Breaking News

Piros pontok helyett könyveket kapnak az automatából a diákok - Mekkora ötlet!

A könyves automaták létezése már nálunk sem újdonság: korábban kísérleteztek már többen is ilyesmivel, mostanság pedig Book24 automatákat láthatunk itt-ott, de a legnagyobb hírverést valószínűleg a POKET zsebkönyvek csapata hozott össze - róluk és egy új, közösségi finanszírozással összehozott automatáról nem is olyan régen én is írtam.



Az iskolákba viszont sajnos még nem gyűrűzött be ez a szuper ötlet, pedig milyen jó lenne! 

Sőt! Egy amerikai iskola még erre is rátett egy lapáttal: nem csak szimplán telepítettek egy könyvautomatát, hanem a jutalmazási rendszerüket is átalakították úgy, hogy az ügyesek és szorgalmasak ajándék könyveket választhatnak maguknak.

Diane Dwyer, az Umatilla Elementary School vezetője elárulta: "Az volt az ötlet, hogy valamiképpen izgalmat teremtsünk az olvasás körül, és lehetőséget biztosítsunk a diákoknak, hogy saját könyvekre tehessenek szert, ne csak az iskolai könyvtárból tudják őket kikölcsönözni. Az automatában az ők "örök könyvei" találhatóak."

A rendszer nem túlságosan bonyolult, tulajdonképpen nagyon is hasonló, mint amit például a Harry Potter könyvek Roxfortjában láthatunk - csak a pontokat végül be tudják váltani. Az automata ugyanis úgynevezett Bulldog Bucks-szal működik, egy külön iskolai fizetőeszközzel, ami a suli kabalájáról kapta a nevét. 

Ezeket pedig jó teljesítménnyel lehet gyűjteni.

A tanulóink többsége rosszabbul kereső családból származik, úgyhogy a tanulóink sokszor nem engedhetik meg maguknak, hogy saját könyveket vásároljanak - tette hozzá Dwyer.



Az automatába az iskolakönyvtáros segít választani a könyvek közül, a legnépszerűbb kikölcsönzött könyveket alapul véve.

Az is kiderült, hogy az első körben több, mint 100 könyvet vásároltak a jutalompénzeikkel a diákok.

Olyan jó lenne, ha idehaza is lennének hasonló, jó példák! Oszd meg Te is a bejegyzést, hátha itthon is meglátja az ötletet valaki, aki hasonlót tud összehozni ;)


Nincsenek megjegyzések