Breaking News

Holly Smale: A ​lány, aki előtt nincs akadály {Értékelés + Nyereményjáték}

Holly Smale: A ​lány, aki előtt nincs akadály

A blogturnéról




Harriet Manners visszatér! A legszerethetőbb tini modell kalandjai újabb állomásához ért. Ezúttal a barátság van a középpontban, és persze sok vicces helyzet, meglepetések, és egy különleges srác is...

Kövesd velünk végig a blogturnét, és ha szerencséd van, nyerhetsz is! :)


Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: Head Over Hills
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 340
Fordító: Nánási Yvette
ISBN: 9789634033578
Sorozat: Geek Girl 5.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,32)
Megrendelési link
Harriet Manners rengeteg tényt ismer.
Tudja, hogy egyszer tizennégy mókust elítéltek kémkedésért.
Tudja, hogy a Kígyók és létrákat és a sakkot is egyazon országban találták ki.
Tudja, hogy az űrhajósok szíve a világűrben kikerekedik.
És életében először most végre azt is tudja, hogyan alakuljon az élete.
Bárcsak a többiek is követnék a forgatókönyvet…

Az első mondat:


""

Véleményem


Bevallom őszintén, nem pont erre számítottam ettől a könyvtől. De tetszett. 

Ha most elárulnám, mi az, ami annyira meglepett, az bizony komoly spoiler lenne, úgyhogy próbálom a témát lábujjhegyen körüljárni. 

A YA regények/sorozatok esetében nagyon sokszor az első szerelem a téma. Így pedig viszonylag könnyen megfejthető, ki lesz a befutó, még ha akadnak is többen. Nem mondom, hogy ez aranyszabály, de az esetek 99%-ában így van. Ennek igazából megvannak a teljesen logikus okai. Az első szerelem a tinik egyik nagy problémája, ráadásul már a Rómeó és Júlia óta biztosan tudjuk, hogy a szerelmi sztorikat a megfelelő helyen kell abbahagyni - ez pedig vagy a happy end vagy a nagy tragédia. A happy enden túl ugyanis nagyon sokszor az ellaposodás, a csalódás és a szakítás lakik. Innentől kezdve pedig már nem olyan happy a happy. Ugyanez érvényes az első szerelemre is. Ha egy YA sorozatban behozzák az első szerelmet, nos... azt gondolná az ember, tudja, mire számítson. 

Ez a könyv viszont arról szól, hogyan születik újjá Harriet. Hogyan épít új életet, amikor feladja a tettetést, eközben teljesen ugyanaz sem lehet, mint akit az első könyv elején megismertünk. Harriet úgy dönt, a kezébe veszi az életét és helyrerázza. Nem taposhatja le a divatvilág, nem végezheti a földön egy szakítás miatt. 

Ahogy halad, az egyébként meglehetősen emberi, és ha volt már úgy valaki, hogy elhatározza, a kezébe veszi az életét, sok eleme nagyon is ismerős lesz. A tervezgetés, az önszuggeszció, miszerint menni fog, erős az ember, "mert megérdemled", bármit meg tudsz csinálni... és hasonló bölcsességek, amelyek elszállnak a széllel, mégis, ha csak néhány másodpercre is, erőt adnak, hogy magára öltse a boldogság és a magabiztosság álarcát - és ha szerencséje van, egy idő után annyira meggyőző lesz a kép, hogy tényleg meggyőzi még saját magát is. 

Harriet pont ezt teszi ebben a részben, a maga harrietes módján. A barátaival kezdi, és be kell vallanom, ez volt az a pont, ahol a leginkább soknak éreztem a főszereplőnket. Így, az ötödik részre már ismerjük Harrietet, nem túlságosan meglepő hát, hogy túlzásokba esik. A terveitől a falra másztam! És bár egy ilyen újrakezdés esetén bizonyos fokú önzőség elkerülhetetlenül benne van a pakliban, ő ezt kissé túlzásba vitte, és még csak észre se vette. Szerencsére van, amivel kompenzálja és rá is jön, hogy vannak gondok, így megbocsátottam neki. 

Még egy harrietes dolog van, ami nekem ebben a kötetben kicsit túl sok volt. Az egyik dolog, amit nagyon szeretek a Geek Girl sorozatban, az pontosan Harriet geeksége - a random tényeken, amiket a legváratlanabb pillanatban bedobál, nagyon jól szoktam szórakozni. Nem mondom, hogy most nem így volt, de mintha kicsit túlzásba estünk  volna a tényekkel. Ebben a kötetben a történethez mérve rengeteg volt belőlük, amit részben megértek, ám ettől még olvasni sok volt. Másrészt arányaiban több volt az olyan tény, amit tényleg teljesen random dobott be Harriet, és igazából kapcsolni is nehéz volt mihez. 

Ezzel együtt nagyon tetszett a regény. A cím, miszerint nincs akadály, nagyon jól lefedi, mi történik. Nos, nem azt, hogy Harriet mindent csont nélkül megcsinál. Hiszen Harriet csak Harriet marad, a bénázása nélkül nem is lenne önmaga. De ez a mostani bénázása egy jó nagy adag spiritusszal és önbizalomra törekvéssel párosul, így pedig a próbálkozásai, a céltudatossága kifejezetten pozitív. Eddig sodródott az árral, most belevetette magát a folyóba. 

Ami szintén tetszett, hogy bár akad szerelmi szálunk, ez most nem szorított háttérbe sok minden mást. Persze ott volt, két különböző oldala is a szerelemnek, ezzel együtt sokkal több időnk jutott, hogy Harriet életének más elemeivel foglalkozzunk: a barátaival és a karrierjével. És mivel imádom a mellékszereplőket is a sorozatban (az újakat is!), ezért ez kifejezetten jó ötlet.

Ennél a kötetnél éreztem igazán, hogy Harriet már nem ugyanaz a lány, mint az első részben. A jellemfejlődése kezd kibontakozni, és ez azért nagyon szuper, mert ezt várom egy ilyen sorozattól. Persze, roppant szórakoztató Harriet bénázásairól olvasni kötetről kötetre, de kell, hogy legyen a sorozatnak valamilyen íve. Márpedig a nagy ívének itt Harriet fejlődésének kell lennie, és úgy tűnik, ezt meg is kapjuk. Szuper.

Összességében tetszett a könyv, arra is képes volt, hogy eladjon nekem valami olyasmit, amire egyrészt nem számítottam, másrészt nem szoktam szeretni, mert hűséges típus vagyok (spoiler, de ha olvassátok, szerintem érteni fogjátok, mire gondolok). Az pedig, hogy Harriet végre mer magára és az életére figyelni és önmegvalósítani, mindenképp pozitív. Nagyon várom a fejleményeket és a nagy finálét.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


A regényben igaz, csak közvetve, de megjelenik I. Erzsébet királynő is, mint Harriet legnagyobb példaképe.

Az angol uralkodó, aki "a szűz királynő" néven vonult be a történelembe, a Tudor ház utolsó ága volt a trónon, 1533 és 1603 között uralkodott. És igen, neki voltak gondjai a skót Tudor Máriával.

Mivel Harriet is beöltözött Elizabethnek, ezért a mai játékunk során olyan színésznők nevét várjuk tőletek, akik egy filmben, vagy sorozatban a királynőt alakították. A képekről felismerhetitek őket, a színésznő nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


08.12. - Deszy könyvajánlója
08.14. - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések