Breaking News

Leg, leg, leg... 2020

Az idei évben jóval kevesebbet olvastam, erről az éves összefoglalóban már írtam bővebben és a statisztikámat is ott osztottam meg.

Mindenesetre a kevesebb új könyvnek köszönhetően idén a Leg, leg, leg listám is kicsit rövidebb lett. 

A lista összeállításánál viszont észrevettem, hogy egy dolgot sikerült teljesítenem a tavalyi céljaim közül: több felnőtt könyvet olvastam és több nonfictiont. Ezeket javarészt szerettem, szóval nem kívánom csökkenteni a számukat, de 2021-ben mindenképp szeretnék azért többet olvasni a kedvenc kategóriáimból is.



Legjobb disztópia/posztapokaliptikus





Először azt hittem, ahogyan tavaly, idén sem fogom tudni kiosztani ezt a díjat.
De aztán eszembe jutott, hogy idén jelent meg az új Hunger Games kötet - mintha ezer éve lett volna.

Olvastam róla hideget, meleget, de bevallom, nekem nagyon kellemes meglepetés volt. Az értékelésem sajnos azóta is várat magára, mert mindenképp szeretném elolvasni magyarul is, de egyelőre nem vitt rá a lélek egy újraolvasásra.


Legjobb romantikus YA


Ezt a díjat idén sajnos nem tudom kiosztani, ami nagyon fájdalmas nekem. Év közben nem is érzékeltem ennyire, hogy nem olvastam egyet sem a klasszikus cuki romantikus YA könyvek közül. Ennek egyébként valószínűleg az is oka, hogy ezekből sajnos egyre kevesebb van. Ahogy előtérbe kerülnek komolyabb témák a realisztikus oldalon, úgy kerültek egyre inkább háttérbe az egyszerűbb, cuki romantikus YA regények a mindenféle szociális, mentális stb. problémákat feldolgozó könyvek mellett.


Legjobb felnőtt romantikus




Nem is tudom, ez a könyv ebbe a kategóriába tartozik-e, hiszen az elején nagyon fiatalok a szereplők - viszont felnőnek. És a témája is nagyon komoly.
De imádtam ezt a könyvet. Fájdalmas, de nagyon érdekes és nagyon érzelmes. A Megtalálni Edennel tökéletes párost alkotnak.


Legjobb YA fantasy





Idén nem bővelkedtem YA fantasykben sem, szóval elég korlátozott volt a kör, amiből válogathattam. De mivel annyira szerettem a Wonder Womant, amennyire, ezt a díjat bizony kiosztom.
Valószínűleg jövőre szorosabb lesz a mezőny, mert egy sor kimaradt könyv vár még olvasásra nálam, Cassandra Clare, Holly Black, Sarah J. Maas... 
De a Wonder Womant nagyon szerettem, az értékelésemet itt találjátok.


Kedvenc angolul olvasott könyv





Ebben a kategóriában nem tudtam dönteni két könyv közül. 
Az egyik egy regény, Matt Haig The Midnight Libraryje, amit imádtam, itt olvashatjátok róla az értékelésemet.
A másik egy nagyon különleges nonfiction könyv, ami tele van statisztikákkal, de nagyon jól esett olvasni. A témája az irodalom, és statiszikai alapon próbálja megfejteni, milyen titkai lehetnek a jó íróknak. Igazán tanulságos olvasmány volt, még azt sem tartom kizártnak, hogy hamarosan újraolvasom.


Kedvenc borító (külföldi)





Idén is nagyon sok gyönyörű borítót kaptunk, de most épp ezt volt kedvem kiemelni.


Kedvenc borító (magyar)




   Olvasni még nem olvastam, de a borító gyönyörű!


Legrosszabb borító




Igen, sajnálom, vállalom. Biztosan voltak az évben ennél rondább borítók is, viszont a hatásuk is számít számomra, és az év legnagyobb csalódása kérdés nélkül ez a borító volt nekem. Remélem, a magyar kiadásra kapunk egy értelmes, a többihez passzoló borítót.



Kedvenc LMBT könyv




Magyarul még nem jelent meg, de nagyon szerettem ezt a könyvet, hadd vetítsem előre, hogy nagyon jó lesz.


Az év meglepetése




Ugyan nem lett a kedvenc Twilight könyvem, és a régi változatot jobban szerettem az első 12 fejezetből, összességében nagyon kellemes meglepetés volt, hogy végre megjelent a Midnight Sun, évek óta vártam már, hogy talán majd egyszer... és nem hittem, hogy még valaha megélem. Öröm és boldogság.
A Midnight Sun értékelésemet itt találjátok.

Legjobb világ


Idén ezt a díjat sem osztom ki.


Legbrutálisabb függővég



Szerencsére az igazán brutális függővégek idén elkerültek, de azért ezt a díjat szeretném odaadni a Királyi életnek, amit úgy tettem le, hogy szívem szerint már nyúltam is volna a folytatásért. MIEZALEZÁRÁS???

A legnagyobb csalódás



A nagy Jane Austen levelei-féle csalódásomról már írtam nektek, most nem mennék bele újra, olvassátok el a bejegyzést.

Legrosszabb könyv




Vártam ennek a könyvnek a megjelenését, de sajnos nem jött be. Nagyon küzdöttem vele az elején, aztán végül feladtam. Maradjunk annyiban, ez nem az én könyvem volt.




Az év könyvadaptációja  




Őszintén szólva elég komoly befolyásoltság alatt állok, mert A Bridgerton csalás élménye még nagyon friss és minden más adaptációs gondolatot kiűz a fejemből. De ezt nagyon szerettem, nagyon örülök neki, úgyhogy...

Nincsenek megjegyzések