Breaking News

Matt Haig: Karácsony ​apó és a csokitojás {Értékelés + Nyereményjáték}

Matt Haig: Karácsony ​apó és a csokitojás

A blogturnéról




Immáron harmadik éve aranyozza be a Blogturné Klub bloggereinek karácsonyát Matt Haig meséje, ami ezúttal sem okozott csalódást. Ha te is izgatottan várod a karácsonyt, akkor tarts velünk a Karácsony apó és a csokitojás című turnén és nyerd meg a 2 Kolibri Kiadó által felajánlott könyv egyikét!

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 312
Fordító: Magyari Andrea
ISBN: 9789634371359
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hírnak
Kezelhető-e standalone-ként? igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,19)
Megrendelési link
A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása

Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Az első mondat:


"Biztos mindnyájan tudjátok, kicsoda Karácsony apó, s talán azt hiszitek, ismeritek."

Véleményem


Szinte el se hiszem, hogy eljutottunk idáig, már a harmadik résznél járunk - emlékszem, szerelem volt első látásra az első résszel, és pontosan ugyanennyire imádom a harmadik rész borítóját is. Igazán karácsonyi hangulatú lett a piros-zöld színpárossal. Gyönyörű!

És azt hiszem, nem meglepő, ha azt mondom, belül is ugyanilyen gyönyörű ez a könyv. Az előző részekhez hasonlóan tele van fekete-fehér illusztrációkkal, egy kétoldalas képen még az ajándékgyártó műhelyt is láthatjuk. Tényleg kitettek magukért ezekkel a képekkel!

De persze a történet sem kutya.

Az előző részek minden fontosabb szereplője visszatér, az Igazmondó Glimpitől Bohón keresztül egészen Vodol apóig.

A történet főszereplője ismét Amelia, akinek a hétköznapjaival indul a történet - és hamar nyilvánvalóvá válik, bármilyen álomszerű módon került is Északra Amelia, azért kívülállóként beilleszkedni a koboldok közé egyáltalán nem egyszerű. És sajnos Amelia elég sokat küzd ezzel. Bevallom, én is pontosan így voltam. Bizonyos szemszögből viccesek persze a koboldok tantárgyai és furcsaságai, viszont miközben éreztem Amelia szenvedését, kevésbé tudtam nevetni rajtuk-velük.

De persze azért ez megint egy abszolút pozitív mese, és tudjuk, hogy nehézségek nélkül nem születhetne izgalmas történet.



És azt kell mondanom, a mostani csavar nagyon is izgalmasra sikerült. Matt Haig behozott egy nagyon váratlan szálat, amit nem fogok lelőni nektek, mindenesetre annyit mondhatok, hogy az ünnepekhez kapcsolódik. Én mindenesetre jót mosolyogtam rajta, és kifejezetten vicces volt olvasni.

Másrészt nagyon érdekes, milyen fontos téma kaphat helyet egy gyerekkönyvben, ráadásul úgy, hogy elsőre nem is biztos, hogy az ember belegondol. Ebben az esetben ez az, hogyan befolyásolhatja a sajtó a közvéleményt, és sajnos nem csak jó, hanem rossz irányba is. Mi van akkor, ha a sajtó tele van hazugságokkal - eljöhet-e az a pont, hogy a hazugságokat a tömeg igazságként fogadja el, hiszen ha a sajtóban, nyomtatásban megjelent, annak biztosan van alapja. Nagyon aktuális kérdés ez, most különösen betalált nálam - és mindezt sikerült olyan formában tálalni, hogy abszolút fogyasztható legyen a kicsik számára. Nagyon is fontos, hogy már gyerekkorban megtanulja mindenki a kritikus gondolkozást és azt, hogy nem szabad mindent elhinni, amit látsz és olvasol - ide értve a sajtót, és persze az internetet.

Egyébként a szereplők közül Igazmondó Glimpit emelném ki, ő is behoz nekünk egy nagyon érdekes szálat, és olyan természetességgel, ami a legjobb módja ennek szerintem. Glimpi mindenesetre a legrosszabb pillanatokban is szállította a humort, ő volt az, akinek az "igazságain" mindig jókat tudtam nevetni.

Amit pedig még kiemelnék, az a regény vége. Nagyon kíváncsi voltam, hogyan lehet lezárni ezt a történetet, mert nyilván a Mikulás mellett élni nagyon is varázslatos dolog, de a történetből az is nyilvánvalóvá válik, hogy Ameliának emberként ez nem olyan könnyű. Hogyan lehet ebből happy endet összehozni? Nos, lehet. És pontosan a vége az, ami segít, hogy valóban körbeérjen minden, és varázslatos érzésekkel, jóféle nosztalgiával tegyük le a könyvet, és örömmel vessük bele magunkat a karácsonyi készülődésbe.

NAGYON AJÁNLOM






Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,






Nyereményjáték


Reményi Amélia kedvenc írója Charles Dickens, akit mi is nagyon szeretünk a Blogturné Klubban. Bár Amélia találkozott már az íróval, mi csak a regényei által ismerhetjük meg az angol írózsenit, akinek különleges történetei elvarázsolnak minket is. 

A nyereményjátékban a Blogturné klub 8 bloggerénél elrejtettünk egy-egy Dickens regény borítót (a címet kitakarva) és egy kis leírást a könyvről. A te feladatod az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik könyvről van szó, és beírd a címét a Rafflecopter dobozába. Hajrá! Könyvvadászatra fel! 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Dickens eme regényének központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt-társadalom gonosz, embertelen világa.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.04. Könyv és más
12.05. Könyvvilág
12.07. Dreamworld
12.08. KönyvParfé
12.09. Hagyjatok! Olvasok
12.10. Zakkant olvas
12.11. Olvasónapló
12.12. Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések