Breaking News

13 könyvszereplő, akit üldöz a balszerencse

Arra gondoltam, péntek 13. alkalmából összeszedek nektek 13 olyan szereplőt olvasmányaimból, akik kifejezetten szerencsétlenek voltak, ezért vagy azért.

Aztán rövid úton rájöttem, hogy nagyon sok olyan szereplő, akik elsőre beugrottak a szerencsétlen címke alatt, valójában máskor nagyon is szerencsés. Így tehát az, ki szerencsés és szerencsétlen, nagyon helyzetfüggő és összességében sokszor megítélés kérdése.

Én mindenesetre megpróbáltam nektek összeszedni néhány szerintem szerencsétlen szereplőt.


Bella Swan
Stephenie Meyer: Alkonyat saga




Tudjuk le a kötelezőt, aki valószínűleg mindenkinek beugrott. Bella egyik szerencsétlen helyzetből a másikba sodródik, gyakorlatilag végig a Twilight sorozatban. Még a vámpírrá válása után is ott van az egész kavarás a Volturival. Előtte pedig mintha tényleg az egész világ összeesküdött volna ellene, mindenki őt akarja megölni - és a csetlés-botlásról még nem is beszéltünk, amit rengetegszer produkál.


Rómeó és Júlia
Shakespeare: Rómeó és Júlia



Igen, ahogy láthatjátok, helyenként csalni fogok, de vannak szereplők, akiknek a sorsa annyira összefonódott, hogy nem is lehetne őket szétválasztani.
Ilyen Rómeó és Júlia párosa. Nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorul, miért van a helyük ezen a listán - régi történet, mindenki ismeri.


Jon Snow
George R. R. Martin: A tűz és jég dala (Trónok harca)




Jon Snow jelenléte a listán nem is lehetett kérdés - bár hozzátartozik, hogy ebben a döntésemben nagyon nagy szerepe van a sorozatnak, ami szigorúan véve nem a könyvek világa. 
Mindenesetre ezzel együtt Havas Jon határozottan a rövidet húzta az életben - kb. mindenben. A származása is problémás, már a világra is bonyodalmak közepette született, utána pedig fattyúként kellett felnőnie egy sor testvér mellett, kakukktojásként. Ráadásul egy olyan mostohával, aki nem félt kifejezni, mennyire nem szereti őt. Ezután pedig az egész történetét nehéz döntések, veszteségek, fájdalmak kísérték.


Neville Longbottom
J. K. Rowling: Harry Potter sorozat




Neville szinte nem is lehet kérdés ezen a listán. Írtam már Neville-ről egy érdekességes bejegyzést, már abból is látszik, hányszor tartották kevesebbre őt, mint amennyi kijárt volna neki. Mindig ő volt az, aki kicsit túl kevés. Még ahhoz is pont nem "jókor" született, hogy kiválasztott legyen. Sőt - még igazi árvának sem mondhatja magát, mint Harry, pedig ő is elveszítette a szüleit. 
A jó hír: Neville a példa, hogy az ember kezébe veheti az élete irányítását és változtathat a szerencsétlenségén. Respect.


Violet, Klaus és Sunny Baudelaire
Lemony Snicket: A balszerencse áradása




A Baudelaire gyerekek sorozata nem véletlenül kapta A balszerencse áradása címet - itt aztán tényleg árad rájuk a balszerencse, sorolnom sem kell, mennyi nehézséget élnek át életükben, köszönhetően Olaf gróf mesterkedéseinek.


Mark Watney
Andy Weir: A marsi




Mark Watney-nak nem egyszer van mázlija A marsi ideje alatt, összességében mégis azt kell mondjam, ennyi szerencsétlenség nem nagyon érhet embert - rögtön kezdve a regény alaphelyzetével, miszerint ott hagyták egyedül... a Marson. Kell ennél nagyobb szerencsétlenség?


Katniss Everdeen
Suzanne Collins: Az éhezők viadala




Katniss Az éhezők viadala első regényében úgy ismerhetjük meg, amint azért szurkol, hogy szerencséje legyen neki is, a húgának és ne húzzák ki őket. Természetesen nincs szerencséje. 
És ez a balszerencse elég szépen végig is követi őt - egészen odáig, hogy nem sikerül elérnie a célját, amiért tulajdonképpen az egész sorozat elindult - megmenteni a húgát.


Hangay Emma
Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei sorozat




A Leányrablás Budapesten története azzal veszi kezdetét, hogy Hangay Emma... nos, mondjuk mai szlenggel: megszívja. Aztán a sorozat folyamán újra meg újra valami bajba keveredik, még akkor is, amikor már épp azt hiszi, megtalálta a helyét. Létezik ennél nagyobb balszerencse?


Simon Lewis
Cassandra Clare: A végzet ereklyéi sorozat




Simon Lewist nem különösebben szerettem az első könyvekben, de azt el kell ismernem, nagyon sokszor szegénykém úgy keveredett bele helyzetekbe, hogy azt sem igazán tudta, mi történik. Ennek köszönhetően pedig újra meg újra megtalálták a veszélyes helyzetek. Volt már patkány, vámpír, megkapta Káin jelét és még sorolhatnánk.


Jamie és Claire
Diana Gabaldon: Outlander sorozat




Ez a páros egyszerűen vonzza a bajt és a veszélyt. Még amikor el is határozzák, hogy meghúzzák magukat, a veszélyek akkor is rájuk találnak. Nem életbiztosítás a családjukhoz tartozni, az tuti.


Reni
Leiner Laura: Szent Johanna Gimi sorozat



Lehet róla vitatkozni, hogy a Szent Johanna Gimi főszereplője mennyire magának köszönheti a ciki helyzeteket, mert kijelenthetjük, hogy nyakig benne van a döntéseivel. Ezzel együtt annyi ciki helyzetbe keveredik, hogy Bridget Jones is megirigyelhetné. Ráadásul tuti biztos, hogy részeken keresztül játsszuk azt, hogy amikor épp jól alakulnának a dolgok... akkor jön valami, ami keresztülhúzza Reni számításait.


Jacob Black
Stephenie Meyer: Alkonyat saga




Legyünk őszinték: Jacob csak a csajt akarta, az elejétől. Erre mit kapott? Farkassá vált, alakot kell váltania, egy csomó másik ember is hallja a gondolatait, belekerült az egész vámpírosdiba - és nem hogy nem kapta meg a csajt, de össze van kötve egy lánnyal, aki még évekig gyerek lesz, aztán meg próbálhatja elmagyarázni neki, mi ez az egész és miért smárolt korábban az anyukájával...


Julian Blackthorn
Cassandra Clare: Gonosz fortélyok sorozat



Julian, szívem szottya Julian. Akinek valahogy semmi sem akar összejönni. Elveszíti az idősebb testvéreit, még ha nem is teljesen, aztán rászakad egy egész rakás gyerek meg egy Intézet minden gondja-baja - megfejelve egy őrült nagybácsival. Ehhez még adjuk hozzá a bűntudatot az apjuk halála miatt, meg persze a bonyolult szerelmi életét. Róla aztán mondhatjuk, hogy nem kapott könnyű életet.

Nincsenek megjegyzések