Breaking News

Leigh Bardugo: Wonder ​Woman – A háborúhozó {Értékelés + Nyereményjáték}

Leigh Bardugo: Wonder ​Woman – A háborúhozó

A blogturnéról




A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért!


Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 480
Fordító: Fazekas Sándor
ISBN: 9789634578130 
Sorozat: DC Icons
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,04)
Olvass bele!
Megrendelési link
„Harcos nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.
Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.
Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”
– AZ AMAZONOK ESKÜJE –

Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.

Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.

A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

New York Times bestseller

Vajon a jó most is győz, vagy ezúttal a világ pusztulását okozza?
Élvezd a történetet!



 


Az első mondat:


"Nem azért vágtál bele, hogy veszíts! – csengtek a fülébe anyja szavai."

Véleményem


Wonder Woman elég új szereplő az életemben. Kifejezés szintjén persze korábban is hallottam, de bevallom, a Gal Gadot (jaj, de imádom azt a nőt) főszereplésével készült film előtt nem igazán tudtam semmi konkrétumot a szereplőről. Míg Macskanő, Batman és Superman, a DC Icons YA sorozat többi főszereplője eléggé ismertek nálunk is, Wonder Woman szerintem itt mifelénk... nos, kevésbé az. És most itt nyilván nem a hardcore képregényrajongókra gondolok, hiszen számukra biztosan ismert volt ő is, Amerikában a népszerű szuperhősök közé tartozik már jó ideje. De valószínűleg pont az adaptációk hiánya miatt alakult így. 

Summa summárum, annyit tudtam Wonder Womanről, amit a Wonder Woman filmből megtanultam. (A DC mindenféle szuperhőst összehozó Batman vs. Superman és a League of Legends filmeket én kihagytam.)

És azt kell, hogy mondjam, újfent bebizonyosodott, hogy nekem Gotham világa nem olyan vonzó, mint a legtöbb ember számára. Úgy is fogalmazhatok, ezt a könyvet bizony sokkal jobban szerettem, mint a Macskanőt. 

A történet az amazonok szigetén indul, aminek a nevét - utólagos engedelmetekkel - meg sem kísérlek leírni. Diana még fiatal, 17 éves, és amúgy is kilóg a többi amazon közül, hiszen őt teremtették, nem pedig harcosként került a szigetre. Ezért, és azért is, mert az amazon királynője az édesanyja, rettentően bizonyítani akar. 

A történet rögtön egy izgalmas versennyel veszi kezdetét, ami aztán váratlan fordulatot vesz. Diana megment egy fuldokló lányt. (Ismerős valahonnan ez a megmentős sztori? Ugye nem csak nekem van tőle Wonder Woman film érzésem?) Ettől viszont a sziget egyensúlya megborul, így pedig Dianára különleges küldetés vár. A megmentett lány ugyanis a háborúhozó, aki származa és "átka" miatt háborút szabadít a világra. Ennek csak két módon lehet elejét venni: vagy megölik, még a születésnapja előtt vagy pedig elviszik egy bizonyos helyre, ahol megtörhetik az átkot. (Most nyilván nagyon leegyszerűsítettem, de a lényeg majd úgyis kiderül a könyvből.)

Ez a könyv végig elképesztően izgalmas volt, pörögtek az események már szinte az első oldaltól kezdve. Indulunk egy váratlan fordulatot hozó versennyel, utána pedig szinte olyan, mintha egy kalandos roadtripre indulnánk. Az ilyen történeteket nagyon szeretem, mert a sok útközben jövő nehézség és váratlan helyzet miatt végig izgalmas marad, másrészt az, hogy van egy cél, ahová el kell jutni, ad valami kapaszkodót is - gyakorta úgy érzem, hogy ez magának a szerzőnek is segít, hogy egyben tartsa a sztorit és ne csússzon szét. 

Picit egyébként a Percy Jackson jutott eszembe róla, nem csak a nyilvánvaló görög mitológiai párhuzam miatt, hanem azért is, mert Percyék kalandjai is nagyon hasonlóak szoktak lenni ehhez. Adott egy jóslat, egy cél, aztán útközben történik egy csomó minden.




Szóval akcióban nincs hiány, ráadásul kifejezetten magával ragadó volt, ahogyan találkozott a modern harcművészet a klasszikus, görög harcmodorral. Azt gondolhatnánk, hogy ezek lefutott körök, hiszen mire lehet elég egy lasszó a gépfegyverek ellen - de Leigh Bardugo nem okozott csalódást, ügyesen megoldotta ezeket a részeket. 

De egyébként ez nem csak a harcjelenetekre, hanem az egész regényre igaz. Kellemesen keveredik benne a régi és a modern, és szerencsére Dianát is sikerült úgy beilleszteni ebbe a rendszerbe, hogy hiteles legyen a dolog. Sikerült megtalálni benne a humort, de szerencsére nem volt eltúlzott a dolog, mert ez a Diana sokkal többet tud a kinti világról, mint amennyit filmbéli alakja. Ebben pedig logika is van, hiszen az amazonok köre folyamatosan bővült, az emlékeik pedig ugye nem vesztek el.

Egyébként az izgalmas történeten túl szerencsére jó kis szereplőket is kaptunk, ami nálam mindig kulcskérdés. Ha egy főszereplőt nem szeretek, akkor annak a könyvnek nálam nagyon nehéz dolga van. (Nem mondom, hogy nem tudok szeretni ilyen könyvet, ha nagyon jól van megírva, de én alapvetően nem vagyok antihősös típus.)

Diana egyszerre nagyon erős és irigylésre méltóan bölcs - bár talán nem ez a legjobb szó, talán a meggyőződéses jobb lenne -, eközben pedig ártatlan és naiv. Ez a kettősség nagyon jót tett a történetnek, és nagyon sokat jelentett nekem, hogy nem csupán az akció szempontjából haladunk előre, hanem Diana gondolkodásmódja és élethez, világhoz való hozzáállása is változik, fejlődik. 

Mellé kaptunk egy sor igazán jó mellékszereplőt is. Egyrészt ott van a megtalált lány, Alia, aki a barátnőjével, Nimmel tökéletesen testesíti meg a modern Amerikát Diana számára. (LMBTQ sztorik rajongóinak talán fontos információ lehet, hogy Nim leszbikus.) Nagyon tetszett, ahogyan a három lány együttműködött, és még véletlenül sem gerjesztett az írónő teljesen felesleges feszültséget közöttük. Sőt! Ahogyan ezek hárman összebarátkoztak, az igazán szívet melengető volt. #girlpower
Aztán ott van még Alia bátyja, Jason, a csapat tudósa és jópasija egyben, aki tipikus bátyós viselkedésével elég hosszú utat jár be a sztoriban. És végül a csapat másik pasija, Theo, akit nagyon-nagyon szeretnék megölelgetni, különösen az egyik beszélgetés után, amit Aliával folytattak. IMÁDTAM, azt a jelenetet. (Tudni fogjátok, melyikre gondolok.) 

Némi szerelmi szálat is kapunk, nem is egyet. De ezek nem túlságosan hangsúlyosak, viszont annál érdekesebbek és cukibbak. Én legalábbis nagyon szerettem őket. 

És akkor még egy dolog a cselekményről: van egy nagyon menő csavar is benne. Ennél többet nem mondok.

Összefoglalva ez a sztori nagyon-nagyon tetszett, igazán kompakt történet lett belőle. Nem kell hozzá előismeret, a képregények és a Wonder Woman film ismerete nélkül is tökéletes érthető és fogyasztható. Végig izgalmas, tele van akciójelenetekkel, szerethető szereplőkkel, a közöttük lévő dinamika is nagyon jó, van fejlődés és tanulság, és még mellette egy király csavart is kapunk a végén. A sztori dinamikája szempontjából egyébként nagyon hasonló érzésem volt, mint a Wonder Woman film nézésekor, szóval ha valaki azt szerette, akkor szerintem ezt is imádni fogja.

KEDVENC LETT


Nyereményjáték


A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik könyvsorozat főhőséhez kapcsolódik az idézet?

– Mindenféle hatalom átok – válaszolom. – A legrémesebbek bármit megtennének, hogy megragadják, akik pedig a legalkalmasabbak a gyakorlására, nem akarják, hogy az ő vállukat nyomja a teher. De nem menekülhetnek örökké a felelősség elől.




A turné menetrendje



11.11. Readinspo
11.13. Dreamworld extra (idézet)
11.15. Sorok között
11.17. Readinspo extra (interjúfordítás)
11.19. Olvasónapló
11.21. Deszy könyvajánlója
11.23. Csak olvass!
11.25. Dreamworld
11.27. Kelly és Lupi olvas
11.29. Fanny’s Library
12.01. Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések