Breaking News

TOP15 Minden, minden idézetem

Arra gondoltam, annak örömére, hogy elolvastam a Minden, minden-t, összeszedem a kedvenc idézeteimet belőle. Ugyanis lehet, hogy túl sokat vártam tőle, de azért cuki idézetek bizony vannak benne. 




Az első választottam egy olyan beszélgetés Maddy és Olly között, amin nagyon jót nevettem. Most pedig különösen, mert épp tegnap beszélgettem valakivel (aki pasiból van) a színekről - és igen, igen, az ekrü létezik, akkor is ha a pasik nem hiszik el. 

Madeline: Milyen színű a szemed? 
Olly: kék 
Madeline: Kicsit pontosabban, légyszi! 
Olly: jézusom. nők. óceánkék 
Madeline: Atlanti vagy Csendes? 
Olly: atlanti. és a tiéd? 
Madeline: Csokibarna. 
Olly: kicsit pontosabban, légyszi 
Madeline: 75%-os kakaóvajsötét csokibarna 
Olly: hehe, az szép


Úgy tűnik, metaforák nélkül lassan nincs jó romantikus történet. Ugyan nem közelíti meg a cigis-Augustusos idézetet, azért nekem ez is tetszett. 

– Az elméleted szerint az ember a poggyász? 
– Igen. 
– Folytasd! 
– Van, aki idő előtt lepottyan a szalagról. Van, aki olyan súlyosan megsérül a fejére zuhanó többi poggyásztól, hogy többé nem képes funkcionálni. Van, aki elvész, vagy elfelejtik, és örökkön-örökké körbe-körbe jár. 
– És akiért jönnek? 
– Arra csodálatos élet vár egy szekrény mélyén.


Ez csak úgy simán cuki - a vége miatt. 

Mintha egy csapat pillangó akarna kitörni a gyomromból. 
Megszorítja a kezemet. Szétnyílik az ajkam, és megérzem az ízét.. Olyan, mint a sós karamell és a napfény. Még sosem éreztem ilyet – ez maga a remény, a lehetőség és a jövő. 
Ezúttal én húzódom el tőle, mert nem kapok levegőt. Ha lehetne, minden egyes nap minden egyes pillanatában őt csókolnám. 
A homlokát az enyémhez támasztja, Meleg leheletét az orromon és az arcomon érzem. Édeskés. Éppen elég édes ahhoz, hogy még többet akarjak belőle. 
– Ez mindig ilyen? – kérdezem elfúló hangon. 
– Nem – feleli. – Sosem ilyen. 
Hallom a hangján, hogy meglepődött. 
És ezzel minden megváltozik.


Egy újabb beszélgetés, amin nagyon jót mosolyogtam. Cuki ez a kettő, na. És a felsorolás... Vicces.

Madeline: Egyezzünk meg abban, hogy csak barátok leszünk, jó? 
Olly: oké 
Olly: de akkor nem nézheted az izmaimat 
Madeline: Barátok leszünk, Olly! 
Olly: sem a szememet 
Madeline: Te meg nem beszélhetsz a szeplőimről. 
Madeline: Sem a hajamról. 
Olly: sem az ajkadról 
Madeline: Sem a gödröcskédről. 
Olly: bejön neked a gödröcském? 
Madeline: Barátok leszünk! 
Olly: oké


Oké, elismerem, ez a szövegkörnyezetből kiemelve talán annyira nem vicces, de olvasás közben elképzeltem, ahogy Olly ül a tetőn, próbálja megfejteni, mi a fene lehet... és erre jut. És fejben azon agyal, hogy most akkor az vagy nem az? 

Madeline: Te egész nap azt hitted, hogy terhes vagyok? 
Madeline: Igen? 
Olly: átsuhant az agyamon egyszer-kétszer vagy tizenötször


Mr. Darcy. Szerintem többet nem is kell mondanom arról, miért maradt meg bennem az alábbi rész. 

Olly: jézusom, van olyan lány ezen a bolygón, aki nem szerelmes mr. darcyba? 
Madeline: Minden lány szerelmes Mr, Darcyba? 
Olly: viccelsz? még a húgom is szerelmes belé, pedig ő nem szeret senkit. 
Madeline: Csak szeret valakit! Téged biztos szeret. 
Olly: mi olyan csodálatos darcyban? 
Madeline: Komolytalan a kérdés. 
Olly: darcy egy sznob 
Madeline: De fejlődőképes, és a végén rájön, hogy az ember jelleme fontosabb, mint a társadalmi helyzete! Hajlandó megtanulni azt, amire az élet tanítja! Amúgy meg teljesen szívdöglesztő, nemes, gondolkodó, költői és sötét a haja. 
Azt említettem, hogy szívdöglesztő? És mindennél jobban szereti Elizabeth-et. 
Olly: hm 
Madeline: Igen.


Újabb dolog, amin jót nevettem. És hát őszintén? Lehet Ollyt nem imádni? Matekos parkour rajongó. Igen. Igen.

Madeline: Nem hittem volna, hogy a matek a kedvenc tárgyad. 
Olly: miért? 
Madeline: Nem tudom. Épületekre mászkálsz fel, és átugrálsz dolgokat. A legtöbb ember vagy agyban erős, vagy testben, de egyszerre mindkettőben nem. 
Olly: akkor most azt mondod, hogy szerinted hülye vagyok, csak kedvesebben?


Azt hiszem, a fenti metaforáson kívül ez az egyetlen, amit nem azért választottam, mert vicces vagy romantikus, hanem azért, mert önmagában is megállja a helyét. Annyira igaz. 

(…) nagyon szerettem volna megtalálni, melyik volt az a pillanat, amely ebbe a mederbe terelte az életemet. Azt a pillanatot, amely válasz a kérdésre: Hogyan kerültem én ide? 
De sosem egy pillanat a válasz. Mindig pillanatok sora. És mindegyik pillanatból ezerfelé ágazhat az életünk. Lehet, hogy minden döntésünk és minden elmaradt döntésünk nyomán születik egy verzió.


Oké, amikor megláttam a világbéke szót, azt hittem, lefordulok a székről. Igen, bevallom, a Beépített szépség egy életre megváltoztatta ezt nekem. Ettől függetlenül bármilyen vicces is, szomorú ez a kijelentés - mert ezzel mindent elmond Maddy arról, hogy mennyi esélye van. 

– Mit kívántál? – kérdezi, amikor kinyitom a szememet. 
Igazából csak egyet kívánhatok, mégpedig azt, hogy valami csoda folytán meggyógyuljak, és szabadon kószálhassak odakint, mint egy vadállat, de ezt sosem kívánom, mert úgysem válik valóra. Ennyi erővel azt is kívánhatnám, hogy létezzenek hableányok, meg sárkányok és unikornisok. Inkább olyasmit kívánok, amire több esély van, és amitől kevésbé szomorodunk el anyuval. 
– Világbékét.


Könyvmolyként nyilván nagyon érdekesnek találtam azokat a részeket, amikor Maddy olvasott és könyvekről írt. Még ha nem is mindig értettem vele egyet. Amikor először olvastam ezt a részt, rendkívül abszurdnak találtam a gondolatot, amit felvezet. Még most is annak találom. De valahogy a könyvben, ebben a formában remekül működött. Ettől függetlenül soha nem fogok visszafelé olvasni könyvet, ezt ki merem jelenteni.

Van, hogy a kedvenc könyveimet visszafelé olvasom újra. Az utolsó fejezettel kezdem, és a legvégén érek a legelejére. Ha így olvasok, akkor a szereplők a remény után kétségbeesnek, az önismeret után kételkedni kezdenek. A szerelmes történetekben a szereplők szerelmespárként kezdik, és idegenekként végzik. A fejlődésregények visszafejlődés-regényekké változnak, a kedvenc szereplők feltámadnak. 
Ha az életem egy regény lenne, és visszafelé olvasnám, semmi sem változna meg. A ma ugyanolyan, mint a tegnap. A holnap ugyanolyan lesz, mint a ma. Maddy könyvében minden fejezet egyforma. 
Olly felbukkanásáig.


Na jó, hazudtam az előbb, van még egy idézet, amit azért választottam, mert a könyvből kiragadva is remek, idézhető gondolat. 

ígéret (fn) 1. Az a hazugság, amit be akarunk tartani.


Könyvmoly problémák: na mit csomagolsz a nyaralásra? Na mit? Na ugye! És egyébként... kezeket a magasba mindenki, aki már olvasott legalább egy könyvet legalább 20-szor! *csápol*

– Hol van az útikönyv? – szakítja meg a szemkontaktust Olly. Alaposan körülnéz a szobában. Felkapja a hátizsákomat, áttúrja, de végül A kis herceget húzza elő. 
– Látom, csak a legfontosabbakat hoztad el – cukkol, és felemeli a könyvet. Felmászik az ágyra, és könnyedén ugrál rajta. Murphy rugói hangosan tiltakoznak. – Ez a kedvenc könyved, ugye? – A kezében forgatja. – Másodikban olvastuk, és szerintem nem értettem. 
– Fuss neki még egyszer! Ahányszor újraolvasod, mindig más az üzenete. 
Lenéz rám. 
– És te eddig hányszor…? 
– Párszor. 
– Húsznál többször vagy kevesebbszer? 
– Jó, nem csak párszor.


Itt nagyon-nagyon megölelgettem volna Ollyt, hogy elfoglalhassam azt a bizonyos másik oldalt. :D

– Miért alszol a bal oldalon, amikor egyedül vagy? – kérdezem. (…) 
– Talán a várakozás miatt. 
– Milyen várakozás? 
Nem válaszol, úgyhogy az ágy szélére gördülök, és lenézek rá. A hátán fekszik, és egyik karjával eltakarja a szemét. 
– A társaságra való várakozás.


Cukiiiiiii. Ennyi.

Olly: biztos, hogy jól vagy? 
Madeline: Mint aki újjászületett. 
Olly: ezt egy kézfogástól. hm. képzeld el, milyen hatása lenne egy csóknak 
Madeline: … 
Madeline: Olly, a barátok nem csókolóznak. 
Olly: az igazán jó barátok néha igen.


Olly és a magasztos gondolatai. 

– Mindenki különlegesnek hiszi magát – mondja Olly. – Olyanok vagyunk, mint a hópelyhek, egyediek és összetettek. Az emberi szívet sosem lehet kiismerni, és folytathatnám. (…) Szerintem ez hülyeség. Nem vagyunk hópelyhek. Csak egy csomó bemenet kimenete.

2 megjegyzés: