Breaking News

Zoe Sugg: Girl Online - A ​turné {Értékelés + Nyereményjáték}

Zoe Sugg: Girl Online - A ​turné

A blogturnéról




Emlékeztek még Girl Online-ra? A lányra, akinek szinte az ölébe hullott a leendő rocksztár? Nos, idén júniusban megjelent Pennyék történetének folytatása, amelyben új kihívásokkal, és persze akadályokkal kell szembenézniük, ha együtt szeretnének maradni. Ha van kedvetek tartsatok velünk a folytatással foglalkozó turnén július 9. és  17. között, s, mint mindig, ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a Libri Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyikét.


Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Girl Online on Tour
Kiadó: Libri
Oldalszám: 356
Fordító: Lovas Anna
ISBN: 9789633104446
Sorozat: Girl Online 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,94)
Megrendelési link
Fél évvel karácsonyi megismerkedésük után Noah elhívja Pennyt nyári európai turnéjára
(Berlin, München, Róma, Párizs). Penny alig várja, hogy a távkapcsolat után végre együtt lehessen a rockzenészként egyre sikeresebb pasijával, aki azt ígéri neki, hogy minden városban randevúzni fognak, és sok időt töltenek majd együtt. Ám hamar kiderül, hogy Noah minden ideje be van táblázva: vagy próbál, vagy fellép, vagy interjút ad, vagy alszik, így nemhogy várost nézni, de még együtt vacsorázni sem tudnak. A fiú szabadideje felett a menedzsere, Dean rendelkezik. Ráadásul a hirtelen jött sikertől és a buliktól túlfűtött banda folyamatosan azt érezteti Pennyvel, hogy láb alatt van, miközben még egy féltékeny rajongó is fenyegető levelekkel bombázza, hogy szakítson Noah-val. Nem telik el sok idő, és hiányozni kezd a családja, a legjobb barátja, Elliot… és a blogja, a Girl Online. Vajon képes lesz a turné alatt megtalálni az egyensúlyt a saját élete és a szerelme között? Vagy mindent elveszít a tökéletes nyár utáni hajszában?

Az első mondat:


"Hivatalosan is be kellene tiltani, hogy a vizsgaterem ablakai a tengerre nézzenek."

Véleményem


Nagy érdeklődéssel vártam a Girl Online második részét, mert bár tökéletes nem volt az első sem, azért - főleg második olvasásra - már nagyon megszerettem. Persze, álomszerű volt az egész, de az a fajta rózsaszín álom, amihez az ember szívesen visszatér, hiába tudja, hogy egy a millióhoz az esély, hogy ilyesmi megtörténjen a valóságban is. 

A sztori második felvonásában már nincsenek titkok: tudjuk, ki Girl Online, tudjuk, ki Noah. Tudjuk azt is, hogy szeretik egymást. Ezen a nyáron pedig együtt tervezik belevetni magukat egy nagy kalandba: Noah és a bandája európai turnéra indulnak, és Penny is velük tart! 

A fülszöveg alapján két dolog nyilvánvalóvá vált meglehetősen gyorsan: hogy számíthatunk esetleg romantikus jelenetekre romantikus nagyvárosokban (elmennek Párizsba is, az isten szerelmére!), és hogy nagy eséllyel pont az jelenti majd a problémát, ami a dolog izgalomfaktorát is adja. És ez mind be is bizonyosodott.



Bármilyen megdöbbentő ezt leírnom, ebben a részben mindkét főszereplőben csalódtam. Leírtam. A gondok Pennynél kezdődnek korábban. Annak köszönhetően ugyanis, hogy rájön, egy sztár a pasija, az életében nagyon sok mindent ennek rendel alá: megszünteti a blogját a régi formában, nem meri kiállíttatni a fotóit, mert fél, hogy a sajtó ráharap, és még sorolhatnám. Ez egy bizonyos szintig érthető is, de rögtön a könyv elején nyilvánvalóvá válik, hogy Penny túl sokat adott fel magából, és ha ezt így folytatja, annak nem lesz jó vége. 

Ezért persze önmagában még nehéz igazán hibáztatni, hiszen tenni akar a kapcsolatáért, még ha nem is jól csinálja. Viszont amikor már a turnén vannak, eljön egy pont, ahol... nos, hisztissé válik. Életemben nem voltam még turnén, és nagy eséllyel soha nem is leszek, ám még én is tisztában vagyok vele, hogy ezek a turnék nem a móka és kacagás meg a városnézés jegyében telnek. Rengeteg a meló, kevés az alvás és a szabadidő - fogalmam sincs, hány olyan színésszel és énekessel láttam interjút, akik arra panaszkodtak, hogy még körbe se tudtak nézni a városban, ahol jártak. Penny viszont lányos álmaiban nem így képzelte a dolgokat, és amikor ez kiderül, befordul, és minden egyre rosszabbá válik. Ezen a ponton kicsit megráztam volna, hogy szedje össze magát. Szerencsére kifelé azért nem volt ilyen szörnyű a helyzet, de a belső monológjai itt-ott már az agyamra mentek.

