Breaking News

Böszörményi Gyula: Ármány ​és kézfogó {Értékelés + Nyereményjáték}

Böszörményi Gyula: Ármány ​és kézfogó

A blogturnéról




Harmadik kötetéhez ért az Ambrózy báró esetei sorozat! A békebeli bűn- és szívügyek most végre tán megoldásra lelnek, ehhez pedig boldogan asszisztál a Blogturné Klub négy bloggere!

Kövesd végig a turnét, és a végén akár meg is nyerheted a regény egy példányát a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

Kapcsolódó bejegyzések:

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 704
ISBN: 9789633734186
Sorozat: Ambrózy báró esetei 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: van!
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
A naptár 1900-ról lassanként 1901-re vált, miként a négy esztendővel korábban elrabolt
Hangay Emma ügye is hátborzongató fordulatot vesz. Ambrózy báró, az Osztrák-Magyar Monarchia első magándetektívje és hű segítőtársa, Mili kisasszony új nyomra lel, ám az ösvény, melyre ezáltal lépnek, sokkal tüskésebb, nyaktörőbb és veszélyesebb, mint azt bármelyikük is sejtené. Vajon a morc báró miért válik egyre titokzatosabbá, sőt, kegyetlenné és gonosszá azokkal szemben, akik szeretik, s hogyan lesz képes mindezt Mili kisasszony elviselni? Mit rejt a Magyar utcai ház, miért lop lovat Mück Márika, kinek vall szerelmet Tarján Vili, és hány holttest kell még ahhoz, hogy a háttérben működő gonosztevők nehéz vasba veressenek?
A békebeli bűn- és szívügyek, melyek a Leányrablás Budapesten és A Rudnay-gyilkosságok című regényekben még homályban maradtak, most végre tán megoldásra lelnek.

Az első mondat:


"A Horgony utca 58. számú ház konyhakövének csapódó bádogdézsa épp úgy kondult, miként a ködös temetőben, mohás sírkövek között jajongó lélek."

Véleményem


Egy kellemes, minden kérdésemre választ adó lezárásra számítottam. Ha ti már puffantatok nagyot... 

Kezdem az elején. A könyvet elektronikus változatban olvastam, ami rögtön meg is látszott az olvasásomon, ugyanis... Én vagyok az az ember, aki soha - de tényleg soha - nem szokott kapásból a könyvek végére lapozni, hogy megnézze lezárást. (Na jó, majdnem soha. A hercegnőnél előrelapoztam, de az volt az egyik ritka kivétel.) Szóval nem szoktam, de most valamilyen oldalszámos kérdés miatt megtettem. És hát... gyors olvasó vagyok, mindenféle tudatosság nélkül a szemembe kúszott az utolsó sor. Mármint az utolsó utáni sor. Azaz az,hogy folyt. köv. 

Na már most ez első körben annyira sokkoló volt a sor fölött elsikló szememnek és az ezt pillanatok alatt feldolgozó agyamnak, hogy nyilván rögtön újra odaugrott, mely lendülettel rögtön a szemembe kúszott magának a regénynek az utolsó sora is. Ami spoileres. Ami nagyon spoileres. És ami nagyon. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! - ahogy az egyik Böszörményinek író olvasó is megfogalmazta. (Sztori az alant megnézhető videóban.) 

Szóval ott feküdtem az ágyban, este 11-kor, azt hittem, egy zárókötetet tartok a kezemben - mármint... a zárókötetet megnyitó laptopot -, amikor is két felfedezést tettem egyszerre: nem csak hogy nem zárókötet az Ármány és kézfogó, de még ráadásul függővéges is. Amolyan ide a folytatást vagy kihajítom a könyvet - a laptopot talán megkímélem - az ablakon. 

Ezzel az előzménnyel vágtam bele a könyvnek aztán elölről, és hát, nem fogok hazudni, végig ott motoszkált a fejemben az a bizonyos utolsó mondat. És vagy ezért, vagy azért, mert nagyon év vége-nagyon év eleje van, meglehetősen lassan indult be nálam a sztori. Persze, a régi ismerősöknek nagyon örültem, és jól szórakoztam Mili önálló akcióin és a báró tenyérbe mászó beszólásain (nekem még mindig az ő száluk az igazi, bocs, Emma), de valahogy döcögősen haladtam előre. Valahogy... lassú volt az indulás. 

Persze eközben is elképedtem azon a kutatómunkán, ami a történetben van, ahogy mindig, amikor az Ambrózy báró esetei szóba kerül. Ez már a nyelvezetében is látszik, a sok-sok régies kifejezés, aztán az, hogy mindenki annak a társadalmi rétegnek megfelelően szólal meg, ahonnan jön - gondolok itt például a külföldi mondatokra -, határozottan megdöbbent még mindig, pedig már számítok is rájuk. De maga a sztori kicsit lassú volt. 

Aztán szerencsére beindultak az események, és ezen a ponton kell megtorpannom, ugyanis semmiképp sem szeretnék spoilereket leírni, ha már magamnak voltam képes elspoilerezni az egészet. 

Lényeg a lényeg: a sztori második fele, leginkább a harmadik harmada már sokkal pörgősebb, egyre inkább összefutnak a szálak, és már a körmömet rágtam amiatt is, hogy mégis hogy a fenébe jutunk el addig a bizonyos lezárásig. (Persze ezzel együtt senkinek nem javaslom az előrelapozást.)

Szóval az Ambrózy báró még mindig lenyűgöz, még mindig imádom ezt az előző század elején játszódó magyar Sherlock sztorit, és tulajdonképpen azt se bánom, hogy lesz még folytatás. Kíváncsi vagyok arra a bizonyos rejtélyre - vagyis a rejtély megoldására. Csak hát ez a befejezés... ez gonosz!!!

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7454_armany_es_kezfogo-20161202_223921.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Beszélgetés a szerzővel 


Sok mindent választhattam volna extrának, de ha már volt szerencsém majdnem háromnegyed órán keresztül beszélgetni a szerzővel a könyvről, és videó is készült róla, akkor...



Nyereményjáték


Böszörményi Gyula egy nagyszerű író, akinek az Ambrózy báró esetei sorozat is előtt is megjelent több letehetetlen könyve. Most ezeket ajánljuk nektek!

Mindegyik állomáson egy-egy regény fülszövegét olvashatjátok el, a feladatotok pedig egyszerű: találjátok ki, hogy melyik könyvről van szó, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és a könyv egy példányát sorsoljuk ki. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Budapest, Kőbánya, napjainkban. 
Két lány, akiket sűrűn összekevernek, hiszen ikrek; pedig Angelina és Endzsi valójában olyan, mint a tűz és a víz. 
Egy reggel aztán arra ébrednek, hogy szüleik valamiféle érthetetlen, idegen nyelven beszélnek, az utcán ló vontatta omnibuszok, az égen hatalmas teherszállító léghajók araszolnak, őket pedig a rendőrség egyik leghíresebb nyomozója üldözi… Az ikreknek csupán egy titokzatos, fiatal fiú kel védelmére, és próbálja őket megszöktetni kényszerzubbonyon, Dunán, hegyen és völgyön át. 
Őrült és mulatságos kalandok, hátborzongató varázslatok, tündérfélék és sárkányok között visz a lányok útja, olyan tájakra és időkbe, amiről addig még csak nem is álmodtak. 
Angelina és Endzsi, meg persze Teplica kapitány, Tühütüm táltos, Nyékberzeng és Nyéktüske, valamint a lányszíveket megdobogtató garabonc és nyegle, bár szívdöglesztő vetélytársa, Savanyác kalandjai ezzel a kötettel veszik kezdetüket.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.27. – Szembetűnő
01.02. – Sorok Között Könyves blog
01.04. – Deszy Könyvajánlója
01.05. – Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések