Breaking News

Cathy Cassidy: Nyári álom {Értékelés + Nyereményjáték}

Cathy Cassidy: Nyári álom

A blogturnéról




Cathy Cassidy Csajok és csokik című sorozatának harmadik részét olvashatjuk a Kolibri Kiadó jóvoltából, mely Summer történetét meséli el.
Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Summer's Dream
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 368
Fordító: Angyalosy Eszter
ISBN: 9786155450686
Sorozat: Csajok és csokik 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nem
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,10)
Megrendelési link
Summer ​​élete a tánc.

Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.

Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…

Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja?

Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg.

Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced?

Talán a Nyári álom főhőse, Summer? Aki igazi balerinaalkatával, hosszú, szőke hajával, kecses mozgásával az egyik legnépszerűbb lány a suliban? Imádja a divatot, de mindig ismeri az ízlésesség határait. Vajon a saját határait is tudja?

Cathy Cassidy nyolc-kilencéves korában írta meg első képeskönyvét kisöccsének, és azóta ontja magából a történeteket.

Magyarul elsőként a Csajok és csokik-sorozata jelent meg (a Cseresznyés ábránd és aMályvacukor égbolt után itt a harmadik kötet, Nyári álom), melynek a vagány Tanberry-nővérek a főhősei. De mellettük feltűnik néhány szupermenő srác is, valamint Cathy egyik legnagyobb szerelme, a csokoládé is fontos szerepet kap. Cathy Skóciában él a családjával. Az összes munka közül, amivel valaha megpróbálkozott, az írást szereti a legjobban – hiszen amikor ír, mást sem kell csinálnia, mint ébren álmodozni egész álló nap.

Az első mondat:


"Te akartál már valaha annyira életedben, hogy szinte fájt?"

Véleményem


Eredetileg a Csajok és csokik sorozat könnyed cukiságába szerettem bele. Úgy foglalkozott a tiniélet nehézségeivel, hogy közben... édes maradt. A szó minden értelmében. Vicces volt, aranyos, romantikus, családi szeretettel és nehézségekkel, és egy jó nagy adaggal habbal... azaz happy enddel a végén. 

Pont ezért lepett meg ennyire a Nyári álom. Summer amúgy is napos személyiségnek tűnt az előző részekben, a táncoló balerina, aki az ikertestvére mellett az igazi szépség, és ezzel együtt ráadásul kedves is.

Épp ezért ért óriási meglepetésként, hogy ez a rész sokkal komolyabb és sötétebb volt, mint a korábbi két kötet. (Na jó, azért a sötéttől nem kell megijedni.) Egyrészt egy nagyon komoly betegség kerül elő a kötetben, másrészt a tánc sem csupa dal és nevetés. Ennek egyébként kifejezetten örültem, hiszen azok a problémák, amik Summer történetében előkerülnek, nagyon is reálisak egy táncos, még inkább egy balerina életében. Nagyon könnyű úgy tekinteni rájuk, mint valami varázslatra - hiszen annyira kecsesek, könnyedek, szépek és ruganyosak, olyan könnyen emelgetik őket, mintha csak pillék lennének. Viszont arról már kevesebbet hallani, milyen kemény munka ez, nem szól senki a kék-zöld foltokról, a fájó izmokról, a vérző sebhelyekről, az eldeformálódott lábujjakról... Márpedig ez a másik oldal, ami nagyon is létezik. 

Szóval bár nem számítottam rá, nagyon reális volt, egy rossz szavam sem lehet. És az üzenet át is jött. 

Ezzel együtt eléggé megviselt ez a kötet, ugyanis nem csak a könnyedségből vettünk vissza, hanem még két dologból, amit nagyon szerettem az előző részekben: a családi szeretetből és összetartásból és a csokikülönlegességekből. Ebben a kötetben ugyan együtt voltak a lányok, valahogy mégsem volt semmi az igazi. Persze ennek megvolt az oka, mégis... nem tudtam nem neheztelni kicsit a testvérekre, amiért ennyire nem veszik észre, ami a szemük előtt van. Másrészt - megint csak nem ok nélkül - az az igazi csokizós kaland is elmaradt. Volt persze muffinsütés, de akartam a bonbonokat, na. 

Szóval ennek a könyvnek kicsit más volt a hangulata és a története, mint az előzőeknek, de azért nem mellőzi teljesen a könnyedséget sem. Egyrészt azért itt-ott akadtak jó pillanatai a tesóknak is, leginkább Skye-t és Finchet szerettem, bár szívesen olvastam volna róluk még többet. Illetve Jodie-ról is muszáj beszélni - nem erre számítottam, féltem, milyen szerepe lesz, de szerencsére nem lett az a klisé, amire már jó előre felvérteztem magam. 

De a könyv csúcspontja, a fény a sok sötétségben mégis csak egyetlen személy volt: Alfie. Alfie, a bohóc, akit már az előző részben is megismerhettünk kicsit jobban, és most folytatja azt az utat, amit elkezdett. Mi tudjuk, hogy ő, de Summer nem tudja, hogy ő. Lassan bontakozik ki ez a szál, de annál aranyosabb, és Alfie-t sokszor legszívesebben én magam csókoltam volna meg, annyira romantikus és figyelmes volt. Közben pedig megmaradt a vicces, kicsit bénácska fiúnak, akinek néha olyasmi csúszik ki a száján, aminek nem kellene - így csempészett egy kis humort is a sztoriba, ami elég nagy teljesítmény. 

Összességében szerettem ezt a kötetet, akár más volt, akár nem. És határozottan tanulságos olvasmány, szóval még azt a kis komolyságot sem bánom. 

AJÁNLOM

Blogturné extra - Külföldi borítók


A románok más színeket választottak

A francia borító

Nyereményjáték


Summer életében fontos szerepet játszik a balett, ezért arra gondoltunk, hogy olyan könyveket kitalálnotok, melyekben szintén a balett van középpontban. Segítségül megadunk a borítóból egy részletet. A Rafflecopter megfelelő sorába (értelemszerűen a blog nevéhez tartozó sorba) a könyv íróját és címét várjuk.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


07/09 Szembetűnő
07/11 CBooks
07/15 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések