Breaking News

Rowling újra a trónon - Íme a tavalyi év legjobban fizetett írói

A Forbes minden év nyarán kihozza a listát a legjobban kereső írók köréről, én pedig minden évben meg is írom, a tavalyit például ITT találjátok. 

James Patterson immáron zsinórban több éve állt a lista élén, de jelentem: trónfosztás történt!

Majdnem egy évtizede először Rowling újra a lista élén van, köszönhetően a hatalmas hype-nak, amit az elmúlt évben a Potter világ produkált: kijött a Legendás állatok és megfigyelésük film, a Harry Potter és az elátkozott gyermek színdarab (mindkettő mellé a könyvek), és mindenki elkezdett készülni a sorozat 20. születésnapjára is. A Forbes becslése szerint Rowling 2016 júniusa és 2017 májusa között nagyjából 95 millió dollárt keresett. Egyébként sikerfilmek és új HP könyvek ide vagy oda, Rowling eddig is a dobogón állt: tavaly a harmadik helyet csípte meg, igaz, akkor "csak" 19 millióval.



A korábban folyamatosan győzelmet arató James Pattersonnak, a könyvgyárosnak most meg kell elégednie a második hellyel - bár a 87 millió még így is igen szép összeg. Aki esetleg nem tudja: James Pattersonra nem véletlenül használtam a könyvgyáros kifejezést, ugyanis minden évben rengeteg könyv jelenik meg a neve alatt, ám ezeket nem feltétlenül ő írja - vállaltan létezik egy árnyékírókból álló team mögötte, Patterson pedig jobbára az ötleteket, a vázlatokat és szerkesztési tudományát dobja a közösbe. 

A dobogó harmadik fokán a tavalyi ezüstérmes Jeff Kinney, az Egy ropi naplója sorozat szerzője végzett, akinek szintén nem lehet oka a panaszra. Amellett, hogy jól fogynak a könyvei, nem is olyan régen mutatták be az újabb adaptációt a sorozathoz.

Nagyot ugrott előre Dan Brown - a lista 12. helyéről a majdnem érmes, negyedik pozícióba -, persze nem elfelejtendő, hogy tavaly került a mozikba az Inferno film, és az is jót tesz a könyveinek, ha egy újabb kötet hírét jelenti be, ami meg is történt: érkezik az Origin.

Az év egyik vesztese Danielle Steel, aki az 5. helyről a holtversenyes 10-re csúszott vissza, igaz, a bevételei csak 4 millióval lettek kevesebbek.

Nála is nagyobb "vesztesek" azok, akik a tavalyi év után idén már fel se fértek a listára: Veronica Roth és John Green - igaz, náluk ez adaptáció nélkül várható is volt, John Green pedig új könyvvel sem jelentkezett. (Érdekes lesz megfigyelni, ez hogyan változik jövőre, hiszen idén érkezik az új kötet, a Turtles All The Way Down.) Meglepetés viszont, hogy a hatalmas sikerű Trónok harca szerzője, George R.R. Martin is lecsúszott a listáról - talán ideje lenne befejezni az új könyvet, az biztosan megdobná kicsit a kasszát.

Érdekesség, hogy Stephen King nem csak a pozícióját őrizte meg, de pont ugyanannyi volt a bevétele is, mint tavaly. Igaz, nála inkább a jövő évi listát lesz érdemes nézni, hiszen az idei év második felében sorban jönnek az adaptációi - filmek és sorozatok egyaránt.

Összességében úgy néz ki, jó évet zártak az írók - míg a tavalyi évben a holtversenyben 10-11-12. helyhez elég volt 9,5 millió, addig idén a 10. "helyezettek" már 11 millió dollárt zsebeltek be.

Na de akkor nézzük a teljes listát!

10. Rick Riordan - 11 millió dollár

10. Danielle Steel - 11 millió dollár

9. E. L. James - 11,5 millió dollár

8. Paula Hawkins - 13 millió dollár

6. Nora Roberts - 14 millió dollár



4. John Grisham - 14 millió dollár

5. Stephen King - 15 millió dollár


4. Dan Brown - 20 millió dollár

3. Jeff Kinney - 21 millió dollár

2. James Patterson - 87 millió dollár



1. J. K. Rowling - 95 millió dollár




Mindez videóban is:


Nincsenek megjegyzések