Aztán jött egy pont, ahol ugyanezt tettem volna Noah-val is, és ami azt illeti, benne csalódtam nagyobbat. Elég spoileres lenne, ha leírnám, hogy pontosan mi történt, nem teszem... de ez a Noah nagyon messze volt attól a Noah-tól, akibe nem lehetett nem belezúgni az előző kötetben. Értem én, hogy ő is stresszes volt, és rossz befolyások alatt állt, de mégis... Egy pontig még megértettem, Noah mit miért tett, és Penny sirámaiból volt túl sok, egy ponton túl viszont már együtt éreztem vele, annyira súlyos lett a helyzet.

És akkor csapott be a nagy csavar! És te jó ég, ott konkrétan mérges lettem Noah-ra. A cuki, ölelgetnivaló, romantikus Noah-ra... aki itt cseppet sem volt cuki, ölelgetnivaló vagy romantikus. 

Értem, hogy miért született meg ez a rész. Egy kapcsolat nehéz. Soha nem felejtem el, amit annak idején a magyar tanárom tanított nekünk: van egy pont, amin túl nem akarja az ember a romantikus történeteket olvasni, mert onnan már csak lejjebb van. Ez cinikusnak hangozhat, de regényírói szemmel nagyon is igaz: ha eljön a katarzis, onnan még egy levezető belefér, de ha túlságosan elnyújtjuk a sztorit, az extázisból veszít az olvasó. Két választás: vagy egy gyors happy end, vagy egy katartikus tragédia. Ezzel a második résszel nyilvánvalóan ennek mondunk ellent. Ettől persze még működhet, csak nehezebb a dolga. Megvolt a happy endünk, és most egy újabb konfliktussal azt dúljuk fel.



Na visszatérve, azt írtam, hogy értem a miértet. Az egy dolog, hogy hőseinket ott hagytuk a happy endjükkel, de azért az a happy end nyilvánvaló kérdéseket vetett fel. Egy távkapcsolat alapjáraton nagyon nehéz, még akkor is, ha egy kontinensen vagytok, hát még ha az óceán két oldalán. Aztán ott van az a probléma is, hogy Noah híres, ez pedig rettentően megnehezíti a dolgukat. Tehát kifejteni való téma akadt még itt bőven, és ez a regény nyilvánvalóan arról akart mesélni, hogy szép dolog a happy end, de azért nem eszik annyira forrón a kása. A való életben nincs egy pont, ahol kiteszik a vége feliratot, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A való életben dolgozni kell azért, hogy egy kapcsolat működjön, és sokszor még akkor is túl sok az akadály. 

Zoella sztorija az első kötetben is saját tapasztalatokból merített, árnyékíró ide vagy oda. Ezt minden blogbejegyzésben érezni lehetett. Ezt a blogos érzelmi szálat visszük tovább ebben a kötetben is, de Zoella egy új tapasztalata is bekerül a közösbe: hogy mennyi nehézséget okozhat, ha híres az ember és/vagy híres a párja. Nyilván első kézből tudja, milyen az, amikor idegenek szétcincálják a magánéletét. A hírességek világának árnyoldalai és egy ilyen kapcsolat nehézségei szépen át is jönnek a regényben. 

Másrészt fontos kérdés volt ebben a kötetben, hogy az ember hogyan maradjon hű önmagához - hogyan maradjon önmaga a hírnév közepette, és hogyan maradjon önmaga egy kapcsolatban. Mindkettő szépen átjött, még csak erre sem lehet panasz. Persze a dolog negatív oldalával indítunk, de pont így sikerül bemutatni azt, MIT NE. Így teremti meg azt a feszültséget, amitől már majdnem a regény elejétől kényelmetlenül ficánkol az ember olvasás közben az érzéssel, hogy ennek bizony rossz vége lesz. 

De azért úúúúgy sajnálom a régi, kedves happy endünket. Itt is kapunk egy lezárást, ami nem rossz, bár bennem hagyott hiányérzetet - várom a következő kötetet, hogyan tovább. És persze, voltak fénypontjai is ennek a regénynek, Elliotot például még mindig imádom, Penny és a bátyja tűz-víz kapcsolatát is, akadtak azért aranyos Penny-Noah jelenetek is a jobb pillanatokban... de mégsem volt annyira bájos ez a rész, mint az előző. 

Ezzel együtt érdekes volt és várom a folytatást, nem mondanám, hogy hagyjátok ki, ha szerettétek az elsőt.

AJÁNLOM 


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,



Nyereményjáték


A könyv címéből is láthatjátok, hogy Penny ezúttal turnéra megy Noahval és a zenekarral, aminek hála több európai országba is ellátogatnak, vagy éppen említenek egy-egy várost, ahol már korábban jártak. A feladatotok az lesz, hogy az egyes állomásokon található képek alapján kitaláljátok, melyik nagyvárosban járnak éppen. Ne felejtsétek el, ha velünk játszotok, megnyerhetitek a 3 nyereménypéldány egyikét. 

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


07/09 - Zakkant olvas
07/11 - Deszy könyvajánlója
07/13 - CBooks
07/17 - Dreamworld
07/18 - Sorok között

Nincsenek megjegyzések