Breaking News

Böszörményi Gyula: Szer'usz ​világ {Értékelés + Nyereményjáték}

Böszörményi Gyula: Szer'usz ​világ

A blogturnéról




A magyar rajongók legnagyobb örömére újabb Ambrózy-kötet érkezik a Könyvfesztiválra Böszörményi Gyula tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A Szer’usz világ történetében a báró és Mili után most egy újabb detektív lép színre, nem más, mint kedvenc komornánk, Mück Mária személyében. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Márikának vajon sikerül-e kihoznia Milit a fogságból, és Richárd felépül-e a sérüléséből, akkor kövessétek a blogturné állomásait, és játsszatok a könyvért, hiszen három példányt nyerhettek belőle!

Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 360
ISBN: 9789634576310
Sorozat: Ambrózy báró esetei V.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében
élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa.
Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.
A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába.

Az első mondat:


"Miként lehet valaki sápadtabb, mint az a patyolat vánkos, amin a feje nyugszik? – futott át fejemen a gondolat, mire egy gunyoros hang valahonnan tudatom sötét legmélyéről rögvest megfelelt: – Csakis úgy, ha már eltávozott belőle a lélek!"

Véleményem


Nem fogok hazudni: féltem ettől a kötettől.

Nem azért, mert eleinte sokan húzták a szájukat, hogy minek kell egy lezárt sorozathoz folytatás, biztos kiadói nyomás és a többi és a többi. Én úgy voltam az Ambrózy zárókötetével, hogy szinte biztosra vettem azok alapján, amiket a szerző nyilatkozott, hogy előbb-utóbb bizony vissza fogunk térni az Ambrózy-villába. Be kell vallanom, ez sokkal hamarabb következett be, mint gondoltam - de hé, én nem fogok panaszkodni.

A félelmemet tehát nem ez, hanem Mück Márika táplálta. Tudom, hogy Márikának elég nagy rajongótábora lett az előző kötetek alapján, de nekem valahogy nem lett a szívem csücske. Nem mondom, hogy nem volt vicces és nem jött jól, hogy némi nevetést csempészett a sorok közé, de hogy őt kapjam meg főszereplőnek! Nehezen tudtam elképzelni.



Viszont kalapom emelem Böszörményi Gyula előtt, igaza volt. Mück Márika igenis megállta a helyét ebben a szerepben.

És utóbb még azt is tudom mondani: nagyon okos húzás volt ez. Korábban a folytatás problémái kapcsán felmerült, mi lesz majd az Ambrózy báró-Mili párossal, ha már "azután" lesznek. Hogyan lehet őket visszahozni már boldog házaspárként, amikor az ő párosukban pont az állandó civakodás a legjobb? Nos, szerintem ez is megoldható, mindenesetre az első folytatáskötet méregfogát szépen kihúzta a szerző ezzel a Mück Márikás húzással.

Bár azt azért hozzá kell tennem, hogy én még mindig nagyon várom a kötetet Emmáról - pedig én mindig is a Mili szálat szerettem jobban.

Na de vissza a történetre!

Mégis hogyan lett Márika a főszereplő? Nos, egy állkopanós mutatvánnyal Milit nagyon hamar sikerült kiiktatni a sztori elején, ugyanis - nem árulok zsákbamacskát - bizony ezúttal ő maga a vádlott. Nagyon szorosan az előző rész után folytatódik a sztori, így kedvenc bárónk még mindig a kórházban fekszik. Na de valakinek mégis bizonyítania kell valahogyan Mili ártatlanságát - és persze ebben a helyzetben ki más is lehetne alkalmasabb a szerepre, mint Márika, a kormonája? Főleg, hogy igazából pont vele kezdődött a "bűnügy"?



Márika így elmerül a budai és pesti "alvilágban", és milyen jól teszi! Azt kell mondanom, nekem jobban működött Márika főszereplőként, mint mellékszereplőként, ami azért még engem is meglepett. Nagyon jókat kuncogtam a szabadszájúságán, hogy kaptunk egy olyan szereplőt, akinek ami a szívén, az a száján, és akiből abszolút hiányzik az a gát, ami a legtöbbünkben megvan.

Ha valahogy megújulhatott ez a sorozat, az ez az út volt. A kötet hozta az Ambrózy sorozattól már megszokott dolgokat: rengeteg korabali jellegzetesség, információmorzsák a régi Budapestről, már nem használt kifejezések, no és persze bűnügyek és megoldások.

Hogy miért mondom többesszámban? Hát azért, mert a fő szálon kívül azért a biztonság kedvéért egy mellékvonal is elindult Mili szálán. Később érkezik és viszonylag gyorsan véget is ér, de én ezt is nagyon szerettem. Mili nem hazudtolta meg magát, még akkor sem, ha parkolópályára ültették.

Mondjuk annyira messzire azért nem mennék, hogy tökéletesnek nevezzem a kötetet. Néhol már kicsit hosszúnak éreztem a két izgibb esemény közti vándorlást Márikával, illetve azért persze hiányoltam a bárónkat - belőle ebben a kötetben alig kapunk. De utóbbi inkább csak érzésre hiányzott, a sztori abszolút indokolta, szóval érthető a dolog, csak mindenki úgy készüljön, hogy ez nem a báró sztorija.

Összességében azt tudom mondani, hogy bátran vessétek bele magatokat ebbe a kalandba is, akár szerettétek Márikát, akár nem. Szerintem nem fog csalódást okozni - maximum kellemes meglepetést. És ez után a kötet után szerintem senki nem mondhatja, hogy az eredeti lezárásnál kellett volna abbahagyni, mert bizony a folytatás is legalább olyan jó, mint az előzmények.

NAGYON AJÁNLOM


U.i.: Ó, és az a fordulat Márikával kapcsolatban! Egyáltalán nem voltam rá felkészülve, de imádtam.

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8497_szerusz_vilag-20190402_180059.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Hogy kihozza Milit fogdából, a könyvünkben Márika komornából detektívvé avanzsálja magát, ez ihlette a nyereményjátékunkat is. Minden állomáson megtaláljátok egy híres irodalmi detektív leírását, a dolgotok pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok kiről van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Jussi Adler-Olsen által megformált szereplő, a középkorú, kissé kiégett nyomozót kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, ennek élére száműzik. Hosszú betegszabadságból tér vissza, egy rosszul sikerült akció után, bűntudat és depresszió gyötri, kiállhatatlan modora van, sokszor kekeckedik társaival. 


A turné menetrendje


04.23. Könyvvilág
04.27. Zakkant olvas
04.28. Sorok Között
04.29. Szembetűnő
05.03. Sorok Között (extra állomás)
05.05. A Szofisztikált Macska
05.07. Dreamworld
05.12. Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Anthaison.vn chuyên cung cấp máy đưa võng với dòng máy đưa võng ts đảm bảo là sản phẩm tốt nhất cho bé.

    VálaszTörlés