Breaking News

Ez volt 2014 az oldal számára


Sziasztok!

Összeszedtem az oldallal kapcsolatban néhány számot a 2014-es évről, a poszt második felében pedig nagyjából kiértékeltem az Évértékelő kérdőívre érkezett válaszokat. (Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki vette a fáradságot a kitöltésére, különösképpen azoknak, akik szövegesen is értékeltek!)




385.327 oldalmegjelenítés volt ebben az évben, ezzel 427.113 összlátogatással zártuk az évet.
53.619 látogatás esett meg decemberben, ami magasan rekord. 
Érdekességképp a honnan hovára, a januári látogatottság 7997 volt. (Ez volt az év legalacsonyabbja.)

Ha számításaim nem csalnak, 488 bejegyzés született idén az oldalon.
A leglátogatottabb bejegyzések a következők voltak:



Az évértékelő kérdőívet hellyel-közzel 45-en töltöttétek ki, ebből kettő biztosan troll volt, elnézést, de a trollok véleményét nem tartottam mérvadónak. (Troll alatt azt értsétek, hogy a válaszban újra meg újra a Melyik oldal? kérdés szerepelt...)
Néhány dolgot összefoglalok most nektek, nem mindent, de mindent elolvastam, igyekszem levonni belőle a tanulságokat.

A legmegosztóbb a válaszok alapján talán a design volt. Kaptam olyan kommentet is, hogy nagyon szeretitek, és olyat is, amiben azt emelitek ki gyengeségként. Érdekes volt látni, hogy sokan azt írtátok, hogy tök jó, hogy minden megtaláltok több helyen is, mások meg azt, hogy nem tetszik, hogy ilyen sok infó van az oldalsávban. Összességében 3,95 pontot adtatok, ebből volt néhány kettes, egy-két hármas, és jó néhány négyes és ötös. 
Ez most tipikusan a melyik kezembe harapjak effektus, egyelőre fogalmam sincs, lesz-e designváltás. Ráadásul én most nagyjából jól érzem magam ebben a designban, az előző designváltás mutatta meg igazán, hogy ez milyen fontos - és a látogatottság is drasztikusan nőtt utána. Nagy meló, az biztos, ráadásul rosszabbra nem szeretném cserélni, még meglátom, mi lesz. 

Az egyik kérdés, ami nagyon érdekel, a posztok hossza volt. Én magam általában hosszabb bejegyzéseket írok, így nyilván torzított a kép, mindenesetre 14-29 arányban a hosszabb bejegyzések javára billen a mérleg. Ez megnyugtat, mert otthonosabban érzem magam, ha jártathatom a lepénylesőmet. De azért gondolkozom, hogyan lehetne kedvezni azoknak is, akik a rövidebb bejegyzéseket szeretik. Mindenesetre annyit tudok mondani addig is, hogy az esetek többségében egy bejegyzésnyi hosszúságban összefoglalom nagyjából az értékelést a bejegyzés végén, ahogy eddig is.

Annál a kérdésnél, hogy szerintetek van-e olyasmi, ami az oldal erőssége, a legtöbben két dolgot írtatok: a folyamatosan frissülő tartalmat és a stílust - utóbbit az oldal egyedi tulajdonságai között is többen kiemeltétek. Mindkettőnek nagyon örültem, előbbinek azért, mert én magam is ezt érzem az egyik erősségnek, és jó volt látni, hogy egyetértetek ebben. Utóbbinak pedig azért, mert nyilván jól esik, másrészt pedig a Blogturné Klub kritizálóinak egyik fő panasza az egyediségben volt, ami abban az időszakban azért eléggé megviselt. Ez a pozitív visszaigazolás hatalmas megerősítés abban, hogy ne aggódjam halálra a dolgot. (És néhányan kiemeltétek a jó helyesírást is. Ezt külön köszönöm. Még úgy is, hogy tudom, hogy vannak figyelmetlenségből és félregépelésekből akadó problémáim.) Azt is megjegyeztétek néhányan, hogy szeretitek, hogy olyan könyveket olvasok, amik érdekelnek titeteket, illetve hogy többször olvastatok már az én ajánlásomra könyveket, és eddig még nem csalódtatok. Ez számomra hatalmas boldogság. De azért többen szeretnétek ennél nagyobb változatosságot, leginkább a felnőtt olvasók, többen szeretnétek több felnőtt romantikust, történelmi romantikust, és gyakorlatilag majdnem minden zsánerhez érkezett egy-két szavazat. Igyekszem változatosan olvasni 2015-ben, de azt azért nem ígérem, hogy gyökeres változások lesznek. A romantikusok kedvelői azért számíthatnak idén több bejegyzésre, mert olvasni azokat eddig is olvastam, csak nem mindig lett értékelés a vége - ezen igyekszem változtatni. 

Külön érdekes a klasszikusok kérdése. Ezen töröm már egy ideje a fejem, mert erős hiányosságaim vannak ezen a téren. Néhány már klasszikusnak számító könyvet tervezek elolvasni az idén, meglátjuk. Mindenesetre kötelezők rövidenre ne számítsatok, és ha írok is ilyen könyvekről, minden esetben a saját gondolataimat fogom leírni, így ha fel akarjátok használni esetleg dolgozatban, akkor azt majd csak saját felelősségre, mert nem vagyok szakember, csak egy könyvmoly a tömegből. :)

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki küldött könyvcímeket is, amelyekről szívesen olvasna. Ebből jó néhányról garantáltan fogok írni idén, a többit meglátjuk. (Azt hiszem, a meglátjuk lesz az új jelszavam. :D)

A kedvenc rovatok között elég nagy volt a szórás, majdnem mindenre érkezett legalább egy szavazat. A legtöbben azonban a Borítók bűvöletében rovatot emeltétek ki. Örömmel jelentem: komoly terveim vannak a rovattal, remélhetőleg örülni fogtok az újfajta bejegyzéseknek is. 
Annál a kérdésnél, hogy van-e olyan rovat, amit ki nem álltok, a legtöbben nem írtatok semmit, csak elvétve volt egy-egy véleményező, aki valamelyikkel nem volt elégedett. (Külön érdekes, hogy ezek között olyanok is voltak, amelyeket mások kedvencként emlegettek.)
Viszont kaptam egy-két nagyon jó ötletet új rovathoz, szerintem kettőt-hármat el is fogok indítani, aztán meglátjuk, hogy alakul.

A közösségi oldalakon nagyobb aktivitást szeretnétek tőlem Molyon. Ezzel tisztában is vagyok, ott annyira nem vagyok aktív, leginkább az olvasmányaim vezetésére, nem pedig értékelésre használom. Ezen tervezek már változtatni egy ideje, lehet ez az egyik év eleji fogadalmam. A Tumblr-t én leginkább megosztogatásra használom, mindenesetre most elindítottam egy új könyves Tumblr oldalt, azok kedvéért, akik ezt kérték. A Instagram nálam egyelőre csak alkalmi, amikor épp kedvem támad lefotózni egy-két dolgot, de majd igyekszem gyakrabban rávenni magam. Ami viszont meglepett, hogy néhányan nagyobb aktivitást vártok tőlem Facebookon - kíváncsian várom, mit szeretnétek még, mert már így is úgy érzem néha, hogy elárasztom a falatokat. :) 
(Facebookkal kapcsolatos közhasznú megjegyzés: ha szeretnétek értesítést kapni, amikor felkerül valami, érdemes nem csak lájkolni, de bekövetni is az oldalt. Sajnos a Facebook központilag egyre inkább csökkenti az oldalak megjelenéseit, ezzel is próbálva rávenni mindenkit a fizetett hirdetésekre. Nekem sajnos erre nincs lehetőségem, szóval... Ha rámentek a Tetszik gombra, a legugró kis menüpontok közül az Értesítéseket kérek gombra kattintva érhetitek el, hogy véletlenül se maradjatok le semmiről.)

A kedvenc értékelésekre nagyon kíváncsi voltam, és bevallom őszintén, egy-két könyv meglepett. De örülök is, hogy ennyire különböző kedvencem érkeztek. (Ahol zárójelben szám van, az azt jelzi, hogy több szavazat is érkezett rá.) Az értékeléseket linkeltem is, ha valaki esetleg lemaradt valamelyikről, vagy most szeretné újraolvasni kíváncsiságból, mit szerettek rajta a jelölők.



(Csak érdekességként: az én kedvenc értékelésem a Megigézve volt. És csak mos nézem, már nem is emlékeztem rá, a szülinapomon írtam a posztot. :D)


A blogger munkámat átlagosan 4,69-re értékeltétek, ezt nagyon szépen köszönöm!
Hogy mi várható 2015-től? Nos, valószínűleg rengeteg értékelés, angol és magyar nyelvű könyvekről is, tematikus hetek, néhány új rovat, néhány feléledő rovat és egy-két meglepetéssel is készülök. Keep tuned!
(Ó, igen, és bátran írjátok meg mindig, ha van valami észrevétel, óhaj-sóhaj!)

Nincsenek megjegyzések