Breaking News

Sarah J. Maas: A ​Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara {Értékelés + Nyereményjáték}

Sarah J. Maas: A ​Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó idén ősszel elhozza nekünk Sarah J. Maas nagy sikerű sorozatának, a Tüskék és rózsák udvarának következő részét. Szereplőink túlélték a Hybern elleni háborút, azonban a sebeik még nem gyógyultak be teljesen. A Fagy és csillagfény udvara bepillantást enged nemcsak Feyre, de több más szereplő gondolataiba is, és megismerjük a talpra állásuk első lépéseit.
Ha szeretnétek megnyerni a könyv egy példányát, akkor tartsatok velünk, és vegyetek részt a nyereményjátékban!


Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 296
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789634576860
Sorozat: Tüskék és rózsák udvara 4.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,90)
Olvass bele!
Megrendelési link
A remény még a legfagyosabb éjszakán is melegséget nyújt.

A téli napforduló egy hét múlva lesz. Még mindig újnak éreztem királynői szerepemet, és csak halvány elképzelésem volt hivatalos teendőimről.
Egy éve. Ti jó istenek! Rhys közel egy éve hajtotta be rajtam az ígéretemet, mert mielőbb ki akart engem szabadítani a mérgező Tavasz udvarából, és ezáltal megmenteni az összeomlástól. Csak a Jó Anya tudja, mi történt volna, és hol lennék most, ha csak egy percet késik.
Eszembe jutott a párom, aki olyan keményen és önzetlenül küzdött, pedig semmi reménye nem volt arra, hogy mi együtt leszünk.
Mindketten megküzdöttünk a szerelmünkért, a vérünket adtuk érte. Rhys meg is halt érte.

A Hybern elleni háború nem múlt el nyomtalanul Feyre, Rhys és barátaik életéből, mégis mindent megtesznek, hogy újjáépítsék az Éjszaka udvarát. A küszöbön álló téli napforduló kiváló alkalmat kínálna arra, hogy végre egy kicsit kikapcsolódjanak. Ám az ünnepi hangulat sem tudja visszatartani a múlt árnyékait. Miközben Feyre az Éjszaka úrnőjeként próbál helytállni, szembesülnie kell vele, hogy barátai sebei mélyebbek, mint hitte, és az udvar jövőjét is tönkretehetik.

Az első mondat:


"Az első téli hó egy órája kavargott a szélben Velaris utcáin."

Véleményem


Azt hiszem, különösebben nem kell magyaráznom, miért akartam olvasni ezt a könyvet. Az előzőekről írt értékeléseimet megtaláljátok, ennél többet nem kell mondanom.

Érdekesség ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy elhatároztam, igyekszem nektek minden napra hozni valami karácsonyi posztot egészen karácsonyig, de nem gondoltam, hogy ez a könyv ennyire bele fog passzolni ebbe a tematikába. Mert bár nem mondják ki, hogy karácsony, mégis csak karácsonyról szól a könyv. Az egész.

A karácsonyt pedig nagyon szeretem, mindig szívesen olvasok a szerzők kiegészítő novelláit, ahol a szereplők összegyűlnek, ajándékoznak - ha jól megírt a történet, akkor nagyon sokat tehet hozzá a karácsonyi hangulathoz.

Ez a könyv tehát sok szempontból egy karácsonyi történet. Arról olvashatunk, hogyan is telik az első ünnep Feyre, Rhys és a többiek életében a nagy háború után. Gyakorlatilag minden fontosabb szereplő felbukkan, még Tamlin is, és fontos változás az előző részekhez képest, hogy nem csupán az eddigi főszereplők gondolataiban mélyedhetünk el, hanem kapunk például Cassian és Mor szemszöget is.

És a könyvnek valóban ennyi a funkciója: összekötő kötet. Erre is számítottam egyébként elöljáróban, hiszen ezután Feyre és Rhys helyett lesznek más párosaink, akiknek a történetét megismerhetjük.

De hazudnék, ha azt mondanám, nem lepett meg, mennyire "csak" összekötő ez a könyv.

Mindig nehéz, ha a happy end után újabb kötetet kap egy páros, hiszen beteljesült a sztori, innentől nem akarjuk azt látni, hogy újabb és újabb szenvedés vár a szereplőinkre. Egy regény viszont konfliktus nélkül ritkán működik, kell bele valami izgalom, különösen egy ilyen fantasytörténetbe, ahol a világ maga is megkívánja, hogy ha sztori van, akkor magasak legyenek a tétek.

Alkotó: Charlie Bowater


Nekem pontosan ez hiányzott ebből a könyvből. Fanfiction világból jövök, nekem nem okoz problémát, ha a hétköznapokról olvasunk hosszan, ha az megfelelően érdekes.

Viszont egy 300 oldalas könyvnél még így is kevés ez az üdvösséghez. És sajnos nekem kevés lett ez a könyv. Ugyanazt a sztorit, amit megkaptunk 300 oldalban, el lehetett volna kényelmesen mesélni egy 100 oldalas könyvben is bőven.

Persze, Feyre és Rhys még mindig cukik, még mindig vannak szexi erotikus jeleneteik és beszólásaik, és itt-ott a többi szereplő is villant egy-egy érdekes momentumot, de a regény nagy részében tényleg csak a karácsony közeledtén lamentálnak. Mit vesznek egymásnak ajándékba, milyen hagyományok vannak az Éjszaka udvarában és milyen jótékonysági szervezetekkel lehet együtt dolgozni. (Ez a jótékonysági szervezet dolog csak nekem lógott ki kicsit ebből a világból?)

A legnagyobb konfliktus a történetben az, hogy Feyre azon rágja magát, hogy kell-e neki műterem vagy nem és hogy ekkora trauma után egyáltalán ragadjon-e újra ecsetet. És bevallom, egy ponton már nagyon untam magam rajta. Egyrészt mert nyilvánvaló volt, hogy Feyre úgyis megkapja a műtermet és úgyis fog festeni, másrészt mert... na, ez kevés.

Sokat mond arról, mennyire nem tudtam mit kezdeni magammal a Feyre-Rhys részeknél, hogy az egyik legizgalmasabb szálnak Tamlinét találtam. Őt persze csak Rhys szemén át látjuk, viszont kifejezetten érdekes az, hogy mivé vált és hogy vajon innentől hogy alakul majd a sorsa.

Szintén érdekes, ami Luciennél indul el, igaz, csak néhány mondatot hallunk erről is. Na, erről például sokkal szívesebben olvastam volna.

A regény legérdekesebb szála pedig magasan Nestának jutott - mindezt úgy, hogy a regény nagy részében nem is látjuk, csak beszélnek róla. És szerintem ez is sokat mond. Viszont ezzel is az a gondom, hogy kevés volt, ugyanis csak előkészítjük az ő sztoriját, így inkább csak bele-belekapunk, mi van vele, de mindig mellékág marad Feyre rágódása meg a Feyre-Rhys páros romantikázása közepette.

Őszinte leszek: hiába készültem rá nagyon, hogy ez "csak" egy összekötő kötet lesz, így is csalódást okozott ez a könyv. 300 oldalon keresztül sajnos nem elég a semmi... történet kell, konfliktus kell, izgalom kell. A regény legnagyobb gyengesége szerintem az lett, hogy az írónő még kicsit ragaszkodni akart a Feyre-Rhys pároshoz - kár volt. Az ő történetük lezárult és ha nincs új konfliktus, akkor nincs újra megnyitva a sztorijuk. A karácsonyozásuk érdekes lett volna egy novella vagy egy kisregény szintjén, érdekességképp, de egy teljes regényt, még ha az rövidebb is, mint a többi kötet, már nem bír el. Azt viszont érezni, hogy ott van egy sor szereplő, akik a sorukra várnak végre: Lucien, Nesta, Cassian, Mor... akármelyikük lett volna a fókuszban, sokkal jobb sztori kerekedett volna.

EGYNEK ELMEGY


Nyereményjáték


Minket is megihletett az a rengeteg gyönyörű fan art, ami a sorozathoz készült, úgyhogy a mostani nyereményjátékunk ehhez kapcsolódik. Minden állomáson találni fogtok egy képet az egyik szereplőről, a feladat pedig mindössze annyi, hogy beírjátok a szereplő nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A feladvány



A turné menetrendje


11.21. Könyvvilág
11.23. Sorok Között
11.25. Fanni's Library
11.27. Kelly és Lupi olvas
11.29. Sorok Között extra állomás
12.01. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések