Breaking News

Alan Bradley: Amikor ​a csontok suttognak… {Értékelés + Nyereményjáték}

Alan Bradley: Amikor ​a csontok suttognak…

A blogturnéról




Flavia de Luce most sem nyugodhat, hiszen mi is ér az élet egy kis detektívmunka nélkül? Természetesen mi sem maradhatunk ki a nagy kalandból, így október 7. és 11. között három állomásos turnén próbáljuk megfejteni mi is a hulla rejtélyét. 
És ha ügyes vagy, Te is megtudhatod, épp minek a nyomába indul Flavia!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Speaking from Among the Bones
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 418
Fordító: Sóvágó Katalin
ISBN: 9789632617350
Sorozat: Flavia de Luce rejtélyei 5.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,18)
Megrendelési link
Flavia ​​de Luce, a tizenkét éves amatőr detektív és lelkes kémikus igencsak hozzászokott
már, hogy nyomokat ásson elő, legyen szó akár a laboratóriumában fortyogó főzetekről, vagy akár nővéreinek titkos naplójáról. Ám holttestek előásása mostanáig nem szerepelt a megszokott repertoárjában. Szent Tankréd halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Bishop’s Lacey a falu védőszentjének kriptáját készül felnyitni. Természetesen senki sem várja izgatottabban, hogy bepillanthasson a sírba, mint Flavia, akinek legújabb felfedezése azonban véget vet a falusiak szorgos ünnepi előkészületeinek. Egy holttestre bukkan, melynek arcán groteszk és megmagyarázhatatlan maszk van. És ami ennél is döbbenetesebb: a halott Collicutt úr, a templom orgonistája. Ugyan ki forralhatott bosszút ellene, és vajon miért éppen egy ilyen szent helyre rejtették el? És mi köze az egésznek a titokzatos kőhöz, Lucifer Szívéhez? A fékezhetetlen Flavia feltett szándéka, hogy lerántja a leplet a rejtélyről. A mélyből előásott titkok pedig végérvényesen bebizonyítják, hogy nem létezik egyértelmű és sima ügy a világon.

Az első mondat:


"Vér csöpögött a levágott fej szörnyűséges csonkjából, sötétvörös cseppekben hullott alá, rubinszínű tócsába gyűlve össze a fekete és fehér mozaikpadlón."

Véleményem


Na kérem, azt hiszem ismételni fogom magam, legalábbis részben: ez a kötet megint szépen követi a jól megszokott Flavia de Luce receptet. Egy sokkoló kezdőmondat, amiről kiderül, hogy nem pont az, aminek elsőre tűnik. Aztán egy bűnügy, amibe természetesen Flavia beleüti az orrát, és Gladysszel keresztül-kasul bejárva a környéket próbálja felgöngyölíteni a dolgokat. Kémia nélkül sem maradhat a könyv, Flaviának köszönhetően újabb passzusokat ismerhetünk meg a mérgek történetéből, és érdekességeket a vegytudományból.

Szóval aki szerette az eddigi könyveket, nagy eséllyel ezt is fogja. Mert szerencsére a recept ellenére nem túlságosan kiszámítható, már csak azért is, mert a rejtély kulcsa a részletekben van, így a váz tulajdonképpen nem is annyira fontos. 

A mostani bűnügyünk újfent egy gyilkosság, ráadásul egy elég váratlan helyen: a templomban. Átszövik legendák, történelem, és még sorolhatnám, de nem fogom, mert nem akarok túl sokat elárulni. 

Úgyhogy én most nem erről fogok írni, hanem a másik oldalról. Ugyanis a kis rejtvény persze izgi, de engem sokkal jobban vonz a nagy, ami az egész sorozatot átíveli. Mi van Flavia anyjával? Milyen sorsra jut a családi vagyon? És igen, igen, igen - végre van valami fejlemény. Nem mondom, hogy nem jutott eszembe a könyvet a szoba másik sarkába hajítani a végén - és már csak azért is jó hír, hogy nem tettem, mert laptopon olvastam a kiadótól kapott e-bookot. Mindenesetre akárhogy is, ha csak nagyon kicsikét is, de léptünk előre, és csak annyit tudok mondani: VÉGRE! 

Ezt még néhány jó kis családi jelenettel is megspékeljük, Feelyvel és az édesapával is. 

Flavia és Hewitt felügyelő kapcsolata még mindig nagy kedvencem, bár el kell mondanom, ezen a fronton soha nem elégít ki igazán a könyv. Sok-sok Flavia és Hewitt jelenetet szeretnék, és ha rajtam múlna, ezek ketten már együtt nyomoznának. Bár valószínűleg akkor Flavia nagy megoldásai nem ütnének ekkorát. De álmodozni azért lehet...

Na de összefoglalva: az Amikor a csontok suttognak hozta, amit vártam, és még egy kicsit többet is, mert már komolyan nem mertem remélni, hogy valaha is kiderül bármi az átívelő rejtélyről. Sok kérdésem van, és remélem, legalább egy-kettőre választ kaphatok végre a következő részből.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Mostani játékunk azoknak, akik Flaviához hasonlóan a kémia szerelmesei, igazi gyerekjáték lesz. De azért azok se csüggedjenek, akik nem kémiazsenik! 
Minden állomáson találtok egy képet, amin valamilyen vegyészeti eszköz szerepel - csupa olyan, amilyet - vagy amilyen hasonlót - Flavia is használ a könyvben. 
Nincs más dolgotok, mint kitalálni, miről van szó. Annyit segítünk, hogy minden állomáson elrejtjük a kitalálandó dolog betűit a bejegyzésünkben - de nem sorrendben, hogy azért legyen egy kis kihívás is benne! 
A helyes megfejtők közül 3 szerencsés a könyv egy példányával lesz gazdagabb.



Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10.07. Könyvparfé
10.09. Deszy könyvajánlója
10.11. Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések