Breaking News

Kasie West: Szívességből ​szerelem {Értékelés + Nyereményjáték}

Kasie West: Szívességből ​szerelem

A blogturnéról




A Menő könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Kasie West Szívességből szerelem című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a felszínes lány hazugsággal, ármánykodással és felismeréssel teli kalandját, melyből a romantika sem hiányozhat.
Vajon Giának sikerül megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?


Eredeti cím: The Fill-In Boyfriend
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 304
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789634033493
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég:
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link
Giával az iskolai bál kezdete előtt fél órával szakít a pasija, ezért kétségbeesésében
vakmerő lépésre szánja el magát. Arra kér egy vadidegen srácot, játssza el egy estére, hogy járnak. A terv egyszerű: két óra, pár kegyes hazugság a barátnőknek. A baj csak az, hogy Gia nem tudja kiverni a fejéből a helyes ismeretlent. Aztán az élet úgy hozza, hogy viszonozhatja a szívességet … Tényleg egyre fontosabbak lesznek egymásnak, vagy kamu az egész? Alapulhat-e bármi is hazugságon? Mit gondolnak majd a barátnői, ha kiderül az igazság? Tényleg ennyire számít, hogy ki mit gondol?

Kasie West szellemes és csodálatosan romantikus regényének főhőse egy hirtelen ötlet miatt óriási galibába keveredik, és az élete fenekestül felfordul. Vajon sikerül újra megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?

Az első mondat:


"Valahol mélyen tudtam, hogy a méltóságom maradékának
a megőrzése érdekében hagynom kellene az egészet, és el kellene
sétálnom"

Véleményem


Nem fogok hazudni: a történet igazi tiniklisével indul, és még csak azt sem állítom, hogy úgy általánosságban mentes tőlük. Adott egy lány, aki menőnek számít és az akar maradni, de veszélyeztetve érzi a helyzetét, amikor is: a) egy új lány kitúrni látszik a szerepéből és azzal próbálja meggyengíteni őt, hogy mindenkivel elhiteti, valójában nincs is egyetemista pasija és b) nevezett valóban létező egyetemista pasi szakít a főhősnővel, így valóban nem tud bemutatni senkit. Tinikönyvben vagyunk, mi más is lenne a tökéletes megoldás? Belemászni egy hazugságba, ami persze aztán kész örvénnyé változik és magával rántja a főszereplőt.

Tehát nem fogok hazudni: ezt a hazudós szituációt már vagy ezerszer olvastuk/láttuk, így túl sok újat önmagában nem tartogat. Ezzel együtt vicces volt, amikor Gia meggyőzött egy vadidegent, hogy játssza el a pasiját, a helyzeten magán jól szórakoztam.

Na de ettől még igaz volt, hogy: a) tök kiszámítható volt, mi fog történni és b) Gia ezzel a hazudozással nem lett túl szimpatikus.

De tudjátok mit? Ez a könyv is tök jó bizonyítéka annak, miért nem értek egyet azzal, ha valaki tíz oldal után abbahagy egy könyvet. Mármint... természetesen mindenki meghozhatja ezt a döntést, és nem mondom, hogy nem lehet reális. Ezzel együtt tíz oldal alapján leírni egy könyvet meglehetősen problémás, mert később még okozhat meglepetéseket. Mint ez a könyv is.

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amik nem lepnek majd meg senkit, aztán elmesélem, nekem miért volt érdekes a sztori, és miért szerettem, minden klisé ellenére.

Forrás


Szóval adott nekünk Gia, és hazudnék, ha azt állítanám, imádtam. Az elején a szememet forgattam a hazugsághálójáról olvasva, később meg úgy... elvoltam vele.

Ott volt viszont a pasi - nem árulom el a nevét, mert egy pontig kifejezetten izgalmas, hogy nem tudjuk. Mindenesetre őt elképesztően szerettem. Vicces, hűséges, törődő. Nem az a tipikus rosszfiú, akibe pillanatok alatt belezúg az ember minden józan ész ellenére, mert kapásból megmozgatja a hormonjait. Mégis elvarázsol. Legalábbis nálam összejött, rettentő jókat mosolyogtam rajta. Nagyon sokszor olvasás közben gyakorlatilag arra vártam, mikor bukkan már fel végre.

Nagyon érdekes volt az ő húgának karaktere is. Nem mondom, hogy ő nagy szerelem lett, de nagyon más volt, mint a standard YA karakterek, és a főszereplőnek óriási szüksége volt az ő jelenlétére a sztoriban. 

Ami a cselekményt illeti, ahogy fent kifejtettem, túl sok újat nem hozott, talán csak a végén volt valami, ami engem meglepett. Nem árulom el, hogy mi, mindenesetre azt gondoltam, rózsaszínebb lesz az a szemüveg, de örülök, hogy nem lett. 

Ami viszont igazán tetszett a történetben, az a karakterfejlődés és egy érdekes üzenet, amivel nem gyakran találkozom YA történetekben. A YA barátságok nagy része vagy örökkön örökké tartó megmásíthatatlan tény, vagy megbocsáthatatlan árulásban szakad meg. Nem igazán vannak alternatívák, mondjuk amikor az ember egyszerűen csak... elsodródik a barátoktól. Hányszor olvas az ember YA könyvekben olyan barátságokról, amik mindenféle konkrét kiváltó ok nélkül egyszerűen csak megszűnnek létezni? Nem volt megcsalás, beszólás, nagy veszekedés, áskálódás... egyszerűen csak vége lett és kész. 

Én nem sok ilyennel találkoztam. És bár szép dolog, hogy a barátságnak a gyönyörű oldalát mutatják be, no meg a barátság hirtelen elvesztésének fájdalmát - magyarul a szélsőségeket -, azért az életben az esetek többségében nem ezek a szélsőségek a jellemzőek. Sokszor csak megszakad a kapcsolat - akár szépen, lassan, észrevétlenül. Mert közbeszól a földrajzi távolság. Mert változnak az emberek. Mert más életszakaszba lép egyikük, míg a másik még nem, és így már nincs úgy meg a közös nevező. 

Gyönyörű dolog a barátság, de nem minden barátság tart örökké.

Ebben a történetben minden klisés szál mellett ez volt számomra a domináns, és ezért tudom elfogadni az összes klisés mozaikdarabkát a regényben. Mert ott volt ez! 

Gia félelmetesen jó jellemfejlődésen megy át a könyvben, mindezt úgy, hogy nem fordul ki önmagából. Kicsit olyan, mintha lekerülne róla a szemellenző, és szépen lassan felnyitná a szemét a körülötte lévő világra. Egy ideig még ragaszkodik ahhoz, amit megszokott, de aztán rájön, hogy a megszokás nem feltétlenül jelenti, hogy az a valami jó is úgy. És ekkor elkezd kérdéseket feltenni: vajon miért csináltam eddig én is? Miért nem léptem közbe? Miért maradok csendben? Miért nem vettem észre? És amint kérdéseket tesz fel, beindul a jellemfejlődése. Van kiváltó ok, mégsem egyik napról a másikra megy végbe. Óriásig a fejlődés, mégsem karakteridegen. 

Gia egyszerűen csak felnő. Nem mondom, hogy érett felnőtt lett belőle, mert az azért túlzás, de annyira mégis, hogy rájöjjön, milyen ostobaságokat tett és mennyire problémás, ha szó nélkül csatlakozik a nyájhoz, csak mert csak. 

És pontosan ez a fejlődés az, ami miatt előkerül a barátságok témája. Ott van persze az áskálódás, ami minden kliséssége ellenére itt-ott rettentő idegesítő volt, de nem csak ez van meg. Hanem az a bizonyos lassú elsodródás is. És akkor most tudnék, de nem fogok spoilerezni. 

Összességében az a lényeg, hogy bár elég sok a klisé is a kötetben, tud újat mutatni. Nem mondom, hogy annyira újat, hogy eldobtam az agyam, de épp eleget ahhoz, hogy klisékkel együtt is el tudjam fogadni egy kedves, szórakoztató olvasmánynak.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Mostani játékunk során a kamupasis, -csajos könyveké a főszerep. Minden állomáson találtok egy borítórészletet, ami alapján ki kell találnotok, melyik könyvre gondoltuk. Ám a feladat nem ennyire egyszerű, ugyanis nem a címükre vagyunk kíváncsiak, hanem a kamupár tagjainak nevére. Ráadásul a borítókat is kicsit átszabtuk!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04/07 Deszy könyvajánlója
04/08 Dreamworld
04/10 Könyvvilág
04/11 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések