Breaking News

Leila Sales: This ​Song Will Save Your Life – Éld az életed! {Értékelés + Nyereményjáték}

Leila Sales: This ​Song Will Save Your Life – Éld az életed!

A blogturnéról




A Könyvhétre érkezett a Menő Könyvek jóvoltából Leila Sales különleges regénye, a This Song Will Save Your Life, ami már tízezreket hódított meg világszerte.

A különleges stílusban megírt minőségi ifjúsági regényről a blogturné csapata meséli el a véleményét. Tarts velünk, és nyerhetsz is egy példányt a műből a Menő Könyvek felajánlásában.


Eredeti cím: This Song Will Save Your Life
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 264
Fordító: Rácz Kata
ISBN: 9789634033769
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,95)
Megrendelési link
Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni.
Azt hiszitek, hogy könnyű,
pedig nem az.

Elise Dembowski nem riad vissza a kemény munkától. Sőt, kimondottan élvezi. Kivéve
talán azt, amikor az addigi legfontosabb feladatra vállalkozik: népszerű lánnyá akar válni. Csakhogy rettenetesen mellélő, és minden a darabjaira hullik körülötte.
Elise helyzete még rosszabb, mint azelőtt – ha ez egyáltalán lehetséges. Egészen addig, amíg be nem téved egy underground szórakozóhelyre, és ezzel kinyílik előtte egy ajtó egy világba, amelyről azt sem tudta, hogy létezik. Egy olyan világba, ahol úgy tűnik, egy népszerűtlen középiskolásból egyik napról a másikra felkapott DJ válhat. Elise végre megkapja, amire mindig is vágyott: elfogadást, barátságot és talán a szerelmet is. Ám a valóság ismét fenyegetően közbelép.
Leila Sales üdítően eredeti és vicces stílusban mesél az egyéniségről, kapcsolatokról és a zene erejéről, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket.
14 éven felülieknek ajánljuk

Az első mondat:


"Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni."

Véleményem


Bevallom őszintén, ez az egész DJ-dolog, aminek fontos szerepe van a könyvben, nem annyira az én világom. Igaz, ami igaz, végül nem is pont az bontakozott ki belőle, amire elöljáróban számítottam. Mert hát nekem a DJ szó hallatán leginkább a mai tuc-tuc zene ugrik be, a regényben viszont egyáltalán nem erről volt szó. És én ezt nem is különösebben bántam, még ha valójában az underground zene sem feltétlenül az én világom.

Na de vissza az elejére! Elise-szel, a főszereplőnkkel hol nagyon könnyű volt azonosulni, hol nagyon nehéz. Könnyű, mert sok olyan megállapítása volt a világról és azon belül is a gimi világáról, amit mindenki megtapasztal, minden szépségével, és leginkább minden hátrányával együtt, ki jobban, ki kevésbé. Könnyű, mert nagy eséllyel mindenki érezte már úgy, hogy kilóg egy társaságból, és egyszerűen nem találja a helyét. Mindenki volt már bizonytalan. Mindenki érezte már, hogy nem tudja, merre tart és van-e kiút a problémáiból. 

Szóval mindezek miatt könnyű volt azonosulni vele. Ám Elise különleges eset, minden hangsúlyozottan van jelen az életében. A mi kis drámánk az ő életében sokkal nagyobb, így a szokásos problémák is hangsúlyozottabban jelentkeznek nála. Keményen kiközösítették a suliban, áldozata a gimis bullyingnak, a szülei elváltak és bár mindketten teljesen normálisak, azért ez mégsem pont a legideálisabb felállás. Nincsenek igazi barátai, és úgy összességében, képtelen megtalálni a helyét az átlagos emberek között. Próbálkozik, de nem megy neki. Sokszor olyasmik is problémát okoznak a számára, ami másoknak könnyen megy.



Míg egy nap rá nem talál - szó szerint - egy klub. És innentől kezdve mintha minden kezdene a helyére kattanni: talál egy helyet, ahol önmaga lehet, és nem ítélik el érte, sőt! Lehetőséget kap, hogy megtanuljon valami újat, amiben tehetséges is. Új barátokra lel. És igen, még egy srác is akad... 

Kifejezetten érdekes volt ez a koncepció, ugyanis Elise élete innentől kezdve kicsit... Jekyll és Hyde-os. Van Elise, aki mindaz, amit korábban leírtam, akinek komoly gondjai vannak. És van a csütörtök éjszakai Elise, akinek barátai vannak, aki egy jó pasival flörtöl és közben egy rakás idegen is őt élteti. Bevallom, ez megint olyasmi volt, amivel könnyen tudtam azonosulni. Közel sem lehet összehasonlítani a két szituációt, de mégis... Emlékszem még, milyen volt, amikor könyvmolyként először csöppentem bele az igazi könyvmoly társaságba, és rájöttem, hogy közöttük ez tök normális. És utána pedig... Van Deszy, a blogger és van Deszy, akinek dolgoznia kell, és akinek az ismerősei nem értik, hogy lehet ennyit olvasni és a nagy részük még csak nem is tud a blogjáról. 
Érdekes állapot, kevésbé bonyolult a helyzet, mint Elise-nél, a kettő közti szakadék sem akkora, mégis... könnyen belehelyezkedtem Elise életének ezen aspektusába. 

És nagyon szépen építi fel ezt a regény. Adott Elise, akinek látszólag semmi reménye. Aztán Elise fokról fokra magára talál, és persze az élete két része előbb-utóbb találkozik - kérdés, hogy mi lesz a végeredmény. Közben persze Elise csinál néhány... megkérdőjelezhető dolgot, de hát tiniből van a szentem, ez elvárható. A gondolatai és a változása viszont végig lekötöttek, előbbiek azért, mert kifejezetten érdekesen látja a világot, utóbbiak pedig azért, mert szerintem szép példát állít, hogy miért nem szabad feladni és lemondani az életről. 

Van némi romantika is a történetben, ahogy ezt már el is árultam. De nem az a szokásos románc ez, és én, mint romantikus lelkű könyvmoly, ki merem jelenteni, hogy nem is baj, hogy ez nem az a szokásos, rózsaszín boldogítás volt, amit egyébként annyira szeretek. Illet a történethez ez a megoldás, és kifejezetten jó, hogy Elise maradhatott a fókuszban, nem pedig Elise és még valaki. Számítottam rá, hogy valami ilyesmi fog történni, még ha nem is voltam benne teljesen biztos, és azt kell mondanom, jót mosolyogtam a lezáráson. 

Összességében szerintem jó kis történet volt. Hétköznapi maradt, nem voltak benne világmegváltó tettek és szívszaggató szerelmi szálak, de nem is hiányzott. 

NAGYON AJÁNLOM

U.i.: Az eredeti címet ebben a formában nem igazán értem. Hangzatos, de nincs egy konkrét szám, amiről szó lehetne.

Nyereményjáték


A könyv hősnője, Elise mindig is imádta a zenét, így nem is meglepő, hogy DJ-nek állt. A mostani játékunkból kiderül, hogy ti mennyire ismeritek a dalokat.

A játék során megmutatunk pár olyan dalt, amit az írónő is ajánl, nektek pedig a feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a dalszöveg alapján, hogy mely dalokról van szó.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

Oh, you've got green eyes
Oh, you've got blue eyes
Oh, you've got grey eyes
And I've never seen anyone quite like you before
No, I've never met anyone quite like you before
Heaven, a gateway, a hope
Just like a feeling I need, it's no joke
And though it hurts me to see you this way
Betrayed by words, I'd never heard, too hard to say
Up, down, turn around
Please don't let me hit the ground
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
Each way I turn, I know I'll always try
To break this circle that's been placed around me
From time to time, I find I've lost some need
That was urgent to myself, I do believe
Oh, you've got green eyes
Oh, you've got blue eyes
Oh, you've got grey eyes
And I've never seen anyone quite like you before
No, I've never met anyone quite like you before
Bolts from above hurt the people down below
People in this world, we have no place to go
Oh, it's the last time
Oh, I've never met anyone quite like you before
Oh no, I've never met anyone quite like you before

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06/14 Könyvvilág
06/16 Dreamworld
06/18 Deszy könyvajánlója
06/20 Kelly & Lupi olvas
06/22 CBooks
06/24 Sorok Között

2 megjegyzés:

  1. Elég szűkre szabtátok a turné idejét. 4 nap van a végéig és az utolsó állomás 5 nap múlva várható.

    VálaszTörlés