Breaking News

Megnyílt a Könyvhét - Esterházy Péter születésnapja lesz a magyar próza napja?

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé - fogalmazott a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó Závada Pál író a Vörösmarty téren, Budapesten. A vidéki megnyitót Debrecenben tartották, itt elhangzott: a könyv örök érték: informál, szórakoztat, értékeket közvetít.

Kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben ebben “nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni”. József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy “fő-e uj méreg, mely közénk hatol – meddig lesz hely, hol fölolvashatol?”, manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek.

Korábbi Könyvhéten készült fotóm


Závada Pál szerint “nem tehetünk úgy, mintha ez a nap csak a könyveink és olvasóink felett érzett örömről szólna”, “mintha nagyjából rendben mennének a dolgok”. “Megint egy pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk (…) Vezérlőjének az lett immáron a rögeszméje, hogy a mi hazánkat (…) elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától” – hangsúlyozta.

Závada Pál szerint szembe kell szegülni azzal, hogy “egy világhírű egyetem nálunk elüldözendő ellenséggé válhasson, további nyomtatott vagy digitális lapok essenek az önkény áldozatául, civil szervezeteinket bűnszövetkezetként bélyegezzék meg, a tudás leértékelődjön, a kulturálatlanság diadalmaskodjon, az oktatás, a kutatás és az alkotás autonómiája csorbuljon”.

A könyvheti kínálatból Závada Pál beszédében kiemelte többek között Tompa Andrea, Vida Gábor, Németh Gábor, Szijj Ferenc, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Fodor Ákos, Kiss Anna, Egyed Emese, G. István László, Majoros Sándor, Vörös István, Tornai József, Kántor Péter, Erdős Virág és Ágh István új köteteit.

Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja. A megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László, akivel Esterházy Péter tavaly együtt tartotta a megnyitó beszédet.

Az eseményen Péterfy Gergely, a MKKE igazgatója hangsúlyozta: bár a könyv és a szabad melléknév latin nyelvű alakja ugyanaz, etimológiailag a szabad “liber” a mámor és a bor ősi latin istenének nevére vezethető vissza, míg a könyv “liber” eredetileg sokkal kiábrándítóbb, a jelentése háncs, fakéreg.

“Ettől mi még tudjuk, kietlen sivatag az, ahol az illiterátus ember bolyong. Lehet, hogy egy darabig van bor, de biztos nincs betű” – fogalmazott.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén a fővárosi Vörösmarty téren hétfőig várják a közönséget, amely idén 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat.


Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések