Breaking News

Junot Díazt is szexuális zaklatással vádolják - és úgy tűnik, el is ismerte





A Pulitzer-díjas Junot Díaz, akinek magyarul is megjelent több kötete (Oscar Wao rövid, de csodálatos élete, Így veszíted el, Fulladás), a Sydney Writers Festivalon vett részt, amikor az egyik áldozata, Zinzi Clemmons, aki maga is író, előállt a vádakkal - de nem ő volt az egyetlen. 

Clemmons a Twitteren arról mesélt, hogy Díaz a beleegyezése nélkül megcsókolta őt. 

- Végzős diákként meghívtam Junot Díaz, hogy egy workshopon az irodalmi élet aktualitásairól beszéljen. Ismeretlen, tapasztalatlan 26 éves voltam, és kihasználta a lehetőséget, hogy sarokba szorítson és erőszakkal megcsókoljon. Messze nem én vagyok az egyetlen, akivel ezt tette, és többé nem vagyok hajlandó némát játszani. 

Később hozzátette: Több emberrel is beszéltem erről akkoriban. Emailjeim is vannak, amiket az eset után küldött nekem. Ez bizony megtörtént és bizonyítékom is van. 

A tweetjei hatására két másik szerző is előállt, mint Díaz áldozata. Ők leginkább az az író szexizmusát emelték ki és azt, hogy igen kemény bullying áldozatai voltak.

A szerző a további programokon már nem is vett részt, a Pulitzer-bizottság pedig megkezdte a vizsgálatot ellene. Nagyjából egy hónapja volt a Pulitzer-bizottság elnöke az eset kirobbanásakor, a vizsgálat hatására a közlemény szerint önként lemondott, emellett azt nyilatkozta: "Vállalom a felelősséget a múltamért."

Nincsenek megjegyzések