Breaking News

Elizabeth Hoyt: Egy ​ágyban a szörnyeteggel {Értékelés + Nyereményjáték}

Elizabeth Hoyt: Egy ​ágyban a szörnyeteggel

A blogturnéról




A General Press kiadó jóvoltából megjelent Elizabeth Hoyt kedvelt Maiden Lane sorozatának legújabb kötete. Az Egy ágyban a szörnyeteggel előzőleg megismert Apollo történetét meséli el, akinek életébe váratlanul becsöppen Lily Stump és mindent megváltoztat.
Gyertek és ismerjétek meg velünk együtt közelebbről Apollot!

Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: Darling Beast
Kiadó: General Press
Oldalszám: 280
Fordító: Szigeti Judit
ISBN: 9789634520238
Sorozat: Maiden Lane 7.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,89)
Megrendelési link
Lily ​Stump kisfia kifulladva rohan az anyjához: egy szörnyeteg van a kertjükben. A
nagydarab, vad külsejű férfi üres tekintete azonban meggyőzi a nőt, hogy nem kell az idegentől tartania, élhetnek egymás mellett, a számukra menedékként szolgáló, düledező épületben meg a parkban. A csonka kis család és a néma idegen mindennapjai lassacskán összefonódnak, ám a nő egy nap megdöbbentő felfedezést tesz: a rejtélyes férfi cseppet sem együgyű, a bamba arc csak álca.

Mit titkolhat, mi vagy ki elől rejtőzik? És vajon mi lehet a hallgatása mögött? Szóra bírhatja-e őt Lily? Elég-e ehhez a zsigeri vonzalom, amely egyre leküzdhetetlenebbé válik kettejük között, vagy kénytelenek lesznek üzenőfüzetekre hagyatkozni a találkozásaik során? És ha a rejtélyre fény derül, az vajon nem választja el őket örökre egymástól?

Elizabeth Hoyt regényében két súlyos titkot cipelő ember kerül izgatóan közel egymáshoz; megtapasztalva azt, hogy megszólalni, megszólítani a másikat vágyat, szerelmet és elköteleződést hoz magával.

Az első mondat:


"Lily Stump egy hétéves kisfiú édesanyjaként hozzá volt szokva a különös témájú beszélgetésekhez.."

Véleményem


Bevallom őszintén, annyi A szépség és a szörnyeteg feldolgozással találkoztam mostanában, hogy a cím miatt azt hittem, lazán ez lesz az is. És ha nagyon durván rá akarnám húzni, meg is tudnám tenni, hiszen itt is megtaláljuk a szörnyeteg, aki valójában nem is az vonalat, de azért nem nevezném igazából feldolgozásnak, és azt kell mondanom: nagyszerű! 

Sőt! Valójában egy másik nagy népszerűségnek örvendő sztorit bont ki a történet fejezetről fejezetre. Korábban már írtam az írónő könyvei kapcsán erről, de most azért muszáj megint megjegyzést tennem rá. Minden egyes fejezet elején kapunk egy kis részletet egy másik történetből, nevezetesen Ariadné és a Minótaurusz meséjéből. Ezt valószínűleg sokan ismerik már, hiszen tanultunk róla (ha nem, akkor azt kell mondanom, ejnye, tessék magatokat beleásni a görög mitológiába, annyira jó, tényleg érdemes), ennek ellenére érdemes ezeket a kis szemelvényeket akkor is elolvasni. Hogy miért? Nos, azért, mert teljesen új szemszögbe helyezik a történetet. Másrészt minden egyes kis passzus valamilyen módon passzol az adott fejezethez - nem véletlenül van ott, ahol van és annyi a sztoriból, amennyi. Ezt most is kifejezetten élveztem, nagyon jó ötlet az írónőtől, még ha elsőre furcsa is kicsit, hogy tulajdonképpen egyszerre két sztorit követ az ember. (És meg kell jegyeznem, kifejezetten szerettem, ahogy az írónő megteremtette a kettő között a kapcsolatot a labirintusokkal.)



Na de vissza a regény történetére! Azok számára, akik már olvasták a sorozat előző köteteit, ismerős lesz a mostani főszereplőnk. Bevallom, nekem annak idején a testvére regényében voltak problémáim vele, én magam is - ahogy a kedves férj - úgy éreztem, hogy Apollo kihasználja őt. Aztán mire eljutottunk a regény végére, már kíváncsi lettem az ő történetére, és ezzel a kötettel teljesült a kívánságom. Szerencsére nem kellett csalódnom. 

Apollo egészen más emberként jelenik meg ebben a történetben. Megismerjük némileg az előzményeit az életének, bár azért érezhetően támaszkodik arra a hitre az írónő, hogy aki ezt a kötetet olvassa, nagy eséllyel már tud egyet s mást. Mindenesetre ettől függetlenül olvasható a kötet akkor is, ha valaki kihagyta az előzményeket. Mindenesetre Apollo még mindig nyögi a korábbi félreértést: azaz hiába szabadult ki testvérének és új férjének hála, bujkálnia kell, így kerti munkákat végez az előző kötetben leégett színház környékén, amibe ő maga is pénzt fektetett. Ez az első utalás arra, hogy Apollo nem az az elkényeztetett ficsúr, akinek gondolhattuk. Érdekes benne ez a kettősség: egyrészt egy nagy nemesi cím várományosa, aki jó nevelést kapott, másrészt egy börtönviselt ember, akit megkínzott az élet és akinek még mindig félnie kell a kivégzéstől. Erre rátesz egy lapáttal az, hogy néma. Bevallom, még sosem olvastam olyan történelmi romantikus regényt, amelyben a főszereplő néma, ráadásul a férfi, akinek udvarolnia és csábítgatnia kellene a hősnőt. Ez kifejezetten érdekes dinamikát adott kettejük kapcsolatának, nagyon jól szórakoztam rajta, utána pedig kifejezetten belsőségessé tette a kommunikációt az, hogy szavak nélkül kellett megérteniük egymást. 

Ehhez persze kellett a másik főszereplő, aki szintén igen egyedire sikeredett. Lily Stump színésznő, ennek minden előnyével és terhével. A színésznők ebben a korban mindenféle előítélettel találkoznak, ráadásul Lilynek van egy kisfia is - házassága viszont nincs és nem is volt. Ezzel együtt elképesztően népszerű, hiszen rendkívül tehetséges. Bármerre jár, a neve hallatán mindenki tudja ki ő és mivel foglalkozik - és akar egy darabot belőle. Emiatt - és más okokból is - Lily egyrészről meglehetősen liberális, nem hajt fejet a társadalmi konvekcióknak. Ezzel együtt viszont jön egyfajta óvatosság is a részéről. 

Kettejük kapcsolatában pont az az izgalmas, hogy nem indul túl könnyen. Ahogy írtam, Apollo néma, ráadásul nem árulhatja el, ki ő, a titokzatossága pedig bár vonzza Lilyt, azért a távolságot is tartania kellene tőle - hiszen mégis mit titkolhat a férfi? Nagyon jót nevettem a kötet nyitójelenetén, ami elindítja ezt az egészet. A félreértés a "szörnyeteg" körül nevetséges. És ezen a ponton kell megjegyeznem, hogy Lily kisfia aranyat ér a történetben - minden egyes Calibanos megmozdulását imádtam, olyan volt, mintha tudattalanul kerítőt játszana. Bravó.



Mindenesetre nagyon szerettem együtt Lilyt és Calibant és Lilyt és Apollót is. Nem a szokásos húzódozós játékot játszották, a kapcsolatukat valódi nehézségek és áthágandó akadályok jellemezték. 

Ráadásul ezek nem is mondvacsinált dolgok voltak. A történet fő szála az a bizonyos nyomozás, ami hellyel-közzel elindult már az előző kötetben is. Vajon mi történt azon az éjszakán, amikor a gyilkosság történt, amivel Apollót gyanúsították? És mégis ki intézte így a dolgokat? Az az érdekes ebben a nyomozásban, hogy maga a folyamat sokkal izgalmasabb benne, mint a megoldás, az ugyanis, hogy ki az illető, a végére annyira egyértelműen jön, hogy az ember addigra már meg sem lepődik. Ám az odavezető út!  Persze Lilynek is megvannak a maga bajai, egy csavart is szállít, amire nem számítottam, ezzel együtt ez a szál kevésbé jelentős. 

A mellékszereplők nem meglepő módon nagyrészt ismerősek már a korábbi kötetekből, így kifejezetten üdítő újra találkozni velük. Jót nevettem rajta, hogy Apollo és a kedves sógor még mindig hogy civakodnak. Az igazán érdekes azonban Trevillion és Apollo kapcsolata volt a számomra a mellékszereplőkkel, illetve Trevillion és Phoebe kapcsolata - nagyon, nagyon shippelem őket, várom a könyvüket. Emellett nem lehet elmenni szó nélkül Montgomery hercege mellett, te jó ég, ez a karakter! Viszonylag ritka, hogy ennyire összetett és rejtélyes figura tűnjön fel történelmi romantikus regényekben, aki úgy mozgatja a szálakat, hogy az ember nem tudja eldönteni, mi a végső célja, mit miért tesz, és úgy alapjáraton pozitív vagy negatív karakter-e. Az biztos, hogy időnként felképelné. Na de pont ettől ilyen érdekes - meg akarom fejteni. Rettenetesen várom, mi lesz még vele. 

Összességében nagyon élveztem ezt a könyvet, a főszereplőket külön-külön és együtt is nagyon lehet szeretni, és bár nem mondom, hogy a cselekménytől eldobtam az agyam, kellően izgalmas volt ahhoz, hogy lekössön - még ha sokkal inkább karaktervezérelt is a kötet. Emellett a mellékszereplők kicsit feldobták még a dolgot, kifejezetten jól szórakoztam, úgyhogy

NAGYON AJÁNLOM

Nyereményjáték


Mostani játékunk némi utánajárással igazán nem lesz nehéz, minden állomáson egy keresztrejtvény kérdést találtok Elizabeth Hoyt könyvei világához kapcsolódóan, helyes válaszokat a Rafflecopter megfelelő dobozába szükséges beírnotok. Ha helyes minden megfejtésetek, végén a tábla vastagon kijelölt részén Elizabeth Hoyt egy másik karakterének nevét kapjátok megfejtésül. (Minden állomás Rafi dobozban szereplő száma a keresztrejtvény sorát jelöli, így ha felcserélődne netán az állomások sorrendje, akkor is a Rafiban feltüntetett sorszámot vegyétek figyelembe.)
Játékra fel!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Milyen ital van a Csillapíthatatlan vágy borítóján?



A turné menetrendje


08/03 Insane Life
08/05 Angelika blogja
08/07 Betonka szerint a világ
08/09 Dreamworld
08/11 Deszy könyvajánlója
08/13 Könyvvilág
08/14 Kelly & Lupi olvas
08/16 Kristina blogja
08/18 Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések