Breaking News

Diana Gabaldon: Voyager - Az utazó {Értékelés + Nyereményjáték}

Diana Gabaldon: Voyager - Az utazó

A blogturnéról




Folytatódik Claire és Jamie története!
Áprilisban a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából jelenik meg a sokak által várva várt Outlander sorozat harmadik kötete, Az utazó! Kíváncsi vagy mi történik Claire-el és Jamie-vel? - Ne hagyd ki a turnét!
Négy állomáson, négy blogger teszi közzé bejegyzéseit és ahogyan már megszokhattátok, sok érdekes információ mellett akár nyerhettek is egy példányt!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Voyager
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 1136
Fordító: Szujer Orsolya, Károlyi Eszter
ISBN: 9789633992197
Sorozat: Outlander 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,37)
Megrendelési link
Kétszáz évvel korábban történt szenvedélyes találkozásuk után a halálra szánt Jamie Fraser lovagiasan visszaküldte a gyermekével várandós Claire-t a saját idejébe, mert meggyőződése volt, hogy el fog esni az 1746-os véres cullodeni csatában.
Mostanra felnőtt a lányuk, és Claire rádöbben, hogy Jamie életben maradt. Visszavágyik hát az idő szakadékán keresztül, hogy újra megkeresse a férfit, akit soha nem tudott elfelejteni, és a sorsot, amit soha nem tudott figyelmen kívül hagyni…

Az első mondat:


"Kicsi koromban soha nem akartam belelépni a tócsákba."

Véleményem

Figyelem! A bejegyzés spoileres a második részre nézve!

A könyvsorozat második részének lezárása kétségtelenül azt üvöltötte: IDE A KÖVETKEZŐT!

Nekem szerencsém volt, nyúlhattam is rögtön a folytatásért, így nem kellett a körmömet rágni, vajon mi történik majd főhőseinkkel. A harmadik részre már valószínűleg mindenki elkötelezte magát érzelmileg, hiszen olyan nincs, hogy ki lehessen bírni anélkül, hogy Claire-ért és Jamie-ért, meg a többiekért szorítsunk. És ha engem kérdeztek, nem is csupán ők, hanem Roger és Brianna szála is meglehetősen érdekesnek ígérkezett. 

A második részt elég drámai módon sikerült lezárnunk: Claire, a felnőtt Brianna és Roger 1968-ban épp megtudják, hogy Jamie bizony él. Azért ez nem semmi hír, valljuk be őszintén! Úgyhogy ezen a ponton mindkét szál izgalmas: mégis mi a fene történt Jamie-vel, hogyan élte túl Cullodent és mi lett vele utána, és mit tesz ebben a helyzetben Claire, 200 évvel később?

Bevallom őszintén, ezen a ponton a két idő közül én a modernre voltam kíváncsibb. Oké, oké, Jamie él, hurrá, szuper hír, de azért a fő kérdés mégis csak az volt, hogyan jönnek ezek ketten újra össze egy korba! Ez pedig nyilván Claire-ék szálán derül ki. Kíváncsi voltam, pontosan mennyire sokkolja őket, hogy kezdenek el kutatni Jamie után, mit szól Brianna, és egyébként a Brianna-Roger dolog is birizgálta a fantáziámat. 

És persze hogy Diana megint megszívat! Az előző részben, amikor a múltat vártam volna, a modern szállal kezdtünk, most pedig, hogy a modern szálról olvastam volna, Jamie cullodeni ébredésével kezdünk... Viszont jó hír: Jamie szemszög, Jamie szemszög! Bizony, végre kaptunk Jamie szemszöget! Ez persze logikus és szükséges lépés volt, hiszen kettévált az idővonal, Claire nem tudja elmesélni, mi történt Jamie-vel, hiszen ő maga sem tudja. 

Innentől kezdve tehát a két idősíkon párhuzamosan fut a történet. Egyrészről követhetjük Jamie történetét Culloden után, immáron Claire nélkül. Másrészről pedig megnézhetjük, hogyan nyomoznak Claire-ék Jamie után. Ami viszont biztos: mindkét szálon azt láthatjuk, hogyan boldogulnak főhőseink egymástól külön-külön, egy meglehetősen kényes szituációban. 

Őszinte leszek: pityeregtem. Arról olvasni, milyen Jamie-nek elveszíteni élete szerelmét és még meg nem született gyermekét úgy, hogy tudja, valahol élnek tovább... A másik időben pedig Claire-nek visszatérni a saját idejében az első férjéhez, miközben egy másik férfitól terhes, mindenki azt hiszi, őrült, emellett pedig gyászolja Jamie-t, mert nem tudja, hogy él. Hát... körülbelül mintha a szívemet tépték volna ki minden alkalommal, amikor egy ilyen jelenetben elmerültünk.



Na de kezdjük Claire szálával, mert ez volt a... könnyebben befogadható és kevésbé tragikus.A jó hír: Claire szálán ott a remény, hiszen most, hogy már tudja, Jamie él, van remény, hogy kiderítsenek róla dolgokat, és esetleg, ha Jamie még él, Claire visszamehet hozzá. (Ne feledjük, Claire hány évet utazott vissza korábban, várhatóan ott is addigra érkezhet vissza, azaz ha esetleg Jamie az eltelt 20 év alatt meghalt...) Másrészről azért képzeljétek el, milyen érzés lehet, hogy ott hagyta Jamie-t, és vissza se próbált menni, miközben élt! Fájdalmas. És Claire-nek újra szembesülnie kell a régi kérdéssel: időutazás vagy ne? Csak kicsit fordított a dolog, hiszen ezúttal nem a saját idejébe menne, hanem a múltba, és Frank helyett a lányát, Bree-t kéne elengednie Jamie-ért cserébe. Garantáltan könnyfakasztó. 

Egyébként a logika azt diktálná, hogy egy történelmi kutatás, amiben nincsenek akciók, csak tisztán a levéltárazás és mászkálás múzeumok és romok között unalmas. De Diana Gabaldon megcsinálta! Olyan ügyesen játszik az érzelmeinkkel, és olyan ügyesen adagolja az infókat, illetve annyira a kellő pillanatban vált a múlt és a kevésbé múltbéli szál között, hogy nem unalmas, sőt! Nem gondoltam, hogy ezt le fogom írni, de a kutatás izgalmas volt! 

Ettől eltekintve azonban talán nem meglepetés, ha elárulom: Jamie szála sokkal-sokkal eseménydúsabb. Te jó ég, már megint mennyi minden történt ebben a könyvben! Azt hinnénk, Culloden után valamivel nyugodtabb lesz a helyzet, de nem. Nem fogok spoilerezni, nem árulom el, konkrétan miket kell átélnie, de TE JÓ ÉG! Jamie és Claire nem csak együtt, de külön-külön is nagyon hatékonyan keverik bajba magukat. Jamie olyan, mintha valami bajmágnes lenne, még ha egyébként sokszor a hősiessége és bátorsága sodorja is szorult helyzetekbe.


És a Diana Gabaldon faktor is működik: olyan meglepetésekkel szolgált, hogy az elképesztő! Vannak visszatérő szereplők, és olyanok is, akikre nem is számít az ember! Meghökkentő, megdöbbentő dolgok vártak a szereplőkre, főleg Jamie-re. De egyébként felbukkan a felnőtt Fergus - imádom! -, és új kedvenc szereplőm lett a kis Ian. 

A regény második feléről egyébként kb. lehetetlen spoilermentesen írni, és spoilermentesen pedig nagyjából csak annyit tudok ismételgetni, hogy TE JÓ ÉG! Van egy bizonyos jelenet, tudni fogjátok, mire gondolok, amin konkrétan sírtam, annyira... *feels* És utána meg csak jönnek és jönnek a meglepetések, csak kapkodtam a fejem. És ezt kapjátok ki: Jamie sem tökéletes. Ja, vannak ilyen meglepetések is. Bár igazából az benne a nagyon dühítő, hogy még ezekben a helyzetekben is megérti az ember, mit miért tett. Nehéz helyzetek - tudjátok, Diana Gabaldon előszeretettel szívatja a szereplőit, ebben a kötetben sincs ez másként. Viszont minden nehézséggel és csavarral együtt a boldogság pillanatai annyira szépek, tényleg hatalmas öröm volt róluk olvasni. 

Ami pedig konkrétan a regény második felének cselekményét illeti... megint csak spoilerek nélkül annyit mondhatok, kicsit sajnálom, hogy ilyen gyorsan megint eltávolodunk Skóciától, szerettem volna még kicsit ott maradni, mindenesetre az írónő kutatásai előtt le a kalappal. Nem elégszik meg annyival, hogy utánajárt a korabeli Skóciának, hanem Franciaország után megint felfedezzük a világ egy másik tájékát. 

A regény végét kicsit gyorsnak éreztem, bármilyen megdöbbentő is ez a kijelentés egy több, mint 1100 oldalas regénynél. Sok minden történt, simán kijött volna cselekményívben is két regény is ebből, de ha már a regény második felének a konfliktusát tekintjük, főleg a második felének a második felét (haha), akkor az nekem gyors volt. Meglepődtem, nagyon-nagyon-nagyon meglepődtem, de pont a nagy meglepetés miatt örültem volna, ha ennél több kiderül és nem ilyen hirtelen történnek a dolgok. Picit homályos maradt. Persze ez valószínűleg direkt van így, mert hát... van még jó pár jó hosszú rész, ami vár ránk és a szereplőkre. 

Viszont nem egyszer hagyta el a számat már most sem az a kérdés: mi jöhet még? 

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - A szerzőről


Diana Gabaldon a nyolc részből álló Outlander sorozat nemzetközileg elismert írója. Mexikói-amerikai és angol-amerikai származású, zoológiát és tengerbiológiát tanult, viselkedési ökológiából doktorált. Családjával és rengeteg más válogatott vadállattal együtt az arizonai Scottsdale-ben él.



Korábban képregényeket és szakmai könyveket írt, állítása szerint az Outlandernek gyakorlásból állt neki, ezért nem is kérhette meg férjét, hogy menjenek el Skóciába körülnézni - úgyhogy a sorozat első részét az írónő úgy írta meg, hogy még soha életében nem járt azokon a helyeken, amelyekről mesélt. Azóta természetesen volt lehetősége pótolni ezt, már a könyve eladása utáni pénzből Skóciába látogatott, azóta pedig még hét-nyolc alkalommal járt már az országban. Örömmel látta, hogy minden pont olyan, mint azt annak idején elképzelte.

Mostanság már a tévésorozat forgatása is lehetőséget biztosít neki kicsit elmerülni Skóciában, az első évadban még egy cameo szereplése is volt. Erről a videóból tudhattok meg még többet:



Nyereményjáték


Kalandozz a szereplők világában te is! - Mostani játékban a sorozatot hívtuk segítségül. Lehet, hogy hallottatok már róla, de a Starz most vetíti a második szériát, s ennek örömére, minden állomáson találtok egy karaktert, akik a sorozatból lettek kiválasztva és nem látható az arcuk. Nektek ki kell találnotok, kinek az arca hiányzik és a megfejtésbe a karakter pontos nevét kell beírni.
A helyesen válaszolók között egy darab nyereménykönyvet sorsolunk ki.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


1 megjegyzés:

  1. Úristen! Annyira vártam már ezt a könyvet! *-* Most pedig csak még jobban izgulhatok addig, amíg meg nem jön a saját példányom :D Annyira szeretném már olvasni!

    VálaszTörlés