Breaking News

Ausztrál tudósok statisztikai alapon megjósolták, melyik Trónok harca szereplők fogják túlélni

A Trónok harca elmúlt hét évadában becslések szerint 150.996 élet veszett oda (az összes halált ebben a videóban nézheted meg), amiben persze szép számmal akadtak fontosabb halálok is. 

A Trónok harca ismert arról, hogy gond nélkül végez olyan karakterekkel, akikről azt amúgy nem feltételeztük volna - illetve igaz, néhány évad után megtanultuk, hogy itt bizony nem számít, milyen főszereplő valaki, bármikor meghalhat.




Ezzel együtt viszont azt is megszokhattuk, hogy mindenki találgatja, ki lesz a következő és kik lesznek azok, akik végül túlélik a szériát.

Az, hogy a Trónok harcáról tudományos alapon készítsenek jóslásokat, nem újdonság - én is megosztottam például azt az elemzést, amiben próbálnak rájönni, ki a Trónok harca valódi főszereplője.

Most egy újabb, elég kiterjedt kutatás megint a halálokat vette górcső alá: összeszedték, milyen nemű, korú, rangú szereplők milyen valószínűséggel halnak meg, és hogy melyek a leggyakoribb halálnemek.

A kutatást Reidar Lystad és Benjamin Brown vezették a sydney-i Macquarie Universityn. 

Végignézték a Trónok harca mind a 67 részét, és elkezdték a trendeket vizsgálni, tisztán statisztikai alapon.

Eszerint az alacsonyabb rangú, hűséges férfiaknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy meghaljanak. Ezzel szemben a magasabb rangú nőknek sokkal jobb a túlélési rátájuk. Azt is kimutatták, hogy a pálfordulást végrehajtó szereplők általában tovább élnek. 

Többek között ezen faktorok alapján a kutatás arra jutott, hogy statisztikailag Sansa és Arya Stark fogják a legnagyobb eséllyel túlélni. 

Nem sokkal mögöttük következik Jon Snow és Tyrion Lannister.

A kutatásból az is kiderül, hogy a fontos szereplők több, mint fele már az első hét évadban meghalt - sőt, 14% az esélye annak, hogy egy szereplőt a bemutatása utáni első órában megöljék.

Ami a sérüléseket és halálnemeket illeti: a leggyakoribb gyilkos a nyílt nyaki sérülés (például, hogy valakinek elvágják a torkát vagy levágják a fejét) vagy más nyílt harci sérülés. Közvetlenül ezt követik az égési sérülések, ami a sárkányok mellett nem is meglepő - ráadásul mivel ez csak a későbbi évadokban vált fontossá, még "javíthat" is a számokon bőven. 

Persze azt a kutatás készítői is elismerik, hogy ez inkább csak szórakoztató jósolgatás, de egyáltalán nem jelent biztosat.


Nincsenek megjegyzések