Breaking News

Böszörményi Gyula: Bitó ​és borostyán {Értékelés + Nyereményjáték}



A blogturnéról



A Könyvhétre Böszörményi Gyula egy újabb Ambrózy báró esetei kötettel örvendeztetett meg minket! Ebben a kisregényben Hangay Mili kisasszonyé a terep, aki életében először old meg teljesen önállóan egy bűnügyet.

Tarts velünk a turnén, ismerd meg az újabb titkokat, és persze játssz is, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három könyvet is nyerhetsz!

Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 196
ISBN: 9789634570172
Sorozat: Ambrózy báró esetei 3,5
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
A hölgyé a terep!
1900. december 10., este. A Keleti indóházból útra kel az 502-es Budapest–Predeal–
Bukarest vonalon közlekedő éjszakai járat, hálókocsijában a híres magánzó detektív, Ambrózy báró tanítványával, Hangay Mili kisasszonnyal, akit szigorú mestere épp száműzetésre ítélt a székesfővárosból. A fényűző, első osztályú kocsikban csupa előkelő, jómódú, kiváló modorú hölgy és úr utazik, akik legrémesebb álmaikban sem gondolnák, hogy mire megérkeznek, az egész Monarchiában csak úgy emlegetik majd az 502-es járatot, mint „a fagyos éjszakában száguldó véres szerelvényt”.
Az új Ambrózy-történet az Ármány és kézfogó című regény idejében játszódik, és Hangay Mili kisasszony első önállóan felderített bűnügyét meséli el.

Az első mondat:


"- Micsodás ördögtekerte éjszaka, mein gott!"

Véleményem


A Bitó és borostyán igazi meglepetéskötet - bevallom, Böszörményi Gyula engem is átejtett, én magam is azt hittem, hogy az utolsó Ambrózy regényt fejezte be, amikor kiderült, hogy ez a kis kötet vár ránk. 

Amiről aztán csak akkor derült ki számomra, hogy nem is olyan kicsi, amikor olvasni kezdtem. Én, balga, azt gondoltam, 1-1,5 órás olvasmány lesz, hiszen a 96 oldala, nyakatekert nyelvezet és lábjegyzetek ide vagy oda, nem olyan sok. Csakhogy egy 1-es hiányzott a végéről, így lett a 96-ból 196 oldal, ami regénynek ugyan még kevés, kisregénynek viszont már nem rövid.

Sorsszerűen a kisregény egy jó nagy részét vonaton olvastam, amin már akkor is jót mosolyogtam. Szerencsére én az utamat - Mili kisasszonnyal ellentétben - megúsztam mindenféle bűnügy nélkül. Ezzel együtt olvasás közben volt egyfajta nosztalgikus élményem. Nyilván nem éltem még akkor, nem éltem át semmilyen vonatos bűnügyet - rendőrt is csak egyszer hívtak egy utastársamra, végül arra sem volt szükség -, és vonatos krimit sem olvastam még eddig. (Igen, kimaradt az életemből a Gyilkosság az Orient expresszen, majd most talán a film előtt elolvasom, az előzetes kecsegtető.) Mégis megvolt a nosztalgia, még ha kicsit nyakatekert módon is. A középiskolai történelem és magyar tanárom (és mivel faktos voltam, ez egyik évben heti 11 órát jelentett vele, plusz a suliújságot, ami nem csekélység) nagy vonatrajongó volt. Egészen addig, amíg vele nem hozott össze a sorsom, el sem tudtam képzelni, hogy vannak ekkora vonatimádók. Talán mindent összefoglalok, ha elmondom, hogy meg tudta mondani, mennyi az idő, az alapján, hogy épp milyen vonat suhant el az ablakunkon kinézve. Könyvet is írt a vonatokról, meg cikkeket, rendszeresen. 



Így hát a Bitó és borostyánt olvasva kifejezetten sokszor mosolyogtam magamban, mert többször eszembe jutott, vajon mit szólna. A kisregénynek ugyanis nem csak helyszínéül szolgál egy vonat - tele van mindenféle érdekességgel a vonatok és a MÁV terén. Az utolsó kalauz is valós személy volt, még ha könyvszereplőként fantázia szülte dolgokat művel is, ráadásul nem egy helyen tér ki a szerző nem kis alapossággal a kor vonatozásának szokásaira. Ráadásul csak apróság, de az alaposságot bizonyítja, hogy még azt is folyamatosan közvetítik nekünk a fejezetek, hogy hány órakor és épp hol járunk. 

Tehát a kutatómunka újfent lenyűgözött. Én magam történelmi érdeklődésű vagyok, így ha nem is mindig minden részlet, de önmagában a hangulata a múltidézésnek mindig elkap, bár ebben a kötetben a dolgok folyását talán ezek a tények itt-ott eléggé visszalassítják. A konkrét bűnügy nagyjából a kisregény feléig meg sem történik, addig elejtett nyomokat kapunk csupán - amikor persze később kiderül, hogy fontosak voltak, de ezt természetesen olvasóként akkor még nem tudjuk -, igyekszünk megismerni a vonaton utazó meglehetősen szép számú társaságot és igen érzékletesen körüljárjuk a környezet kérdését. Én jól szórakoztam ezen a részen is, bár elismerem, tényleg némileg lassú, és aki nem szereti, ha épp nem történik semmi izgalmas valamiben, azt talán nem kapja el olvasás közben rögtön a gépszalag. 

Kétségtelenül a kisregény második fele az, ami az igazi izgalmakat elhozza. Potyognak a hullák, sorra kerülnek elő a felháborodott utasok, Mili kisasszony pedig igyekszik felderíteni első önálló bűnügyét. Ez kétségtelenül izgalmasra sikerült, és most is meg tudott lepni, de nem csupán meglepett, megint lenyűgözött, hogyan lehet összefűzni egyetlen logikai ívre látszólag összefüggéstelen eseményeket - mindezt úgy, hogy minden tényt ismerünk, mégsem tudjuk összeilleszteni a képet, amíg meg nem kapjuk a válaszokat. Persze ez a jó krimi lényege. 

A szereplők közül muszáj kiemelnem Mimit. Nem akarok túl sok poént lelőni, és elárulni, ki lánya-borja (haha, ez így milyen furcsán hangzik), és hogyan kapcsolódik a történetbe azon túl, hogy a vonaton utazik, de komolyan, a legtöbbet talán rajta nevettem. Ez az ő részéről nem szándékos, ezzel együtt a viselkedése szó szerint kacagtató - meg a körülötte sündörgő férfiaké is. Jót mulattam, kicsit oldotta a feszültséget.

Összességében engem lekötött ez a történet, még ha a leírásokkal talán kicsit hosszabbra is nyúlt, mint az feltétlenül szükséges lett volna. Még ebben a nyúlfarknyi történetben is élveztem Ambrózy és Mili kisasszony csörtéit, de leginkább azokat a pillanatokat, amikor is itt-ott előtűnnek a kőkemény báró mosolya mögött az érzelmek. Bontakozzanak már ki a dolgok, kérem szépen! 

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7884_bito_es_borostyan-20170602_104839.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra


A könyv megjelenésének kapcsán készült egy interjú Böszörményi Gyulával, amit a linken olvashattok.


Nyereményjáték


Immáron az ötödik Ambrózy báró esetei könyv megjelenésének örülhetünk, igaz, ezekből kettő kisregény :)

A mostani játékunk során az fog kiderülni, hogy mennyire ismered a könyveket. Minden állomáson találsz egy idézetet, a feladatod, hogy eldöntsd, melyik kötetből származik, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megfejtéseket.. Annyi könnyítést tettünk, hogy a Bitó és borostyánból nem idéztünk.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.

– Hangay kisasszony – hajolt meg felém kimérten, majd lenyomta a kilincset. 
Egyből elfogott a pulykaméreg, hogy ilyen félvállról… ekkora közönnyel… szinte az egész villát kitöltő egykedvűséggel üdvözöl. 
– Magának is szép napot, báró úr! – mondtam ridegen. – Ha szabad megjegyeznem, ma reggel igen pocsékul méltóztatik festeni!

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.11. - Szembetűnő
06.13. - Könyvvilág
06.17. - Deszy könyvajánlója
06.19. - Dreamworld
06.20. - Sorok között
06.21. - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések