Breaking News

Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan: Bitter of Tongue



A szívem megszakadt

Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan: Bitter of Tongue

Kapcsolódó bejegyzések:




Oldalszám: ???
ASIN: B00OE2X63S
Sorozat: Tales from Shadowhunters Academy 7.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,24)
Megrendelési link
Amikor a tündérek elrabolják Simont, szembetalálja magát a Vadűzés egyik tagjával, a korábbi
Árnyvadásszal, Mark Blackthornnal. 

Az első mondat:


"The sun was shining, the birds were singing, and it was a beautiful day at Shadowhunter Academy."

Véleményem

Picit spoileres!

Talán az eddigi legfájdalmasabb novella volt a Bitter of Tongue. Persze ha az ember belegondol, egyiknnél sem a vidámságé a főszerep, de ez határozottan összetörte a szívem. Erre mondjuk már az elolvasása előtt is számítottam, de rosszabb volt, mint gondoltam. 

Simon szépen lassan közeledik a kiképzése végéhez, már saját küldetésekre mehetnek. Ezúttal George a vezetőjük és tündéres megbízást kapnak. Persze nem mehet minden zökkentőmentesen, így végül Simon egy ketrecben végzi a tündérek világában. Pech. 

Viszont egyértelmű, hogy ez a novella valójában nem Simonról szól. Simon egy eszköz, Simon az, akinek a szemén keresztül megismerhetjük a történetet, de ez nem az ő története. Persze, kapcsolódik hozzá, hiszen a másik szál egy esküvő, ahová ő is meghívást kapott, meg persze ott a küldetés is... De ha ezt a novellát lecsippentenénk Simon történetéből, tulajdonképpen nagy hiányérzetünk nem maradna. Egy okból fontos csak a számára, erre még visszatérünk.

 
Ez a novella már Cassie következő sorozatának, a The Dark Artificesnek a felvezetője. A Blackthorn gyerekeket és Emmát már megismerhettük a Mennyei tűz városából, és azt is tudjuk, nagyjából milyen alaphelyzetből indul a TDA sorozat. A novellák a kettő között játszódnak. Nem összefűző elemek, hiszen mások a főszereplők, mégis valamiféle áthidaló a két sorozat között, és ez még sohasem érződött annyira, mint itt. Ennek a novellának a fő célja ugyanis az, ahogy kicsit már az előzőnek is, hogy megismerjük jövendőbeli főszereplőinket. 

Persze leginkább Markon van a hangsúly, hiszen ő az, aki miatt összetörik a szívünk. A fiú, aki félig Árnyvadász, félig tündér, sehová sem tartozik igazán, már ami a külső szemlélőket illeti. Szívében Árnyvadász, de úgy tűnik, a saját világa cserbenhagyja. Mark pedig erős, és próbál küzdeni a tündérek világának hatásaival - szinte mantraként ismételgeti testvérei nevét, kapaszkodik minden fűszálba, ami a régi életéhez köti. Szinte megkönnyeztem minden gondolatot, amit próbált megőrizni a többiekről. 

És igen, Mark szemén keresztül még egy kicsit jobban megismerjük a Blackthorn gyerekeket, a köztük lévő kapcsolatokat - már ahogyan ezt ő látta, mielőtt rab lett. Fájdalmas arra gondolni, ahogy elszakították tőlük, és végig ott van, hogy mi tudjuk, amit ő nem tud. Hogy Helen nem vigyázhat a kicsikre, és minden teher Jules vállát nyomja - ahogyan a rész végén látjuk is.


Szóval akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez egy nehéz novella, igazán szívfacsaró fő történetszállal. Szívfacsaró az összes Blackthorn tekintetében. Ott van Mark, aki fogoly, és szépen lassan elfelejt mindent, ami ő volt. Helen, aki még az esküvője napján sem tud megfeledkezni róla, hogy száműzött. Jules, akinek hirtelen egy apa terhei szakadtak a nyakába. És a kicsik, akik próbálnak megfelelni és megküzdeni a szüleik és a testvéreik hiányával. Talán még soha nem utáltam a Klávét annyira, mint ennek a novellának az olvasása közben. 

És mondtam, hogy egy okból azért mégiscsak jelentőségteljes ez a rész Simon szempontjából. Nos... Simon elhatározásra jut, a tündéres küldetés átlendíti egy ponton. Eddig is lázadt a Klávé nézetei ellen, de most úgy tűnik, átszakadt a gát és már nem is akarja majd visszafogni magát. Ez is azt jelzi, hogy Simon egyre erősebb, egyre határozottabb, egyre jobban rátalál az új Simonra - akiben már jobban megcsillan a régi Simon is, akire nem emlékszik. Simon igazán jó Árnyvadász lesz, alig várom, hogy hivatalosan is Árnyvadászként láthassuk. És alig várom, hogy kiderüljön, mit fog tenni az új elhatározásával. 

Ó, és még egy utolsó gondolat: nagyon tetszett az esküvő, örültem, hogy megtudhattunk néhány új infót az Árnyvadászok esküvőivel kapcsolatban, és felbukkantak a régi szereplők is. Yay!


NAGYON AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések