavarja valami: betoppan régi szerelme, a nemének megváltoztatására váró Szikra. Amikor pedig az iskolai színpadon el kell játszania „saját magát", azaz Hófehérkét egy alternatív meseátdolgozásban, kezd egészen belegabalyodni a rátörő víziókba.
Nem hétköznapi figurák, nem hétköznapi kalandok. Felforgatják Lumikki életét. De talán éppen erre van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon nyomasztó emlékképeitől, és kitisztuljon előtte a múlt és ezzel talán a jövő is. Hogy megbékélhessen végre önmagával. Az olvasó is felszusszanhat: minden csomó kibogozva, minden sejtelmes kaland lezárva.

Az első mondat:


"Figyeltelek."

Véleményem


Jaj, de örültem én ennek a zárókötetnek. Nos, tulajdonképpen nem pontosan azt kaptam, amire számítottam, kicsit meglepett a befejezés, de maga a könyv...

Lumikki sikeresen végigélt elég kemény bűntényeket, az utolsó kötetben pedig magára koncentrálhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bűnténynek híján maradunk, még kevésbé a nyomozásnak. Részek óta építkezik, hogy Lumikki családjában van valami óriási kérdőjel, alig vártam már, hogy végre kiderüljön, miről is van szó. A meglepetés az volt, hogy végül is hogyan derül fényt mindenre. Ugyanis Lumikki természetesen újabb bűnügybe is belekeveredik, ez fonódik össze a családi rejtéllyel. Valaki ugyanis kiszemelte magának a főszereplőnket, valaki, aki pontosan tudja, mik Lumikki életének legnagyobb titkai. 

És hogy én ezt a zaklatóst szált mennyire imádtam! Hátborzongató volt, olvasás közben szinte végig azt éreztem, hogy valaki figyel. Nem tudtam, melyik sarokban találok újra rejtélyes üzenetet, végig tiszta feszültség voltam. Közben pedig egyszerre féltem a nagy rejtély lelepleződésétől, és akartam is tudni. 

Hazudnék, ha azt mondanám, minden óriási meglepetés volt. A zaklató kilétére viszonylag hamar rájöttem, bár eleinte még voltak elterelések, és kifejezetten érdekes, hogy Lumikki maga kire gyanakszik és mennyire komolyan. Mindenesetre ettől függetlenül igazán eltéríteni nem tudtak - a miértet és a hogyant nem tudtam, de az írói húzás miatt a kire hamar rájöttem. (Ettől mondjuk nem vált kevésbé hátborzongatóvá az érzés, hogy figyelnek.) A családi rejtélyben sem volt olyan óriási a meglepetés, hiszen nyomokban már sejtéseket kaptunk az előző részekben. Viszont a megfogalmazás még mindig nagyon egyedi és sokkoló.  

És ha már megfogalmazás. Még mindig nagyon jól áll ennek a könyvnek a stílusa. Hasonlót sem olvastam még, és bár valószínűleg a kedvencem nem lesz, érdekes tapasztalat ennyire mást olvasni. Lumikki gondolkozása nagyon egyedi, és viszonylag ritkán olvasok északi szerzőktől, ezek is befolyásolhatják azt, milyen is a regény fogalmazásmódja. Örültem, hogy ezúttal is visszatértek a fejezetek eleji kis dőlt részek, illetve megint csak vannak dalszövegrészletek, ahogy már megszokhattuk az előző részekben is.

A Hófehérke-szál is körbeér, hála egy színházi darabnak, ennek külön örültem. Elindultunk egy nagyon-nagyon szabadon kezelt mesefeldolgozással, és most így is fejezzük be. Tényleg előkerül Hófehérke, erre nem számítottam, ez határozottan meglepetés volt, de kellemes - tényleg adott egy kis keretet a sorozatnak. 

Ami még meglepetés volt: a szerelmi szál. Vártam, mi lesz Szikrával, de nem pont erre számítottam. Picit meglepődtem, aztán tulajdonképpen rájöttem, hogy ehhez a sorozathoz ez illik.

Összességében szerettem ezt a könyvet, nagy megnyugvással tölt el, hogy végre megkaptuk a válaszokat, erre vártam már mióta!

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A regény fő helyszínét Tampere adja, ez a csodálatos finn város az ország déli részén. Számos látványosság található itt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a kép alapján kitalálni, hogy hívják ezeket az épületeket, és beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Ha szerencsések vagytok, tietek lehet a könyv egy példánya.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy az általunk kiküldött e-mailre válaszoljon, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.18. Bibliotheca Fummie
12.20. Zakkant olvas
12.22. Deszy Könyvajánlója
12.24. Tekla könyvei
12.27. Dreamword

Nincsenek megjegyzések