Breaking News

Anna Banks: Neptun {Értékelés + Nyereményjáték}

Anna Banks: Neptun

A blogturnéról




A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Anna Banks Neptun című regénye, a Szirénia öröksége-trilógia befejező kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Emma és Galén utolsó, sorsdöntő kalandját, melyben szirének és félvérek csapnak össze, miközben a fiatalok kapcsolata is megkérdőjeleződik.

2016. április 21-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Of Neptun
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 354
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789632617282
Sorozat: Szirénia Öröksége 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott e/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,84)
Megrendelési link
A félig ember, félig szirén Emmának és szirén szerelmének, Galennek együtt töltött időre lenne szükségük. Egyedül, csak ők. Messze Poszeidón és Triton királyságától. Emma nagyapja, a Poszeidón király azt javasolja nekik, látogassanak egy Neptune nevű kisvárosba.
Neptune otthont ad mind sziréneknek, mind félvéreknek, hozzájuk hasonlóknak. Azonban sem Emma, sem Galen nem számított arra, hogy nekik kell békét teremteni az óceáni, a földlakó és az édesvízi szirének között. Arra sem készültek fel, hogy találkoznak a csábos félvérrel, Reeddel, aki nem igazán palástolja érzéseit Emma iránt. Amire pedig végképp nem számítottak, az egy hatalmi harcba való belecsöppenés, amivel nemcsak szerelmük, hanem óceáni királyságaik is veszélybe kerülnek.

Az első mondat:


"MEZÍTLÁB a homokba vájom a sarkamat, épp csak annyira merészkedem a víz közelébe, hogy a délelőtti hullámok csiklandozhassák a lábujjaimat."

Véleményem



Az előző részt viszonylagos happy enddel hagytuk ott, de az is nyilvánvaló volt, hogy azért vannak itt még megoldandó kérdések szép számmal. Hogyan élhetnek együtt a szerelmesek? Szárazföld vagy óceán? És ha mindkettő, tényleg megoldható a dolog? Mi lesz a szirének társadalmával? Lesz újabb lázadás, vagy belenyugodnak? Mi van azzal, hogy Tritón öröksége máshogy szállt tovább, mint várták volna? 

A helyzet az, hogy meglepett ez a könyv, ugyanis ahelyett, hogy ezeket a kérdéseket boncolgatta volna tovább, újakat hozott be. Nem elmerültünk az eddigi konfliktusokban még mélyebben, hanem újabbal bonyodalommal toldottuk meg a világot. Méghozzá nem is kicsivel! A fülszöveg elég sikeresen ellövi, pontosan mi vár a szereplőkre, úgyhogy én sem fogom titkolni. Félvérek egész sora kerül elő, akik normális társadalmat építettek fel, félvérek és szirének harmóniában élnek együtt, távol az óceán törvényeitől, édesvíz közelében. 

És ez újfent mennyi kérdést vet fel! Egyrészt társadalmi szinten okozhat változásokat ez a tudás: hogyan fogadják mindezt az óceáni szirének? Békével vagy háború lesz a vége? Közömbös egymás mellett élés, mintha nem is vennének tudomást az édesvíziekről, vagy hatással lesz mindez az óceáni társadalomra is? Másrészt személyes szinten, hiszen hiába fogadták el az óceánban Emma létezését, ő ettől még kívülálló közöttük - a félvér, aki nem tartozik igazán se a vízbe, se a szárazföldre. És most talál egy helyet, ahol nem nézik furcsán, ahol nem kell titkolóznia, hanem szabadon önmaga lehet. 

De ha ez még önmagában nem állítani döntéshelyzetbe, ráadásul egy srác is érkezik Neptunnal, így Emma előtt két választási lehetőség áll: Galén és az óceán, ahol kívülálló lesz, vagy Reed, aki félvér, mint ő, és egy olyan világot kínál, ahol teljesen természetes a félvérek létezése. 

Nem mondom, hogy boldog voltam ezzel az újdonsült szerelmi háromszöggel, mert nagyon nem. Annyira egyértelműen Emma-Galén shipper vagyok, és véleményem szerint így a harmadik részre az ő kapcsolatuk annyira egyértelmű, hogy minden más helyzetben nem tudtam nem haragudni Emmára, még ha picit meg is értettem, miért vonzza annyira Neptun. 

És tulajdonképpen mindezekkel együtt is nagyon csíptem Reedet, jó is karakter, még ha vesztett helyzetből indul is. Jóképű, vicces, magabiztos, néha tenyérbemászóan, de pont ettől vonzó. Ráadásul néha engedi láttatni a sebezhetőségét, a gyenge pontját, a vágyakozását is, ettől pedig csak még érdekesebb lesz.

Ó, mondjuk azért hozzátenném, Galén sem teljesen ártatlan az ügyben, neki is megmondtam volna néhányszor a magamét. Persze érthető, egy ilyen helyzetben kitalálni, hogyan éljenek tovább a jövőben, elég nehéz, és egyértelműen konfliktusokkal jár. Ha nem lett volna a további bonyodalom, nagy eséllyel kettejük kapcsolata se kuszálódott volna össze ennyire ebben a részben. 

Mindenesetre ez a szerelmi szál csöppet klisés, és mivel elég egyértelmű a végkifejlet, különösebb tétje sincs, csak egy kis idegeskedés és "fejet a falba verés" a következménye. 

És ha már szóba került Reed, hadd mondjam el, kicsit sajnáltam, hogy csak ennyit kaptunk Tórafból és Raínából, így az utolsó részre mintha egyszerűen eltűntek volna. Szerepeltek persze, de annyira keveset, hogy egyszerűen hiányoztak.

Sokkal érdekesebb a cselekmény a társadalom és a társadalmi változások szempontjából. Nagyon tetszett, hogy ezt a Neptun szálat is összekötötte az írónő az előzményekkel, így még ha váratlan is, nem lóg a levegőben, nem csak egy egyszerű bonyodalom, amit hirtelen random kitalált, hanem van alapja, és tulajdonképpen elég logikus is. 
A problémám azzal van, hogy rettentően sajnálom, hogy ez a szál ennyire a sztori végén érkezett, és ennyire röviden lett kibontva. Nem rövid a regény, félre ne értsetek, de ez az új tudás annyi új kérdést vet fel, amire választ kellene találnunk a regény végére, hogy egyszerűen nem fért bele. 

Így pedig megvan a lezárása a regénynek és a sorozatnak, ez egyértelmű, de valahogy... minden boldogság mellett hiányérzetem maradt. Mert bármennyire szerettem is a cuki Emma-Galén jeleneteket, a végére ennél az egyértelmű szálnál sokkal jobban foglalkoztattak a társadalmi kérdések. Ráadásul Reed olyan helyzetbe kerül, amiről még szívesen olvasnék, és szerintem ebből a kettőből nem csak egy spin-off regény, de egy egész spin-off sorozat is kijönne. Fogalmam sincs, hogy azért hagyta-e így abba a könyvet az írónő, mert tervez ilyesmit, vagy egyszerűen nem akart mindenre konkrét válasszal szolgálni, és hagyni akarta az olvasót, hogy maga találjon válaszokat fantáziájához mérten, mindenesetre örültem volna, ha Emmáék mellett ebből is kapunk még. Válaszokat, megoldást. 

Összességében nem volt rossz, az új szál kifejezetten izgalmasra sikeredett, voltak meglepetések, szépen összefűzte az írónő az új konfliktust a régi részekkel is. A szerelmi szál kicsit klisés lett és túlságosan is egyértelmű, de ettől még az Emma-Galén jeleneteket még mindig szerettem. Csak olvastam volna még, mert maradtak még kérdéseim. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték

Mostani játékunk során nem lesz nehéz dolgotok, ha olvastátok a korábbi köteteket.
A sorozattal kapcsolatos helyszínek, tárgyak, és szereplők neveinek betűit összekevertük, nektek pedig helyes sorrendbe kell raknotok, majd a megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha ezt mindegyik állomáson megtettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három Neptun példány egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

HALCER

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


04/21 CBooks
04/22 Kelly & Lupi olvas
04/23 Deszy könyvajánlója
04/24 Dreamworld
04/25 MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések