Breaking News

Mia Sheridan: Becoming ​Calder – Calder útja {Értékelés}

Mia Sheridan: Becoming ​Calder – Calder útja


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 400
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN:  9789634571735
Sorozat: A szerelem csillagjegyében 5.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: van
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,28)
Olvass bele!
Megrendelési link
Van egy hely a mai Amerikában, ahol nincs áram, nincs vezetékes víz, és nem használnak modern eszközöket sem. Itt nincs helye álmoknak, önkifejezésnek vagy ambícióknak.

Itt él egy fiú, akinek a teste akár egy istené, a szíve pedig akár egy harcosé. Erős és hűséges; jól szolgálja, akit szolgálni kell. De az a bűne, hogy többet mer álmodni.

Itt él egy lány is, akinek olyan az arca, akár egy angyalé, a szíve pedig telis-tele van bátorsággal. Ő a tökéletes engedelmesség mintaképe. De az a bűne, hogy vágyakozni mer arra, amiről azt mondták neki, hogy sohasem lehet az övé.

A Calder útja a jó és a rossz, a félelem és a bátorság küzdelméről szól. Arról, hogy a szerelem fénye még a legsötétebb helyeket is beragyogja – a kezdetektől a világ végéig.

Folytatása következik Megtalálni Edent címmel.

Az első mondat:


"A BUSZRÓL LESZÁLLVA RÖGTÖN MEGCSAPOTT A KIPUFOGÓGÁZ és a rothadó szemét szaga."

Véleményem


Amikor ezt a könyvet olvasni kezdtem, egy amolyan szokásos new adult történetre számítottam. Mia Sheridan előző könyvei is erre engedtek következtetni, én pedig bevallom, a fülszöveget ezúttal is kihagytam. (Én és a fülszöveg ellenségek vagyunk.)

Viszont ez a kihagyásom időnként nagy meglepetésekhez vezet, ahogyan ez most is történt.

Gyerekek, ez a könyv minden, csak nem egy tucat new adult történet.

A reakcióm: AZTAROHADT!




Ez a könyv egészen más útra viszi Mia Sheridan sorozatát, mint amit eddig láttunk. És azt kell mondanom, ha az előzményeket nem is olvastátok ebben a szériában, ezt a könyvet olvasnotok KELL. 

Ilyen érdekes, izgalmas, fájdalmas, szívszorító, feszültséggel teli, elkeserítő, felemelő, szomorú, kedves történetet én még nem láttam (na jó, legalábbis nem gyakran)  - pedig nagy szó, ha ezt mondom egy Rubin Pöttyös könyvre. (Szeretem a kategóriát, nehogy félreértsetek, de azért a romantikus zsáner a jóféle ismétlődések melegágya, legyünk őszinték.)

Na de kezdjük az elején!

Ez a könyv nem egy egyszerű romantikus történet. Calder ugyanis egy szektában nőtt fel. Olyan szektára gondoljatok, amikről időnként olvasni Amerikából. Amolyan egy mindenható vezető, világtól elzárt, önfenntartó követőtábor és persze valamiféle világvége, ami sokszor közös öngyilkosságba fullad. Igen, igen - ez egy ilyen történet.




Szóval Calder, aki a történet elején még maga is csak egy gyerek, ebben a világban nőtt fel. Számára természetes, hogy a megváltó vezetőt követni kell. Számára természetes, hogy egy világtól elzárt, szó szerint elzárt pusztában él, ahol már egészen fiatalon dolgoznia kell. Számára természetes, hogy a világ egyszer majd véget ér - egy nagy özönvízzel, de utána jön majd a megváltás. Számára természetes, hogy a cukorka luxus, hogy a külvilág gonosz, hogy a modern eszközöket kerülni kell, mert a Sátán eszközei. Számára természetes, hogy a szabad akarat mint olyan, nem létezik.

Számára ez mind természetes.

Aztán a megváltó vezető egy fiatal lányt hoz a közösségbe, még Caldernél is fiatalabbat. Ez a lány lesz majd a vezető felesége, amint betölti a 18. évét - utána pedig nem sokkal később jön az özönvíz, a világvége és a megváltás. 

De ez a lány, Eden, ha nem is egy csapásra, de megváltoztatja, ahogyan Calder gondolkozik. Eden és a szerelem felnyitja Carter szemét. 

A Calder útja egyáltalán nem egy könnyű történet. Sőt, szinte rátelepszik az emberre.

Gonosz és fájdalmas világ ez, és mi, olvasók egészen más szemmel, sokkal nagyobb tudással figyeljük az eseményeket, mint Calderék.

De a gonoszság, a fájdalom, az elnyomás és a népbutítás mellett ott egy másik szál is.

Calder és Eden ártatlan szerelme egyszerűen gyönyörű.

Kapunk két gyereket, akik valóban tiszták. Szinte évről évre ismerjük meg a történetüket, amíg felnőnek és végül elkerülhetetlenül egymásba szeretnek. 

Hiába tiltott szerelem az övék, hiszen szembemegy a vezető akaratával, Edent pedig neki ígérték... Ez a szerelem a legtisztább dolog, amiről a romantikus könyvek rajongói olvashatnak.

Szóval egymás mellett kapunk két szálat: a sötét, feszült, elnyomó társadalmat és a legtisztább, legkedvesebb szerelmi szál. 




A könyv egyébként rendkívül izgalmas, hiszen az elejétől lehet tudni, hogy nem folytathatják az örökkévalóságig titokban a szereplőink, és nem árulok zsákbamacskát, és talán nem nagy spoiler, ha elmondom, egy ilyen közösségben szembemenni a vezetővel akár végzetes is lehet. 

Az is nagyon tetszett, hogy fokról fokra haladunk mindkét oldalon: a veszélyt és a szerelmet egyaránt lépésről lépésre tapasztaljuk meg, és mivel Calderék fejével gondolkozunk, a dolgok fokozatosan válnak egyre nyilvánvalóbbá olvasás közben. 

Ez a könyv egyszerűen elképesztő. Kicsit sajnálom is, hogy egy sorozat ötödik kötete, mert nem hiszem, hogy annyi emberhez eljut, amennyinek olvasnia kellene. Főleg, hogy ennek a könyvnek a stílusa, a története, a szereplői, a hangulata teljesen más, mint A szerelem csillagjegyzében eddigi köteteié.

Úgyhogy annyit mondok: ha egyetlen részét sem olvastátok ennek a sorozatnak, vagy ha olvastátok, de valamiért nem tetszettek, ennek a könyvnek akkor is ugorjatok neki! 

KEDVENC LETT

U.i.: Fontos infó: a Megtalálni Edent közvetlen folytatása ennek a történetnek. Kivételesen a folytatást hamarabb értékeltem, szóval már arról is megtaláljátok a véleményemet. Mindenesetre a lényeg: párban kell őket olvasni!

Nincsenek megjegyzések