Breaking News

Jenna Evans Welch: Love ​& Gelato – Firenzei nyár {Értékelés + Nyereményjáték}

Jenna Evans Welch: Love ​& Gelato – Firenzei nyár

A blogturnéról




A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jenna Evans Welch bemutatkozó regénye, a Love & Gelato - Firenzei nyár A Blogturné klub hét bloggere ennek örömére bemutatja a sodró lendületű történetet, melyben egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket.

Eredeti cím: Love & Gelato
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 320
Fordító: Vincze Judit Andrea
ISBN: 9789632618531
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,08)
Megrendelési link
Lina ​az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat
az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit édesanyja az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi az anyjáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is. Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és a fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

„Egy varázslatos könyv, mely ámulatba ejtően mesél arról, hogy döntéseink miként befolyásolhatják szerelmeinket, barátságainkat és a jövőnket.”
Amazon

„Az írónő gyönyörűen érzékelteti, hogyan lesz Lina egyre megértőbb és elfogadóbb az érzelmek iránt; a történet nem csupán az ő románcáról szól, hanem egyéb szerelmi szálak is átszövik a cselekményt.”
School Library Journal

„A pergő ritmusú regény sok helyütt megnevetteti az olvasót. A reneszánsz építészet és az olasz gasztronómia érzékletes leírása csak hab a tortán, s mindez együtt kitűnő olvasmányul szolgál a romantikus regények és az utazás kedvelőinek.”
Kirkus Reviews

„A költői hangvételű regény bővelkedik a felfedeznivalókban, egyebek közt Lina felderíti a gyönyörű toszkán vidéket, valamint a számára addig ismeretlen apa-lánya kapcsolatot is.”
Booklist

„Egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket az írónő sodró lendületű bemutatkozó regényében.”
Goodreads

Az első mondat:


"Neked is volt már rossz napod, ugye?"

Véleményem


Van valami végtelenül gonosz az Olaszországban játszódó romantikus sztorikban. De komolyan. Olyan varázslatosak, hogy az ember legszívesebben rögtön bedobálna pár ruhát a bőröndjébe, mindegy miket, mert menni kell, aztán felpattanna a legközelebbi vonatra/repülőre/léghajóra, mert vár a nagybetűs olasz Románc. 

És ez viccnek hathat, de valójában pontosan így érzem magam minden jól megírt olasz romantikus után. Van valami egészen varázslatos Olaszországban, és mondom ezt úgy, hogy még csak életemben egyszer jártam ott, akkor is futólag. De hé, van még remény. Mondtam már, hogy épp idén nyáron veszem célba Toszkánát - Firenzét is? Sorsszerű ez a történet - lehet, hogy égi jel? 😀

Na de visszatérve a sztorira, már az elejétől elvarázsolt. In medias res megismerünk egy tizenhat éves lányt, aki elveszíti a mamáját, ám az még a halála előtt megígérteti vele, hogy Olaszországba megy. Aztán a következő pillanatban már ott van egy Firenze mellette faluban, egészen pontosan egy temetőben - ahol lakni fog. És egy két méteres óriás állítólag az édesapja, ő meg még soha nem találkozott vele, de most hozzá kell költöznie. Amikor eljutottunk odáig, hogy egy temető közepén fog lakni, majdnem lefordultam a székről, még ha nem is éreztem ezt akkora drámának, mint amilyennek ő megélte. (Bár azért meg kell neki bocsátanom, hiszen elég komoly sokkhatások érték.)

Kellett egy kis idő, amíg a dolog románc oldala beindult, ráadásul egy időre be is csapott a történet. És amikor elkezdett becsapni, bevallom, csalódott voltam, mert nem annyira örültem a fejleményeknek, aztán mégis igazam lett... Na jó, nem folytatom, ez a sztori ismerete nélkül úgysem izgi, poént lelőni meg nem fogok. 



Mindenesetre ami még fontos: főszereplőnk, Lina megörökölt egy naplót is az édesanyjától, ami pontosan azt az időszakot meséli el, amit Firenzében töltött. És aztán a napló nem kis bonyodalmat okoz. Őszintén szólva az elejétől kezdve éreztem, hogy nem minden pont úgy van, ahogy gondoltuk, és az első csavarra rögtön rá is jöttem, szerintem kissé nyilvánvaló volt. Ezzel együtt különösebben nem zavar, mert a reakciók tökéletesek voltak így.

Aztán van még nekünk egy Howardunk meg egy Renünk, akikről muszáj írnom, mert hát... ezek a pasik elrabolták a szívemet. Rentől persze ez elvárható volt, az az igazi, melegszívű, meleg mosolyú (de fura ez így leírva), jó kedélyű, vicces, barátságos, minden spontaneitásra kész srác, akire akár barátként, akár pasiként szüksége van az ember lányának egy ilyen olasz kalandba csöppenős könyvben. Ha most itt lenne, jó hevesen megölelgetném, az tuti. 

Ami pedig Howardot illeti... ez a kedves setesutasága rögtön megfogott, még akkor is, amikor Lina nem volt túl bizakodó. Ami azt illeti, a beköltözős jelenet kicsit a Twilightot juttatta eszembe, csak Howard sokkal napfényesebb, mint Charlie volt. Míg Charlie olyan sajnálnivalóan szerencsétlen, addig Howard amolyan: "gyere, hadd köszönjem meg, hogy ilyen vagy" szerencsétlen. Nagyon örültem a karakterének, mert sokat tett hozzá ahhoz, hogy a történet ne csak egy szimpla románc legyen.

És hát persze ott a helyszín, Toszkánával pedig nehéz hibázni. Imádtam a firenzei városnézéseket, az olasz mondatokat, amiket ugyan garantáltan rosszul ejtettem és egy kukkot sem értettem belőlük, de ott peregtek az olasz szavak a fülemben, és szinte láttam az erős gesztikulálást, és éreztem az illatokat, és olasz fagyit nyalogattam, fejben meg már szedtem össze a listát, miket kéne megnéznem idén nyáron Firenzében, amikre garantáltan nem lesz elég szabadprogram. Olaszországban egyszerűen nem lehet csalódni, ha romantikus helyszínről van szó, és ékes példa rá ez a könyv, hogy nem csak Rómában lehet!

Szaporíthatnám még itt a szót, de felesleges. Ez a könyv minden (fagyi)ízében cuki, tökéletes strandkönyv, csak mindenki készüljön fel rá, hogy akárhol nyaral is éppen, legszívesebben felpattanna majd egy Firenzébe tartó vonatra. Azonmód. 

NAGYON AJÁNLOM

U.i.: Fogyasztásra egy kis gelatót javasolnék.

Nyereményjáték


Firenze hosszú múltra tekint vissza, ezért mostani játékunk során olyan épületeit, műalkotásait és helyszíneit fedezzük fel, melyek Ren és Lina kalandjaiból kimaradtak.
Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, valamint egy képet, mely alapján ki kell találnotok az adott feladvány nevét. Ha minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét. 

“A történelmi városközpontban álló dómhoz tartozó harangtorony. Építését 1334-ben kezdték meg Giotto di Bondone tervei alapján és 25 évvel később, 1359-ben fejezték be.”



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.03. - Dreamworld
06.04. - Könyvvilág
06.05. - Szembetűnő
06.06. - Deszy könyvajánlója
06.07. - Zakkant olvas
06.08. - Kelly & Lupi olvas
06.09. - Sorok között

1 megjegyzés:

  1. Én is imádtam a könyvet, egyetértek veled. Azóta is vágyódom Firenzébe, az lett a kedvenc városom a könyv óta. :)

    VálaszTörlés