Breaking News

Kalapos Éva: Nem gyerekjáték {Értékelés + Nyereményjáték}

Kalapos Éva: Nem gyerekjáték

A blogturnéról




Egy feledhetetlen DAC blogturnéra invitál a Blogturné Klub négy bloggere! Ismerj meg három DAC kötetet, emellett pedig az e-könyvben kapható DAC-novellákról is olvashatsz véleményt.
Ismerd meg Kalapos Éva realista regényeit, amiben kendőzetlenül olvashatsz a fiatalokat érintő problémákról, és az ő életükről!

Tarts velünk, és ha ügyes vagy, megnyerheted az egy nyereménykönyvet is!

Kapcsolódó bejegyzések:

Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 256
ISBN: 9789634030645
Sorozat: D.A.C. 4.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Rejtély rejtély hátán – bár a harmadik rész végén minden rendeződni látszott, a D.A.C. körül sosem áll meg az élet: Flóra és Geri apukája egy titokzatos nővel randizik, amivel az őrületbe kergeti a gyerekeit, de ők sem adják meg magukat egykönnyen – összefognak a csábító ellen. Eközben Ákos egyre furcsábban viselkedik, és a többiekben feltámad a gyanú, hogy valami veszélyes dologba keveredett. Mindennek a tetejébe pedig kiderül, hogy a tanároknak is vannak féltve őrzött titkaik… csatlakozz a D.A.C. csapatához, és kalandozz velük a negyedik kötetben is!

Az első mondat:


"Izzadtam."

Véleményem


Off megjegyzés: Most, hogy begépeltem ezt a nyitómondatot, nagyon jót kuncogtam. Na, ebből következtess a könyvre! 


Amikor abbahagytam az előző részt, rögtön nyúltam volna a következőért, de – többek között azért, mert számítottam erre a turnéra, és az én reszortom a (turné-1). rész – nem olvastam el egészen mostanáig.

Ez a kötet nagyjából hozta azt, amire már számíthattunk is, hiszen a sorozat negyedik részére már egyértelmű a recept. A D.A.C. tagjainak minden részben minimum 1-2 nagy drámával kell szembenéznie, amik tükrözik a mai fiatalság tipikus problémáit. Így érintjük a tipikus tiniparákat is, meg néhány igazán tanulságos esetet is – ilyenek voltak például a bulimia, a rasszizmus, a drogok…

A negyedik rész is szépen illik ebbe a sorba, bár egyébként érezhető, hogy a szereplőink nőnek fel – még akkor is, ha Flóra meglehetősen gyerekesen viselkedik ebben a kötetben. Futólag már előkerülnek olyan témák, mint a továbbtanulás, hivatás kiválasztása,költözés… De azért ennyire még nem eszik forrón a kását, Flóra és Ákos – valamint Johnny bá (igen, ez engem is meglepett), szállítják a szokásos adag aggodalmat. Persze ezeken a fő konfliktusokon kívül kisebbek is felmerülnek, de azok csak amolyan futó, napi problémák, például a féltékenység.

Szóval a főszereplőnk problémája az, amit az előző kötet is szépen felvezetett: apu becsajozott. Nehéz helyzet ez. Egyrészről tudja a gyerek, hogy a szülő még fiatal, és nem várhat tőle aszkéta életmódot, másrészt az érzelmi részt akkor sem könnyű helyretenni. Valaki, még ha nem is szándékosan, elfoglalja az elhunyt (más esetben elvált) szülő helyét. Persze, lehet ezt szépíteni, a normális „mostoha” egyértelműen nem akar erőszakkal az előde helyébe lépni, de akkor is ő ül ott a vacsorán, ő megy be a szobába Apuval és még sorolhatnám. Talán bizonyos szempontból tiniként még nehezebb is ezt elfogadni, hiszen a hormonokkal megbombázott fantázia könnyen elburjánzik.

Szóval mindenképp jó – és egyébként várható – ötlet volt ez, örülök, hogy előkerült. Ettől függetlenül bármennyire megértettem is Flóra és Geri kínját, esküszöm, Flóra az agyamra ment, amikor szervezkedett. Tipikusan olyan helyzeteket produkált, amiknél megragadtam és jól megráztam volna, hogy szedje már össze magát. Ezután pedig a megoldás kicsit túl gyors volt. Persze, hosszú volt a felvezetés, és az a bizonyos jelenet jól is sikerült, utána viszont hirtelen annyit ugrottunk az időben, hogy hiányérzetem maradt. Nem örülök, hogy az utána időszak elejét elintéztük egy-két félmondattal.

A másik fő konfliktust Ákos szállította, ami szintén meglepő, hiszen ő alapból egy elég nyugis srác. De mint kiderült, ő is tud hülyén viselkedni, és most nagyon-nagyon sikerült neki. Nem akarom lelőni a poént, hogy pontosan mibe keveredett, mindenesetre nagyon aktuális a probléma, és még soha nem találkoztam vele könyvben. Persze itt sem ez volt a fókusz, de épp annyira érintette a könyv a kérdést, hogy a lényeg átjöjjön.

Ami Johnny bát illeti… igazándiból erre nem igazán kaptunk választ, gyanítom, ez még elő fog kerülni a következő részben is.

Mindenesetre egy nagy tanulsága volt még ennek a résznek, és nem csak Johnny bá ügye miatt, hanem amúgy is: bármit hisz a D.A.C., nem kell mindenbe beleütni az orrukat.

Amúgy a hétköznapokat kifejezetten szerettem. Nagyon tetszett ebben a részben Geri és Flóra testvéri kapcsolata, Geri most kifejezetten normális, és így öröm róla olvasni. Még mindig beszólogat, még mindig önmaga, de már nem annyira vad módon.

A nagy szerelmi boldogságot is nagyon szerettem, egy-két kisebb összezördüléstől eltekintve dúl a love, mindenki turbékol, a cukiságmérő pedig kiakad. Szóval a románcokat tekintve abszolút nem lehet okunk a panaszra. Daninak és Flórának van persze a legtöbb ilyen jelenete, ez természetes - mondjuk náluk volt egy, ami még nekem is sok volt a nyálból :D -, de azért a többieknek is akadt. Például kifejezetten imádtam Gabe-et a táncbemutatón, és egyébként nagyon csípem a Hans-Ginny párost is. 

És amiről még muszáj szót ejtenem: odavoltam a családi karácsonyos jelenetért. Az ajándékvásárlás nem könnyű, de Flóra most tényleg betalált, hatalmas virtuális gratula neki. 


Összességében jó rész volt, szórakoztató, szerettem olvasni, még úgy is, hogy Flórából néha határozottan besokalltam. 

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A regény hősnője, Flóra még mindig imádja a filmeket – mi pedig ezért is imádjuk őt. Az ötödik kötetben is megmaradt a csodás rendszer, miszerint minden fejezetcím egy film címe is egyben.

A mostani játékunk során az adott filmből találtok egy képet, és a film címét kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül tud postázni. A győztest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem válaszol a levélre, újra kell sorsolnunk.




A turné menetrendje


05.01. - Kelly & Lupi olvas - DAC 3
05.03. - Media-Addict.hu - novellák
05.05. - Deszy könyvajánlója - DAC 4
05.07. - Zakkant olvas - novellák
05.09. - Media-Addict.hu - DAC 5.
05.11. - Kelly & Lupi olvas - novellák
05.13. - Zakkant olvas - DAC 5.
05.15. - Deszy könyvajánlója - novellák

Nincsenek megjegyzések