Breaking News

Kalapos Éva: Nagy ​döntések {Értékelés}

Kalapos Éva: Nagy ​döntések

Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 228
ISBN: 9789634031864
Sorozat: D.A.C. 5.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
A sorozat ötödik részében Flóra és barátai életük egyik legnagyobb kihívásával szembesülnek, ami alapjaiban rengeti meg az eddig se eseménytelen, de azért nyugodt gimis világukat. A probléma középpontjában Ági és Ákos áll, de miközben Flóráék minden erejükkel próbálnak segíteni nekik, Ginny is egyre különösebben kezd viselkedni. Eközben pedig közeledik az utolsó tanév, a nyelv – vizsgák, a szalagavató, és hőseink hirtelen ijesztően közel kerülnek az olyan távolinak hitt jövőhöz tarts velünk, nevess, sírj, töprengj és keresd a megoldásokat a D.A.C. jól ismert csapatával.

Az első mondat:


"- Kittikém, adjál már egy kávét!"

Véleményem


Valószínűleg a sorozat legmeglepőbb csavarjával indul ez a könyv, és azt kell mondanom, nekem ez az egyik kedvencem belőle - legalábbis idáig. Lehet mondani, hogy kicsit szappan, valójában mégsem az.

És bevallom őszintén, most vagyok kicsit bajban, ugyanis a világért sem szeretném lelőni a poént, még akkor sem, ha rögtön a könyv elején van, írni viszont nagyon nehéz a könyvről úgy, hogy kerülgetem a fő témát. Mindenesetre megpróbálom. 

A könyv elején Áginak és Ákosnak olyan kihívással kell szembenézniük, amit nem lehet csak úgy csettintésre megoldani. Ráadásul az a nagyon nehéz szituáció áll fenn, ami a felnőtt élet egyik velejárója. Nevezetesen az, hogy igazából nem lehet megmondani, mi jó, és mi rossz. A döntés egyáltalán nem fekete-fehér. Hiszen az eddigi részekben azért mindenhol ott volt legalább részben valamilyen megoldás: például a bulimiánál egyértelmű, hogy a gyógyulás a jó út. Ahogy a drogozásnál is egyértelmű, hogy a leszokás a helyes út. Ahogy az is tiszta, hogy a rasszizmus a rossz út, még ha ez nem is jelent megoldást a szereplőinknek az előítéletekkel szemben. 

Erre most itt van egy döntés, ahol akármelyik utat választják is a szereplők, az bizony nehéz lesz, ezért vagy azért. Radikálisan befolyásolni fogja az életüket, a kapcsolatukat, a lelki állapotukat. Mindent. Ráadásul ha a személyes nehézségek nem jelentenének elég dilemmát, egy elég erős etikai oldala is van a dolognak, ami örök vita tárgyát fogja képezni. 

A könyv nagyrészt e körül a döntés körül forog, és a különböző szereplőkön keresztül elég hatékonyan körüljárjuk a témát, pro és kontra, nehézségekkel, boldogságokkal. 

Bár az is igaz, hogy főleg a könyv második felében, a döntés után kissé gyorsnak éreztem az eseményeket, örültem volna, ha jobban körüljárjuk, hogy mégis milyen lehetőségek közül választhattak az iskola terén. Nem a továbbtanulásra gondolok, hanem pl. magántanulóság stb. Ezzel együtt egyébként jókat mosolyogtam Ákos és a kis kínai jelenetein, az pedig kifejezetten tetszett, ahogy a szülők reakcióját bemutatta a könyv. 

Ami minden mást illeti... Szerettem Flóra és Dani romantikus szappanbuborékját, ebben a részben szinte olyan volt, mintha ők ketten sebezhetetlenek lennének, cukik együtt. 

De persze azért vannak még problémák Ákosékon kívül is, Flóra a főszereplőnk, természetesen ő sem ússza meg. Ez is egy teljesen logikus szál volt, abszolút a kötetbe illőnek éreztem, és örültem, hogy volt mellette más is, mert tudom, hogy ha csak ezen "szenvedtünk" volna végig, azt hamar meguntam volna, és Flórától valószínűleg a végére a falra másztam volna - még ő is magától. 

Ginny is megkapta a maga szálát, ezt szerettem a legkevésbé. Szerettem a régi Ginnyt, ezt a mostani morgós-hallgatag lányt nem nagyon tudom hova tenni, azért, amit tett, pedig kifejezetten haragszom rá. Remélem, túllép ezen a fázisán, mert már most besokalltam tőle kicsit. 

Összességében nagyon tetszett a rész, megint voltak cuki és vicces pillanatok is, és ahogy már megszokhattuk a sorozattól, elfogyasztottuk az esedékes komoly témánkat is. 

AJÁNLOM

U.i.: Úúúúgy tennék képet az értékelésbe, de azzal lelőném a poénokat...

Nincsenek megjegyzések