Breaking News

Nicolas Barreau: Montmartre-i ​szerelmes levelek {Értékelés + Nyereményjáték}

Nicolas Barreau: Montmartre-i ​szerelmes levelek

A blogturnéról





A Park Könyvkiadó jóvoltából idén Valentin-napra is új Nicolas Barreau-történetet olvashatnak a szerző kedvelői. Természetesen, a Blogturné Klub bloggerei sem maradhattak ki egy újabb romantikus párizsi kirándulásból. Tartsatok mi is velünk, s a turné végén megnyerhetitek a regény egy példányát.

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Park
Oldalszám: 272
Fordító: Fodor Zsuzsa
ISBN: 9789633553565
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,09)
Megrendelési link
Amikor felesége, Hélène alig harminchárom évesen meghal, Julien Azoulay-t mélyen
lesújtja a gyász. A romantikus vígjátékok szerzője és egy kisfiú, Arthur édesapja úgy érzi, kegyetlenül elbánt vele a sors. Kelletlenül teljesíti a Montmartre-i temetőben nyugvó felesége utolsó kívánságát: írjon neki 33 levelet. A kézzel írt leveleket sorra elhelyezi Hélene sírkövének titkos rekeszében, egy nap azonban mindegyik eltűnik, s a helyükön Julien különös dolgokat talál: egy kőszívet, egy Prévert-verset, két mozijegyet az Orfeusz című filmre. Mit jelentsen mindez? Julien a rejtély nyomába ered…

Nicolas Barreau (1980) Párizsban született, a Sorbonne-on tanult romanisztikát és történelmet. Párizsban, a fény városában játszódó, könnyed, romantikus regényeivel világszerte lelkes olvasók tömegeit hódította meg. A Montmartre-i szerelmes levelekkel már hat könyve olvasható magyarul.

Az első mondat:


"A Montmartre-on, Párizs északi részének ezen a híres dombján, ahol a Tertre téren a turisták egymás sarkát tapossák az utcai festők körül, akik kétes minőségű képeket varázsolnak a vászonra, ahol tavasszal szerelmespárok andalognak kéz a kézben a nyüzsgő utcákon, végül, tán kissé kifulladva letelepednek a Sacre Cœur képcsőjére, hogy ámulva bámulják az utoljára még halvány rózsaszínben tündöklő várost, mielőtt rátörne az éjszaka - van egy temető is."

Véleményem


Oké, azt hiszem, a blog történetének leghosszabb első mondatát sikerült összehoznia ennek a könyvnek - de ezzel ebben az esetben nincs is baj.

Ugyanis ebben a regényben óriási szerep jut a környezetnek, Párizsnak, ahogy Nicolas Barreau eddigi könyveiben is. De azért nem kell ilyen több soros körmondatokra számítani - viszont a témát nagyon szépen megmutatja ez az első mondat is.



Párizs gyönyörűségeiről már eddig is rengeteget olvashattunk ezekben a könyvekben, és természetesen sokat tudunk a városról amúgy is - hiszen Párizs az Párizs. Ebben a regényben viszont valami egészen újat mutat a szerző a városról, és rendhagyó módon a románc fő helyszínül egy temetőt választ.

De nem csak ebben a tekintetben más egy icipicit ez a Barreau regény, mint az eddigiek. A barátnőmmel beszélgettünk róla, hogy nagyon szeretjük a szerző köteteit, de amikor az ember elolvas kettőt-hármat, már elég jól ráérez arra, mire számíthat, és már nem érhetik óriási meglepetések. Hát, ezt a könyvet olvasva azt kell mondanom, nem volt igazunk.

A Montmartre-i szerelmes levelek egy sor olyan dolgot hozott, amilyen az eddigiekben nem volt: egyrészt a már emlegetett temetőt; másrészt azt, hogy a főszereplőnk már megtalálta a boldogságát és most özvegy emberként épp gyászol.

Az első szerelem igazán elsöprő, ez egyértelmű. Viszont második szerelmekről már sokkal bonyolultabb beszélni, főleg, ha friss sebről van szó.

Nos, ebben a regényben pontosan ez a téma. Sőt! Ami engem nagyon meglepett, hogy a regény nagy részében nem is egy újabb románc bontakozik ki, sokkal inkább az előzőtől igyekszik búcsút venni a szereplő.

Főszereplőnk, Julien betegségben elveszíti fiatal feleségét és egyedül marad a kisfiával. Az író - merthogy ez Julien foglalkozása - maga meséli el a történetét, ahogy az az első pár oldal után ki is derül. Az elhunyt feleség érdekes kérést intézett ugyanis a férjéhez: halála után írjon neki 33 levelet, minden egyes megélt éve után egyet.



Szóval igen, a történetnek van egy kis U.i.: Szeretlek beütése, nem fogom tagadni.

Julien szenvedését követhetjük végig, ahogy a levelek segítségével végigéli a gyász szakaszait. Pontosan ezért egyébként Párizs sokkal kisebb szeletkéjét ismerhetjük meg, mint az eddigi könyvekben: a két fő helyszín Julienék lakása és a temető, ahol Hélène nyugszik - meg ahol még egy sor, Julien számára jelentőségteljes esemény történik.

A regény nagy részét így nem barangolással töltjük, ha Julien épp el is megy moziba, vagy jó párizsihoz méltón beül egy kávéházba, akkor is csak futólag vesszük tudomásul, hogy épp máshol van. Tehát valóban Párizs egy másik oldalát kapjuk, nem azt, amit eddig.

Szóval más Párizst kapunk, más helyszínt és más főszereplőt, egy friss özvegy apukát.

Szintén újítás, hogy a kötet egy jó része levelekből áll, hiszen ha nem is harminchármat, de jó sok levelet elolvashatunk azok közül, amiket Julien elveszített nejének ír. Ezeket pedig Barreau itt-ott megspékeli versekkel is.

De ez nem minden: a levelek ugyanis egy idő után nem maradnak megválaszolatlanul. Innentől pedig átcsap kissé nyomozósba a történet, Juliennek ugyanis ki kell derítenie, vajon mégis ki lehet az a titokzatos személy, aki válaszolgat neki? Vagy maga Hélène terelgeti?

Nagyon tetszettek ezek az újítások, bár bevallom, kicsit hiányoltam azt a fajta elsöprő románcot, amit az eddigi Barreau könyvekben kaptunk. És nem is azzal van leginkább a gondom, hogy nem első szerelemről van szó, sokkal inkább az arányokról - sokat kapunk a gyászfeldolgozásból és keveset az új szerelemből. Így pedig bevallom, a regény végén nem teljesen éreztem át a lezárást és kicsit elsietettnek éreztem.

Ezzel együtt az ötletet kifejezetten szerettem és az is tetszett, hogy a szerző mert újítani kicsit a recepten, mert elszakadni a sablontól.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra




Nyereményjáték


A kötet egyik kulcseleme a levél, így - talán kevésbé meglepő módon - a turnéhoz kapcsolódó nyereményjátékban olyan történeteket keresünk, melyekben szintén fontos szerep jut a leveleknek. Minden állomáson találtok egy-egy fülszöveg(részlet)et. A feladat az, hogy megtaláljátok, mely könyv fülszövegét olvashatjátok, s a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Luke Richardson hazaérkezik szeretett felesége, Natalie temetéséről, akivel tizenhat boldog éven át éltek együtt, és három gyerekük született. De van valami, amire Luke nem számított: egy kék boríték várja michigani otthonuk előszobájának padlóján, amire az ő neve van írva Natalie kézírásával.


A turné menetrendje


04.10. - Deszy könyvajánlója
04.12. - Spirit Bliss Sárga könyves út
04.14. - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések