Breaking News

Megvannak az idei Aranykönyv eredmények - Leiner Laura rajongói örülni fognak

Kihirdették az idei Aranykönyv nyerteseket!

Az idei Aranykönyvről az első fordulónál már írtam egyszer, akkor azt is kifejtettem, miért gondolom sokkal jobbnak az idei rendszert, mint az eddigieket.




A véleményem nem változott, annak ellenére sem, hogy a számomra érdekes kategóriákban nagyjából borítékolható volt az eredmény így is, és igen, abszolút mértékben bejöttek a tippjeim, a döntő hozta a papírformát. 

Na de nézzük a győzteseket:

Gasztronómia kategória:
Török Eszter
100% egészség, 0% cukor! - Cukormentes és rostban gazdag ételek
La Santé Kiadó 

Gyermekirodalom:
Pásztohy Panka
Gyógyísd meg a Kiskutyám!
Pozsonyi Pagony Kft.

Ifjúsági irodalom:
Leiner Laura
Ég veled
L&L Kiadó

Ismeretterjesztő irodalom:
Kádár Annamária, Kerekes Valéria
Mesepszichológia a gyakorlatban
Kulcslyuk Kiadó Kft.

Szépirodalom:
Gombos Tünde
Pataki Emma naplója
Álomgyár Kiadó

Szórakoztató irodalom:
Lakatos Levente
Szigor III. - A hatalom szabályai
Libri Könyvkiadó Kft.


Engem nyilván leginkább az ifjúsági és a szórakoztató irodalmi kategóriák érdekeltek, és szerintem kijelenthetjük, hogy óriási meglepetés lett volna, ha nem a két LL arat győzelmet ezekben. Az egyiknek még örülök is (azt leszámítva, hogy örülnék, ha más is esélyt kapna, legalább verseny legyen), igaz, pont az Ég veled-et még nem olvastam, csak beszereztem.

Annyit mondhatok, épp ezért különösebben csalódott nem vagyok, igaz, rettenetesen kíváncsi lennék egy olyan mezőnyre, ahol nem ennyire nyilvánvalóak az erőviszonyok. Ez persze lehetetlen kérés, mert kizárni szerzőt nem lehet, már csak azért sem, mert a könyvek versenye ez - így még csak azt sem lehet mondani, hogy a tavalyi nyertes nem indulhat újra. Egyrészt valóban jogos lenne a felháborodás, másrészt tetszik-nem tetszik, ők a népszerűek. És ne áltassuk magunkat itt irodalmi értékek fejtegetésével, ez arról szól, melyik könyvnek mennyire van mozgósítható rajongói bázisa. És ez így van jól, ez a közönségszavazások lényege. 

Ezzel együtt bevallom, én rettentő boldog lennék, ha nem csak a TOP10-es listát láthatnánk a döntőben, aztán azt, hogy ki győzött, hanem azt is, hogyan alakult a mezőny, ki hány szavazatot gyűjtött be. Így működik ez az Aranykönyv külföldi párjánál, a Goodreads szavazásnál is, és én azt sokkal érdekesebbnek vélem - közelebbi képet nyújt, ráadásul úgy kipipálhatnánk a szokásos nyerteseket, és nézegethetnénk, a többiek hogyan teljesítettek.

Így kicsit azt érzem, hogy megvonom a vállam az eredmény láttán, és már jó előre kioszthatom előre a díjakat a jövő évre is. Meg azutánra. És azutánra.

Nincsenek megjegyzések