Breaking News

Mi lehet a Shadowhunters kasza oka?

Korán reggel lehoztam a sokkoló hírt: elkaszálták a Shadowhunters sorozatot.

Ennek kapcsán a hivatalos bejelentést és a részleteket megtaláljátok a fenti bejegyzésben, én most inkább a háttérben meghúzódó okokra szeretnék rátérni.

Hiszen mondhatni, derült égből villámcsapásként érkezett a hír. A sorozat látszólag sikeres volt, egy masszív rajongótábor állt mögötte, a színészek lelkesek voltak és teleposztolták a közösségi oldalakat napi szinten.



Akkor mégis mi lehet az ok?

Nos, hiába tűnik sikeresnek egy sorozat, ugyanabban a darában mozog, mint bármelyik másik. És úgy tűnik, a Shadowhunters látszatra sikeresebb volt, mint amilyen valójában.

A sorozatnak átlagosan 400.000-es nézettsége volt hetente, és a nézettség a második évad óta esett. Ha az amerikai hivatalos adatokat nézzük, ezt láthatjuk is. 

Az első évad első része még 1,82 millióról indult, ami elég biztató volt. A második részre azonban már csak 1,01 maradt. Ebben benne lehet az is, hogy a Pretty Little Liars rajongók (ezután debütált a sorozat) adtak neki egy esélyt, aztán sokan úgy döntöttek, ez nem az ő világuk. És benne van az is, hogy elég megosztóra sikeredett a könyv rajongói körében, akik lehet, hogy nagy várták, és megnézték az első részt, de abban akkorát csalódtak, hogy nem folytatták tovább.

Ezután az első néhány részre még maradtak olyan 0,9 millióan, a 7. rész viszont már 0,8 körül mozgott, igaz, annak még a felsőbb régiójában. Ez a 0,7-es, 0,8-as nézettség maradt az évad végéig.

A második évad első részére megint többen csatlakoztak, 1,19 millióra szökött fel a szám, amiben benne lehet Cassandra Clare biztatása is, miszerint az első évad neki se tetszett, de a második jobb lesz. Ráadásul ugye új creatort is kapott a széria. 

Ennek ellenére a második részre visszaesett a nézettség az első évados 0,75 millióra, utána pedig tovább csökkent, az évad nagy részében 0,5-0,6 körül bukdácsolt, és egy alkalommal még 0,4-es számot is produkált.

A harmadik évadon már egy masszív évadnyitó epizód sem segített: már rögtön 0,49 millióról indult a nézettség. Igaz, ez legalább maradni látszott eleinte. Viszont ezután becsúszott két olyan epizód is, ami már csak 0,3 körül teljesített, a két eddigi utolsó rész pedig már masszíva 0,3-as számokat hozott.

Persze ezek nem teljes számok, hiszen rájönnek a Netflix megtekintések Amerikában és világszinten is, de a visszaesés egyértelmű - még ha a végszámokban nem is ennyire határozott. Részletesebb ITT tudjátok megnézni.


Mindezekre rájön az is, hogy valószínűleg ez a sorozat azért drágább, mint a Freeform más, nem fantasyszálakkal operáló sorozata, hiszen azok nyilván kevesebb CGI-t igényelnek.

A hivatalos indoklás szerint pedig gondok voltak a Netflix megállapodással is. 

Hát így... Mindenesetre érdemes távolabbról is megvizsgálni a kérdést, hogy mit jelent a sorozat elkaszálása - hozom majd ezt a bejegyzést is hamarosan.

Nincsenek megjegyzések