Breaking News

Will Darbyshire: Modern ​love - A szerelem örök {Értékelés + Nyereményjáték}

Will Darbyshire: Modern ​love - A szerelem örök

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Will Darbyshire: modern love - a szerelem örök című könyvét, mely egy különleges gyűjtemény, központjában a szerelemmel. A szerző teljesen hétköznapi emberek gondolatait gyűjtötte össze a legnagyszerűbb érzés fellobbanásától annak kihunyásáig. Tarts a Blogturnés bloggerekkel a könyv blogturnéján, és a játékunk során megnyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.


Eredeti cím: This Modern Love
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 224
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789632618197
Sorozat: -
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (4,12)
Megrendelési link
A ​könyv szerzője, Will Darbyshire, izgalmas dologra szánta el magát. Hat kérdést tett fel
a neten az élet egyik legrejtélyesebb, egyetemes titkáról: a szerelemről. Arra bíztatta olvasóit, fedjék fel legbelsőbb érzéseiket saját romantikus élményeik alapján levelekben, versekben, képekben és művészeti alkotásokban. Ezekből válogatva született meg ez az egyedülálló gyűjtemény. Egy lenyűgöző portré az egyéni vágyakról, fantáziákról, csalódottságról. Megmutatja a szerelem időtlenségét, rávilágít a párkapcsolat nehézségeire és szépségeire, valamint olyan őszinte gondolatokat tár elénk, melyeket gyakran félünk megfogalmazni.
Egy könyv azoknak, akik még nem voltak szerelmesek, vagy épp most is a fellegek között járnak, mindenkinek, aki már csalódott vagy épp még nem bántották meg, a reménytelenül szerelmeseknek, a sóvárogva vágyakozóknak, és azoknak is, akik falakat építenek maguk köré. Modern, őszinte, bensőséges és időtálló könyv, mely arra emlékeztet minket, hogy kik vagyunk, mi a szerelem, és hogy nem vagyunk egyedül.
Tökéletes ajándék Valentin-napra, évfordulóra, születés- vagy névnapra, karácsonyra vagy csak úgy.

Az első mondat:


"2014 nyarán átéltem egy szakítást."

Véleményem


Néhány évvel ezelőtt olvastam egy kezdeményezést. Egy blog működtetője egy egyszerű, de nagyszerű ötlettel állt elő: az emberek elküldhették neki egy-egy képeslapon a legnagyobb titkukat, amiket ő - természetesen név nélkül - megosztott. El tudjátok képzelni, milyen meglepő sztorik futottak be. Akik beküldték, megtartották a titkot, nem osztották meg senkivel, mégis megosztották mindenkivel - ami talán egy kis megkönnyebbülést jelentett. 

Nem voltam teljesen biztos benne, hogy mire számítsak a Modern Love kötettől, de annyira megtetszett a fülszöveg, hogy kíváncsi lettem, vajon milyen történetek lapulnak a könyvben. Valami olyasmi érzésem támadt, mint akkor, amikor a fenti blogos kezdeményezésről olvastam. Birizgálta a fantáziámat.



A könyv lényege egyszerű: adott egy férfi, aki túl volt egy szakításon, és mivel a közösségi média korát éljük, ezt valamilyen módon megosztotta másokkal is. Aztán az olvasók is megosztották vele, míg végül - ahogy ő megfogalmazta - amolyan mindenki lelki szemetesládája lett. A végére meg már olyan mennyiségben érkeztek az üzenetek, amiket kezelni is képtelenség lett volna. Ellenben jött az ötlet: miért is ne lehetne ezeket megosztani másokkal is? 

Így hát a kötet szerzője kitalált a szerelemmel kapcsolatban 6 irányított kérdést, majd hosszas tesztelés és válogatás után ezt a kötetet állította össze a válogatásból, némi sajáttal gondolattal kiegészítve. 

Úgyhogy az olvasók ezt kapják: szerelmes leveleket és búcsúleveleket, reménytelen szerelmeket, beteljesülteket és már lezárultakat, elég vegyes formában. Van, hogy csak egy szó köszön vissza, esetleg egy egyszerű levél vagy valami, ami tulajdonképpen már inkább vers, mint levél. Ahogy az várható, hiába a válogatás, a stílus azért így is vegyes, mivel különböző korú, nemű, lakhelyű stb. emberek osztották meg a tapasztalataikat a szerzővel.



Némelyiken kifejezetten jót mosolyogtam. És bevallom, nem a legszebben megírt leveleket szerettem a legjobban. Volt néhány kifejezetten fennkölt levél is, amikkel persze semmi gond nem volt, akár még egy verses antológiába is simán befértek volna, de... de valahogy ezek a versek nekem túl fennköltek és túl személytelenek lettek. Én ettől a kötettől titkokat, reményeket, vágyakat - személyes érzéseket és tapasztalatokat vártam. Így azok az üzenetek tetszettek a legjobban, ahol ezeket, akár egy-egy mondat erejéig megkaptam. Ahol elárulták, pontosan milyen volt az első találkozás. Vagy hogy mi tetszett meg elsőre. Vagy hogy pontosan hogy csattant el az első csók. Ezeken nagyon jókat mosolyogtam, pontosan ezt vártam ettől a kötettől. 

Összességében véve viszont nekem így is kicsit túl általános lett a kötet. Nyilván ez nem a szerző hibája, hanem ízlés és megközelítés kérdése. Számomra a személyes megközelítés lett volna az érdekesebb, ha már a közmondásos egyszeri embereket kérdezzük. Persze az is igaz, hogy ha az ember szerelmes levélben gondolkozik, végtelenül gyorsan csap át kliséhegyekbe és általánosságokba - ha az általános iskolai szerelmes leveleim és verseim mesélni tudnának, jaj... 

Mindenesetre valami olyasmit vártam ettől a könyvtől, mint a fent emlegetett blogtól, és ezt csak félig-meddig kaptam meg. Biztos vagyok benne, hogy voltak olyanok, amilyenekre én gondoltam, de mivel másmilyen volt a rosta, mint amilyen az enyém lett volna, azok nagy eséllyel nem akadtak fenn rajta. Ilyen szempontból egy blog, ahol az ember kezét nem köti meg az oldalszám egy hasonló projektre szerintem alkalmasabb. 



No de visszatérve a kötetre. Ne úgy képzeljétek el, mint sok-sok oldalán át tartó rózsaszín ömlengés a szerelem szépségéről! Alapvetően hármas felosztású a kötet: az első felében a szerelem első fázisával, a beleszeretéssel foglalkozik. Az első pillanatok, az eufória, de ott vannak a ki nem mondott érzelmek is. A második fázisban a már beteljesült és még tartó szerelmek jönnek sorra, itt kerülnek elő a boldog házasságok, az irigylésre méltó kapcsolatok - csakhogy mivel a téma az, hogy köszönd meg a párodnak a hétköznapokat, bizony szépen előjönnek a hibák is: hogy mennyire természetesnek veszünk dolgokat. Végül a szerelem vége következik, ami az egész kötetet ihlette is. A szakítás, a fájdalmas búcsú, a rádöbbenés, hogy nem te vagy az igazi... Tehát nem csak a jó dolgok kerülnek terítékre, hanem a szerelem fájdalmas oldala is. 

És ha már a címben előkerült: a modern szerelem modern előtagja nem véletlen, szóba kerül az is, hogyan befolyásolja a szerelmesek életét a modern világ, nevezetesen az internet. Nos, bevallom, a magam részéről kissé felszínesnek éreztem ezt a részét a kötetnek. Valahogy úgy... kilógott a nagy egészből, és azt hiszem, ezt a szerző is érezte. A második kérdéshez sikerült ezt beerőszakolni, ami persze logikus, mégis megtörte a köszönőlevelek sorát az, hogy viszonylagos higgadtsággal mesélnek valami olyan praktikus dologról, mint hogy hogyan használják a kapcsolatukban az internetet. Lehet, hogy én ennek inkább külön részt szenteltem volna, vagy akár egy külön kötetet, a téma elég nagy ahhoz, hogy akár egy egész könyvben ki lehessen bontani: a mai társkeresős, pöccintgetős, távszerelmes, chatelős világban annyi a sztori, mint égen a csillag. Sikersztori és kudarc is. 

Összességében érdekes ennek a kötetnek az ötlete, de a kivitelezéssel nem vagyok maradéktalanul elégedett. Némi mosolygásra tökéletes, és arra, ha az ember tudatosan el akar merengeni kicsit a szerelem milyenségén, esetleg nosztalgiázna egyet, vagy ha művész, némi ihletet is meríthet belőle. Viszont a kivitelezés szerintem lehetett volna ennél átgondoltabb, nekem így egyszer olvasós maradt. 

EGYNEK ELMEGY


Nyereményjáték


Három állomáson, három filmes szerelmes idézetet kell felismernetek. A rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét kérjük beírni!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

A valóságban semmilyen élet nem lehet tökéletes. De arra is rájöttem, hogy van valami, ami a dolgok tökéletlenségét tompítja, valami, ami az életet közel tökéletessé teheti. Ez a szerelem. 

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.01 Kelly és Lupi olvas
08.03 Deszy könyvajánlója
08.05 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések